Snoekbaarsjager (19)

Snoekbaarsjager (deel 19)

Hangend en liggend vissen

Liggend vissen deed men sinds men op de snoekbaars begon te vissen. Hangend vissen zie je nooit! En de beste aasaanbieding is met levend aas, uiteraard enkel daar waar dit nog toegelaten is. Heel vaak viste ik in een goede viszone tussen verschillende liggende visbootjes en ving ik als enige vele dikke snoekbaarzen terwijl men in de andere visbootjes geen stoot kreeg!

Je kan dan de frustratie of de irritatie zien doordat ze gaan verkassen, dichter bij jou in de buurt komen of doordat ze gewoon vertrekken. Maak zeker ook gebruik van deze supertechniek in de warme zomermaanden. Het is een logische aasaanbieding als snoekbaars niet op de bodem maar hoger zwemt om te azen op de hoger zwemmende kleine visjes.

Hengel, molen en draad zijn identiek aan deze welke ik gebruik voor het liften met vers doodaas. Hoe gaan we te werk? Als montage gebruiken we een rond schuiflood, gewicht 23 gram, oprijgen op je draad en vastzetten met een zachte loodhagel op 50 cm van je bovenste haak, een enkele Mustad haak, ref 496 formaat 1/0 en 8 cm lager monteer je een VMC driehaak vanadium rood nr 6.

In de bek van mijn verse doodaasvis steek ik een stuk balsahout om een meer zwevende aanbieding te realiseren. Je vist met je boot op twee ankers op een topstek, meestal op de schuine aflopende kant van een helling, doortochtplaats van een school snoekbaarzen. Waar vind je zo’n stek?

Op het Hollands Diep als je vaart vanaf de linkerkop vanuit de werkhaven van Numansdorp naar de overzijde richting jachtensluis, dan kom je na een heel diep stuk 14,15 meter omhoog tot op een plateau van 6 meter diepte. Zoek nu de helling op en vis op twee ankers: laat je bootpuntanker zakken net voor je van de ondiepe plaat gaat zakken naar dieper water, vaar je ankerkoord volledig achteruit uit (bij mij is deze 50 meter lang) en werp dan je tweede anker zover mogelijk achter je boot in diep water en laat je ankerkoord ( bij mij ook 50 meter) gewoon los in het water.

Zet je elektromotor stil en trek je vooraan naar een diepte van ca 8, 9 meter. Maak je anker vooraan vast en span nu met je ankerkoord achter je boot aan zodat je redelijk ‘vast’ komt te liggen. Door later je koorden te vieren en weer aan te spannen kan je dieper of ondieper gaan vissen. Gezien je op een scherpe helling vist kan dit snel enkele meters in diepte verschillen.

Je tuigt nu twee hengels identiek op en doordat je met één hengel vooraan de boot vist en één achteraan vis je reeds op een verschillende diepte. Je laat je aasvis rustig verticaal onder je hengeltop zakken. Bij bodemcontact met je lood span je de visdraad aan met je hengeltop tegen het wateroppervlak. Kantel nu gewoon je hengel en leg hem in je hengelsteun en vis tegen je motor.

Herhaal dit nu voor je tweede hengel en positioneer deze langs dezelfde kant van je boot maar met de top vooraan je boot. Ga zelf zo zitten in je boot dat je onmiddellijk bij aanbeet allebei de hengels binnen handbereik hebt. Daar je slip onder optimale spanning is afgesteld omdat je de haak onmiddellijk moet zetten is dit echt nodig! Anders riskeer je een hengel overboord te zien verdwijnen omdat aanbijtende snoekbaarzen op dit systeem meestal grote vissen zijn en niet loslaten!

Heb geduld. Maar verander af en toe eens van plaats. Soms vang je alleen aan stuurboordzijde, soms alleen aan bakboordzijde. Soms vang je ze één meter dieper of ondieper. Als een school snoekbaars voorbijtrekt is het niet abnormaal om tegelijk aan je beide hengels beet te krijgen en ook niet aan meerdere hengels als je een vismaat aan boord hebt!

De aanbeten manifesteren zich door licht trillen of tikken van je hengeltop waarna hij zwaar gaat doorbuigen. Hengel vastnemen en onmiddellijk je haak zetten! Een aanbeet van een snoekbaars kan je dikwijls ook zien doordat je draad van één hengel plots naar de andere kant gaat drijven, tegen de normale stroming in of bij stilstaand water als je draad normaal recht naar beneden gericht is zie je één van je draden in een hoek staan. Vastslaan is de boodschap! Dit systeem is een echte killer als de snoekbaarzen zich verplaatsen in warmwaterperiodes.

Slechts één opmerking over liggend vissen op afstand vanuit je boot op anker: vis steeds met je molenklep open en met minimaal loodgewicht zodat de snoekbaars geen weerstand voelt bij de aanbeet. Met deze visserij komt het bij mij vaak voor dat ik na de aanslag niets meer voel en enkel nog een eind visdraad boven haal! Wat is er gebeurd? De snoekbaars vertrok met mijn aasvis tussen de mosseltjes of richels die op de bodem liggen en bij de aanslag werd mijn visdraad onverbiddelijk doorgesneden tussen de scherpe mosselrandjes of richels.

Volgende week deel 20!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via info@totalfishing.nl


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -