Test Godfather III Specialist 270 Spinning.

Test Godfather III Specialist 270 Spinning.

Het hengelsportmerk SPRO staat al jaren bekend als betrouwbaar en bestemt voor diegene die het beste uit zijn hengelsportavonturen wil halen.

Op het gebied van roofvisartikelen en ontwikkeling heeft dit bedrijf natuurlijk ook juiste man in huis. Henk Simons is al sinds jaar en dag bezig om SPRO te begeleiden naar een steeds hoger niveau. Vorig jaar had ik en het testteam, tijdens een hengelsportbeurs weer een enthousiast gesprek met Henk en dit keer ging het over de nieuwe Godfather III hengels die hun laatste testfase ingingen.

Leuk is dan te zien dat een echter liefhebber, zoals Henk is, erg enthousiast over dit product kan praten en demonstreren. Deze serie is dan ook volledig naar zijn wensen ontworpen en net zo lang bijgeschaafd en op details verbeterd tot de serie in zijn ogen perfect was.En dat die lat hoog ligt is algemeen bekend.


Veelzijdigheid troef ook bij het fireball jiggen op snoek.

We hebben toen afgesproken dat TF. het laatste testmodel, ook mocht gaan testen om bij de introductie in 2013 al een goed beeld te hebben van dit raspaardje. Ik kon namens het testteam kiezen uit diverse modellen van verticaal tot aan jerkbaithengels. Aangezien ik en mijn vismaten graag al werpend onze hobby beoefenen, kozen we voor de GODFATHER III Specialist van 270 cm. waarmee we vele soorten kunstaas kan presenteren met diverse technieken. Het is een perfecte allrounder gebleken, met een populair werpgewicht van tot ca. 60 gram.

Testverslag;

0ntwerp. 9
 De blank is mat zwart, wat bij mij altijd goed overkomt en niet aan mijn ogen schittert. De wikkelingen zijn ook donker gehouden (bruin) waardoor er niets extra opvalt. Door dit mooi onopvallend uiterlijk heeft deze hengel juist iets extra’s. Vergelijk het maar met een auto. Origineel ziet er gewoon veel beter uit dan een spoilertje hier en een spoilertje daar.

Het handvat is van een goede kwaliteit kurk niet te dun en niet te dik. Ook de lengte is precies goed, zodat deze niet in de weg zit bij het vissen en je wel die broodnodige ondersteuning hebt bij een zware dril. Wat ook opvalt, is het gewicht van de hengel. 195 gram voor een hengel van 270 cm. is natuurlijk ook geweldig licht.

Daarbij is hij ook nog eens bijzonder strak, waardoor deze ongelofelijk lekker in je hand ligt. Als er even een paar tikjes op het topje worden gegeven lijken het wel mokerslagen in het handvat en dat beloofd wat in de praktijk. De hengel heeft een uiterst gevoelige top, die overgaat in een krachtig body om goed de haak te kunnen zetten op afstand en power te hebben bij de dril.

Zonder ermee gevist te hebben kan ik uit ervaring nu al zeggen dat dit een topproduct is. Nu zal voor velen onder ons en voor mij ieder geval het een worst zijn uit welke materialen de hengel is opgebouwd als deze maar van kwaliteit zijn en lang meegaan. Toch begrijp ik ook wel dat je uit de gebruikte materialen kan opmaken met welke kwaliteit we te doen hebben.

Constructie. 8.8
Dit is een technisch onderdeel bij het testen en daar houden de meesten niet van. We gaan je dan ook niet lastigvallen met allerlei cijfers en tabellen. Aan de gebruikte materialen kan je meestal wel zien met wel product je te maken hebt en wat de duurzaamheid ervan is. Daar gaan we dan;

De blank van de GODFATHER III is gebouwd van High Quality Japanese Toray Carbon en in twee verschillende samenstellingen, de top en de body. De High Quality Alps geleideogen met een goudkleurige binnenring geven de hengel kwaliteit en een mooi uiterlijk. Het kurken handvat is van AA kwaliteit en licht prettig in de hand. De Fuji reelhouder is van de beste kwaliteit en bij de baitcaster is de blank hier opengehouden voor nog meer gevoel.

Mogelijkheden/toepassingen. 9
In het begin van dit artikel heb ik al gezegd dat ik had gekozen voor een allrounder bij het werpend vissen met allerlei kunstaas tot ca. 60 gram. Dat dit in de praktijk ook zo is, daar kom ik later op terug. Buiten het werpen met kunstaas is de hengel ook goed te gebruiken bij het trollen. Vooral rubber geeft de altijd wat lichtere trillingen perfect door via de gevoelige top naar het handvat.


Grote shads van 23 cm met lichte loodkop zijn geen probleem voor de SPECIALIST.

Door deze top is hij ook goed te gebruiken als afgesteunde ‘’dode’’ hengel. De loop van de schoepstaart wordt fantastisch visueel doorgegeven, zodat je direct bemerkt als het één en ander niet meer naar behoren loopt. Dezelfde hengel is er trouwens ook als baitcaster en in een lengte van 240 cm. verkrijgbaar, wat als handhengel in de boot voor sommigen beter werkt.

Buiten bovenstaande toepassingen, is de hengel met deze lengte ook mijn grootste vismaat geworden in de polder. Door de 270 cm. kan ik obstakels makkelijk omzeilen en ook hoge oevers geven geen probleem meer. Door het lichte gewicht is het de hele dag werpen en meedragen een fluitje van een cent en dat zie je niet snel bij dit soort hengels.

Een ander positief punt is dat je deze hengel zonder problemen iets kan overbelasten wat betreft het werpgewicht. Hierdoor kan ik mij beperken tot één hengel, ook bij gebruikt van iets zwaarder kunstaas. Spinners, pluggen, swimmbaits, shads en ander rubber zijn met gevoel te vissen door de GODFATHER III, maar ook een favoriet kunstaas van mij de streamer is door de snelle actie in combinatie met de lengte prima te handelen.
 
Prestatie/praktijk 9

Natuurlijk bepaald de praktijk of een hengel het verlengstuk van je arm is en precies doet wat jij van hem verwacht. Gelukkig ben ik nu al weer een flink aantal maanden met de GODFATHER III op pad geweest en hebben we mooie en soms minder mooie avonturen meegemaakt. De mindermooie avonturen kun je toeschrijven aan mijn eigen stommiteiten, voor de mooie gaat alle eer naar deze klasbak.

Deze hengel gaat inmiddels te allen tijde mee tijdens een visdag. Snoek, snoekbaars of baars het maakt niet uit, de hengel doet zijn werk en meer dan dat. Je voelt namelijk altijd wat je aan het doen bent en dat geeft concentratie en zelfvertrouwen.

Een spinner met een smal terrible blad voel je net zo gemakkelijk als een klein schoepstaartje op een 15 cm. shad. Het mooie van de gevoelige top is dat je dit ook kan zien en hierop kan je je richten wat de visconcentratie alleen maar ten goede komt. Door deze top (actie) kan je veel subtieler vis dan met de meeste andere hengels met hetzelfde vermogen.

Het mooie is dat dit subtiele fantastisch overgaat naar de rest van de hengel die body geeft aan het geheel. Zelf met de grootste snoeken heeft deze hengel geen probleem en ook een snoekbaars van 50 cm. geeft je nog een geweldig gevoel. Deze hengel gaat bij mij mee de polder in, waar ik in de afgelopen winter heerlijk heb huisgehouden en aan deze hengel een gigant van 126 cm. mocht verschalken aan een shad.

Ook op het grote water staat hij zijn mannetje en is hij voor veel technieken te gebruiken. Als voorbeeld wil ik één van die technieken wel even belichten. Het verticalen op snoek met grote dode aasvis is een techniek die ik graag mag beoefenen. Hierbij gebruik ik een korte stevige handhengel, waarbij ik direct kan aanslaan bij een aanbeet.


De man achter deze super hengel.

De afgesteunde hengel heeft ook een aasvis onder de top. Juist de gevoelige top van de Godfather III Specialist zorgt ervoor dat de snoek niet direct door heeft dat er iets verkeerd is en hierdoor is het wat later reageren van mijn kant geen probleem. De haak kan ik door het krachtige achterstuk goed zetten en dat heeft al mooie resultaten opgebracht. Je ziet dat deze veelzijdige Specialist veel in zich heeft en diverse hengels overbodig maakt.

Dat komt ook, zoals ik eerder vermeld heb, dat de overbelasting van het werpvermogen tot op zekere hoogte overschreden kan worden, zonder dat dit nadelig is voor de werpactie. Ook nu kan je de haak door het wat stijvere achterstuk goed blijven zetten ook op afstand. Mijn favoriete bezigheid, het werpen met grote shads met lichte loodkoppen, zijn totaal geen probleem voor deze hengel, ondanks het totaalgewicht van ca. 75 gram.  

Prijs/kwaliteitverhouding. 8.8
Natuurlijk een zeer laag geprijsde hengel van een redelijke kwaliteit een prima prijs en kwaliteitverhouding hebben. Deze hengel uit de GODFATHER III serie zit in de hogere prijsklasse met een adviesprijs van 224, - Euro. Toch kan dit de verhouding met de uitzonderlijke kwaliteit je niet in de weg staan om voor deze hengel te gaan.

Omdat hengelsportzaken graag willen verkopen, vooral in deze tijd, heb ik ze al te koop zien staan voor beneden de adviesprijs. Als je weet wat je allemaal kunt met één Godfather III Specialist, dan kan ik stellen dat het hier gaat om een zeer goede verhouding van de prijs met de kwaliteit.

Eindconclusie. 8.9
Het is niet zo dat we extra opzoek zijn gegaan naar eventuele negatieve dingen aan deze hengel, maar dat we niets kon vinden veraste mij wel. De Specialist past precies in de onze denkwijze en zal dat zeker ook bij vele anderen doen en door zijn veelzijdigheid maakt het veel hengels overbodig.

Test Team Total Fishing

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -