Snoekbaarsjager (12)

Snoekbaarsjager (deel 12)

Zijn kleuren belangrijk? Wanneer met  welk formaat van aasvis of kunstaas vissen?

Elke visser heeft een bepaalde voorkeur voor bepaalde kleuren en ook de vorm van je shads en pluggen zijn heel belangrijk. Op elk water zijn dit dikwijls weer verschillende. Wat ik hier meegeef zijn mijn ervaringen gebaseerd op vangsten.


Een mooi assortiment shads om uit te testen.

In de winterperiode gaat mijn voorkeur uit naar een witte shad met glitters en een fijne, gespleten staart zoals de Fin-s 5 inch Ice Shad kleur of als alternatief de dikkere, weinig bewegende Culprit Salt and Pepper.


Die dag moesten we terug naar huis.

In het najaar blijven fluo-oranje met groen of donkergroene glittershads een topper, bijvoorbeeld de AMS Firetiger 258 van tien of vijftien cm of de Culprit Firetiger.

In de nazomer heeft de breed uitslaande Zander Pro Shad van Fox 4,5 inch Predator Slayer Red Belly mijn voorkeur.

Na nieuwjaar, in zeer koud water, is de doorschijnende shad welke blauw kleurt in het water, een echte killer: de Fin-s 7 inch Blue Phantom.


Enkele van mijn “top” shads.

In het vroege voorjaar ga ik weer voor oranje/groen ofwel de Predator Slayer Red Belly of de grotere AMS Firetiger van vijftien cm.

Dressuurverschijnselen kunnen het noodzakelijk maken om van hoofdkleur te veranderen. Waar vroeger de bruine Culprit top was is nu Firetiger top. Ik ga ook met gekleurde jigkoppen aan de slag aangepast aan de kleur van mijn shad.

Op stromend water zoals de Waal heeft de kleur van jig en shad naar mijn gevoel heel wat minder invloed. Snoekbaarzen zien een prooi en vallen direct aan. Ze hebben heel wat minder tijd om hun prooi te pakken in de stroming.


Eén van mijn favoriete zomerkleuren.

Dressuur op groot, weinig of niet stromend water, heeft er toe geleid dat we onze loodkoppen van de Drachkovitch takels rood gingen kleuren met oogimitaties. Vandaar dat de jigkoppen van Fox een echte verbetering betekenen in de aasaanbieding in combinatie met aangepaste shads voor het verticaal vissen.

Als het echt slecht gaat experimenteer ik met ongewone kleuren op ongekleurde jigkoppen. Enkele van mijn favorieten dan zijn de bubble gum ice shad van AMS, de blue shad van AMS, de blauw/ donkergroene shad van Cabela’s en de JW Whine slug van AMS.


Achter de kieuwen.

Gebruik shads met een sterke staartactie als het  water warm is en meestal troebel. Mijn voorkeur gaat uit naar AMS shads, AA shads en naar de Predator shads van FOX. Maart, september en oktober zijn maanden voor vijftien cm plus shads.

Bij felle zon gebruik ik chartreuse shads of bruin getinte shads met gouden glitters. In de zomer vis ik met kleinere shads, tien cm. Shads met een rode staart kunnen soms verrassend goed werken zoals de Dorade Hottail AM3 van AMS.


Zij viel voor de chartreuse shad.

Aasvissen, een verhaal apart!
Voor mij is en blijft een verse aasvis het allerbeste aas. Gebruik liefst aasvissen welke op je viswater in grote hoeveelheden voorkomen. Uitzondering is spiering. Met spiering kan je superresultaten boeken op Zoommeer, Volkerak, Hollands Diep, Spui en Haringvliet, alhoewel spiering niet langs de Zeeuwse kust voorkomt. Ook zeebliek en ansjovis zijn uitstekend aas.

De grootte van je aasvis mag makkelijk vijftien tot zelfs twintig cm zijn (dit geldt ook voor de grootte van je shad!) om grote snoekbaarzen te haken. Ik heb dit meermaals ondervonden wanneer van twee bootvissers er één met klein aas viste en de ander met groot aas, dat de laatste beduidend meer grote snoekbaarzen ving. Grote aasvissen zijn echte snoepjes voor snoekbaars en geven soms resultaat als kleine aasvissen  weinig of geen aanbeten opleveren. Durf ermee te vissen!

In juni ga ik wel aan de slag met normaal formaat aasvissen, ongeveer tien centimeter, maar ik heb ook steeds enkele grotere visjes bij me. Krijg ik naar mijn gevoel te weinig aanbeten dan durf ik gerust een grotere aasvis te gebruiken en soms werkt dit dan ineens wel! Snoekbaars blijft een ondoorgrondelijke prachtige rover waar geen enkele wetenschap ooit alle facetten van beheerst of kan verklaren.


Eén van de velen die dag.

De grootte van een aasvis of van kunstaas is soms bepalend of je vangt of niet vangt. Ook heb je meer kans met groot aas om grote snoekbaarzen te vangen. Ik verklaar mij nader. Vismaat Bart is de vader van het ‘combi’ vissen. Om ongestoord verticaal te kunnen verder vissen monteerde hij een speld met een grote en verse, dode aasvis. Geloof het of niet maar de gehaakte snoekbaarzen, hoog boven de bodem, waren meestal een stuk groter dan deze welke we aan onze verticaalhengel haakten!

Toen Willy met een kennis Jan, die nog nooit een snoekbaars gezien had, laat staan er op gevist had, voor zijn eerste maal het water op ging, haakte hij een echt grote voorn aan de enkele haak. Jan riep na een tijdje: ”Ik hang vast!”, maar er kwam beweging in! Jan landde een snoekbaars van één meter…

Dat dit geen toeval was kwamen we later tussen pot en pint te weten toen Jan ons vertelde dat hij tijdens zijn eerste en enige visuitstap op zalm meteen ook een zalm had gevangen, waar de andere doorgewinterde zalmvissers die dag niets vingen! Ja, ze bestaan de gelukzakken!

Toen ik slepend met dood aas op het Haringvliet ergens begin augustus op een goede stek geen aanbeten kreeg, zag ik dankzij mijn trouwe metgezel de verrekijker een kennis, Kees uit Drimmelen, waarvan ik weet dat hij alleen slepend vist, vis na vis vangen iets verderop. Ik zag ook dat zijn aasvisjes super klein waren, net speldaas!

’s Anderendaags had ik de nodige kleine aasvisjes bij me en was naar mijn zelfde plek gevaren en met twee tot drie opgestoken kleine visjes kreeg ik beet op beet! Aan een normaal aasvisje van ca. tien cm lang, geen beet!

Willy is een doordouwer. Hij geeft niet op. Toen hij met de shad viste op zijn diepe stek links voor de sluis van het Zoommeer en geen aanbeten kreeg, veranderde hij zijn shad naar een supergroot formaat! Hij begon vlot snoekbaarsaanbeten te krijgen en ving ook een aantal echt grote vissen.

**************************************************************
Een broeder van mij in Petrus: Michel Naudeau

Ik viste met twee Michels. De eerste, een Brusselaar, ook een fervent vliegvisser en aanhanger van het drachko-systeem, maar hij evolueerde na een verlof in Ierland naar een totaal andere visserij. Hij werd de schrik van alle lokale zalmvissers in Noord Ierland waar hij elk jaar in de periode april, mei gedurende één maand leeft met de regen en de getijden, en er de meeste zalmen vangt tot ontzag van de locals!

De tweede Michel leerde mij de basis van het drachkovitch systeem in Frankrijk. We visten samen ook in Spanje op glasogen. In onze beginjaren als snoekbaarsjagers waren we zo hevig dat we de avond voor de opening van het snoekbaarsseizoen op de Amer in een huurbootje sliepen om toch maar zeker de volgende morgen onze topstek voor onszelf te hebben!

**************************************************************

Volgende week deel 13!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -