Succesvol dropshotten (deel 3)

Succesvol dropshotten (deel 3)

Door Niels Patijn
 
Na het behandelen van de fluorcarbonlijn en de dropshothaak is het nu tijd om de volledige dropshotonderlijn te maken. Ook de keuze van dropshotlood zal aan bod komen in dit deel. 
 
Er zijn diverse specifieke knopen om een dropshothaak aan je fluorcarbonlijn te bevestigen. De Palomarknoop is één van de bekendste. Deze knoop kan je ook op een nog simpelere manier gebruiken. Het gaat er in ieder geval om dat je dropshothaak haaks op je lijn staat, dus in een hoek van 90 graden. Op die manier kan het aas vrij bewegen met een goede actie.
 
Om te beginnen rol je wat fluorcarbon van de spoel af. De afstand tussen het dropshotlood en de haak laat ik variëren tussen de 10 tot 40 centimeter, hier zal ik het later nog wat uitgebreider over hebben. Voor de afstand boven de haak neem ik minimaal 20 centimeter. Je zal begrijpen dat we een Fluorocarbonlijn van minstens 70 centimeter nodig hebben. Met eerder genoemde maatstaven dien je dus rekening te houden voor de plaatsing van je dropshothaak op de lijn.
 
De eenvoudigere dropshotknoop.
 
Hierboven staat de eenvoudigere dropshotknoop. Je neemt de lijn in een enkele lus, zoals op de foto afgebeeld staat, waarna je de haak een keer of vier er doorheen haalt. Vervolgens trek je aan beide zijden en bevochtig je de lijn. Veel meer is het niet en je hebt een prima knoop.
 
Ook de Palomar-knoop zelf wordt regelmatig gebruikt om een dropshothaak op de lijn te monteren. Zelf gebruik ik altijd de bovenstaande beschreven knoop omdat ik met enige regelmaat zag dat de haak met de Palomar-knoop toch net niet recht op de lijn stond. Daar komt bij dat de beschreven knoop eenvoudig te maken is.
 
Als beginnend dropshotvisser raadt ik aan eerst de knoop/knopen eens te oefenen met nylon. Zo krijg je het snel onder de knie en het bespaart ook nog eens fluorocarbonlijn mocht het niet direct lukken.
 

Ook snoekbaars kun je verwachten aan de dropshotmontage.
 
Eerder gaf ik al aan de afstand van het dropshotlood en de haak te variëren tussen 10 en 70 centimeter. Dat is natuurlijk een maatstaaf die ikzelf gebruik op basis van persoonlijke ervaringen. Toch wil ik als tip meegeven eens te experimenteren met deze lengte, zo heb ik al erg goede sessie’s op snoekbaars gehad met een extreem korte afstand tussen het lood en de haak. Anderzijds op baars met een hele grote afstand. 
 
Wanneer je de shad tijdens het binnenvissen even laat zakken richting de bodem, dan zal dit met een langere afstand tussen haak en lood dus langer duren. Vaak zijn dat dé momenten dat de roofvis toeslaat. Ook wordt er in zo’n geval met het aas iets verder van de bodem gevist. Een voordeel van een korte afstand is dat er strak tegen de bodem kan worden gevist en de shad erg langzaam kan worden aangeboden.
 
Dropshotlood
 
Er zijn verschillende vormen dropshotlood, rond, langwerpig, ovaal enzovoorts. Deze vormen hebben direct en indirect invloed op de presentatie en het vangen van een vis. Door het dropshotloodje wordt deels de aanbieding van het aasje bepaald. Een rond/ovaal loodje gebruik ik het liefst voor het ‘optikken’ tijdens het vissen met de dropshotmontage.
 
Een langwerpig loodje krijgt de voorkeur om te slepen. Er kan door zijn vorm goed contact worden gehouden met de bodem tijdens het slepen. Zo’n ‘longlead’ ligt stabiel op de bodem en is toch gemakkelijk voort te trekken. 
 

In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een langwerpig dropshotloodje.
 
Het is belangrijk, vooral als beginnende dropshotvisser, om de bodem te voelen. Je moet weten waar je met bezig bent. Het gewicht is te bepalen aan de hand van welk water je vist. Het ene water is wat dieper dan het andere. Ook de bodemstructuur is belangrijk, is er een zandbodem of is de bodem redelijk zacht? Wanneer er veel stroming staat zal er een zwaarder loodje moeten worden ingezet om je montage op de beoogde plaats te krijgen. Dit zijn allemaal factoren die moeten worden meegenomen. 
 
Ook kan je hengel een rol spelen. Je kunt je voorstellen dat je met een gevoelige dropshothengel lichter kan vissen dan met een stuggere dropshothengel, mits je streeft naar het optimale gevoel met de bodem. Elke hengel heeft een bepaald optimaal werpgewicht.
 
Nu de gesloten tijd voor de deur staat is het een goed moment om eens een dropshotonderlijn te maken of je collectie aan te vullen.
 
In het volgende deel wordt de aaskeuze behandeld en het prikken van de shad op de haak.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -