Snoekbaarsjager (20)

Snoekbaarsjager (deel 20)

Trollen met pluggen

Een zeer succesvol systeem bij de opening eind mei als de glasogen nog op de nesten zitten. Je kan dan met geen enkel andere aasaanbieding zoveel snoekbaarzen haken op zo’n korte tijd. Trollen heeft algemeen niet direct mijn voorkeur omdat de vis meestal zichzelf haakt. Ik moet toch stellen dat er supervissers zijn welke trollen tot een echte kunst verheffen, nietwaar Achiel!

Maar als er teveel wind staat voor andere aasaanbiedingen of als ik op zoek ga naar visconcentraties dan vind ik trollen wel top. Ook wanneer er een sterke stroming staat en er veel vuil water stroomt op mijn waters, is trollen op kleine zijarmen van deze rivieren super. In deze vroege voorjaarsituatie vis ik met hevig gekleurde pluggen met ratelkamer.

Eén van mijn topontmoetingen in de USA was deze met Gary Parsons. Hij won samen met zijn vismaat Keith Kavajecz talloze toernooien en was meerdere jaren met zijn partner dé kampioen in de USA van de ‘walleye’. Zijn voorkeur gaat uit naar trollend vissen wanneer mogelijk. Ik leerde van hem dat je pluggen qua grootte en qua vorm moet aanpassen aan het beschikbare aas voor de roofvis van het moment.

Hoe actiever de snoekbaars hoe meer vibratie je pluggen moeten voortbrengen. Hoe kouder het water hoe subtieler de  bewegingen van je pluggen moet zijn. Tracht met je plug de actie van een aasvis na te bootsen. Wanneer je veel los groen hebt in het water helpt een grove loodhagel vast geknepen op één tot anderhalve meter voor je plug om deze vuilvrij te houden.


Met de plug op het Schelde-Rijnkanaal.

Hij trolt liefst met de wind om een optimale controle te behouden over zijn trolparcours bij het volgen van structuren of bepaalde dieptelijnen. Hij laat in het voorjaar ook zijn plug, met één hengel vanuit het handje gevist, regelmatig stuiteren tegen de bodem. Tot daar enkele raadgevingen van een grootmeester.

Gary leerde mij ook dat een uurwerk met ingebouwd kompas heel nuttig kan zijn om je te oriënteren, ook als je bijvoorbeeld meevaart met iemand anders. In zijn uurwerk was ook een ingebouwde barometer welke heel nauwkeurig luchtdrukvariaties weergaf. Vooral nuttig als je enkele dagen ergens gaat vissen, bijvoorbeeld in het buitenland of in een kamp in de natuur, en je geen weerman op televisie hebt, welke je de weersevolutie uitlegt.

Hoe vis ik nu zelf trollend?   
Hengel: Bass Pro Tourney Special, IM6 Graphite, ref TS76HT-T, Hvy Action 3/8-2 oz..Uitschuifbaar met revolver handgreep Power Grip
Reel: Mega Tournament MT-1HL, 6:1 gear ratio met gevlochten dyneema
Montage: een grotere cross-lock wartel dan deze welke we gebruiken om verticaal te vissen om makkelijk pluggen te monteren en te demonteren en om de regelmatig gehaakte grote snoeken probleemloos te vangen zonder risico dat je wartel het begeeft.

Ofwel vis ik met 2 hengels in mijn Quick Release hengelsteunen van Berkley, rechts en links achteraan ofwel vis ik met één hengel uit het handje als ik over een parcours met sterk variërende bodemdiepte met obstakels moet manoeuvreren waarbij ik mijn plug steeds kan sturen door de hengel te heffen waar nodig. Uiteraard staat de molenslip strak afgesteld.

Pas de grootte van je pluggen aan: in het najaar grotere pluggen, in de zomer pluggen van kleiner formaat. In het voorjaar en de zomer opteer ik voor een hevige actie: flankende pluggen zoals de originele Grandma’s ondiep blauw met zilver flanken. Op water waar veel brasem en blei zwemt, ratelpluggen zoals de Mann’s Loudmouth grijze buik en zwarte rug voor dieper water, de Storm Deep Thundersticks DAJ in verschillende kleuren op de rivieren zoals het Spui (hiermee ving ik vele honderden glasogen), en vergeet algemeen niet: een naar voor getrokken plug met je hengel, geeft extra actie!

Het veranderen van richting of het maken van een bocht waardoor je pluggen hoger aan de binnenkant en dieper aan de buitenkant gaan lopen lokt ook vaak aanbeten uit. Al trollend haakt de snoekbaars zichzelf. Ik geef toch steeds nog een extra ruk als ik de hengel uit de hengelsteun genomen heb om de haken goed te zetten. Dit is zeker nodig als het zware joekels zijn met een harde bek.

Een vangend patroon dat elk jaar weer terug komt op de Dintel en de Steenbergse Vliet is het ondiep trollen met fel gekleurde en ratelende ééndelige of felgekleurde tweedelige pluggen. Mijn voorkeur gaat uit naar Rapala Shad Rap RS type SRRS 07 in de kleuren baars P of firetiger FT  en voor de 2-delige: Rapala Jointed type J13 in de kleuren FT firetiger of GFR oranje.

Snoekbaars geeft algemeen wel de voorkeur voor lange, slanke pluggen maar niet altijd zoals eerder reeds werd vermeld. Soms willen ze ook  kleiner aas en moet je met kleinere pluggen aan de slag. Maar één van de belangrijkste factoren is de waterlaag opzoeken die je moet bevissen om snoekbaarzen te vangen. Zeker wanneer je gaat trollen over dieper water.

Voor het plugvissen op dieper water haak ik een draailood een paar meter voor mijn plug om  deze op grote diepte te krijgen. Ik vis dan bij voorkeur met de dieplopende ratelende Mann’s S 20+, zilveren flanken en zwarte rug. In water met redelijk grote diepteverschillen en obstakels op de bodem is het niet zo eenvoudig als je kort bij de bodem wil pluggen.

Een mogelijk systeem dan is vissen met een driewegwartel aangeknoopt aan je hoofdlijn, verder een stuk nylon van anderhalve meter lang 25 honderste aan je tweede oog van je wartel knopen met hieraan een lood van 40 gram onderaan geknoopt, en tenslotte aan je derde oog van je driewegwartel een stuk nylon van 80 cm lang en dikte 35 honderste met hieraan je crosslock wartel voor je plug. Ik vis hier dan met ondiep lopende pluggen aan deze montage maar kom toch dicht bij de bodem waar ik de glasogen bestook.

Bij vastlopen in de bodem en mogelijk stuk trekken van de lijn verspeel ik alleen mijn lood. Goede pluggen zijn de Rapala Original Floater F11 in de baars kleur of bij kouder water dezelfde plug met witte buik en gele rug. Ook de Rattlin Rapala 3 1/8’’ kleur orange crawdad voor vuil water en de nacre voor koud water. Ik viste met Bertus op het Spui in juni met dit drieweg wartel systeem met veel succes. In ondieper water en in de warm  water periodes wanneer het water meestal gekleurd is door algen kies ik voor ratelpluggen en felle kleuren.

Naast het maken van bochten is vertragen of versnellen met je motor een manier om aanbeten uit te lokken. Ook een ruk voorwaarts geven aan je hengel als je uit het handje vist versnelt je plug waarna hij even komt stil te hangen als je arm terugkeert in zijn originele positie. Dit resulteert vaak in aanvallen van de glasogen.

Trollend vissen is dus zeker niet passief vissen maar steeds zoeken naar de beste aasaanbieding in de juiste waterlaag. Eens de goede waterdiepte voor je aanbeten gevonden vis je 100% in de vangzone wanneer je verder trolt op deze diepte en vis je ook redelijk snel een grote oppervlakte water af.

Bij een aanbeet, onmiddellijk hengel in de hand nemen, motor in neutraal schakelen of elektromotor afzetten om de vis te drillen en na aanbeet steeds spanning op je hengel bewaren! Wil je kort bij de bodem vissen laat dan genoeg draad van je reel lopen tot je na het aanspannen je plug voelt stuiteren tegen de bodem. Dan enkele slingers van je reeldraad binnenhalen, en je vist dan kort bij de bodem en volg het verdere diepteverloop op je dieptemeter.


Wintersnoek uit de Steenbergse Vliet.

Volgende week deel 21!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -