Op zoek naar dé super-snoek-streamer

“Snoekstreamers en bindmateriaal”

door Aad Kouwenberg

Voor het maken van streamers zijn legio materialen te koop. Gespecialiseerde hengelsportzaken hebben de wanden vol hangen. We kunnen deze materialen in twee verschillende groepen verdelen. Natuurlijke materialen zoals de vacht/haren van verschillende dieren, veren, wol en ga zo maar door.

Sommige van deze materialen hebben nog de natuurlijke kleuren en andere zijn in de meest fantastische kleuren geverfd. Naast de natuurlijke materialen zijn er een heleboel synthetische bindmaterialen te verkrijgen. Zo zijn er vele soorten flashabou, crystal en twisted flash, chenille en slinky blend, kortom te veel om op te noemen.

Deze enorme hoeveelheid materialen, met de meest prachtige namen, is geschikt voor het maken van de meest fantastische nabootsingen van insecten, larven en ander klein leven. Voor het binden van streamers gebruiken we maar een klein deel van de materialen. Maar waarom en wanneer gebruik je natuurlijke materialen of juist synthetische en welke voor- of nadelen kleven er aan de diverse materialen?


Het formaat van een supershadrap is prefect als streamer

Zoals bijna iedere vliegvisser maak ik ook mijn eigen vliegen. Nee! Laten we eerst eens iets rechtzetten. Wat wij “snoekvissers” doen heeft eigenlijk weinig meer met vliegvissen te maken. We nemen een zware vliegenhengel - meestal een zoutwaterpook -  en gaan hiermee op snoek vissen. We maken dan ook geen vliegen maar streamers. We zijn dus geen vliegvissers maar “streamervissers” echter we noemen het vliegvissen omdat ook een zware streamerhengel een vliegenhengel is! Toch? Of…… laat maar, je begrijpt me wel.

Ik maak dus mijn eigen streamers. Direct toen ik een zo’n vijf jaar geleden met vliegvissen op snoek begon ben ik zelf mijn streamers gaan maken. In het begin ga je een beetje af op wat je bij andere vissers in de mappen en dozen tegenkomt. Nu was ik er al snel achter dat voor een beginnend vliegvisser een streamer niet licht genoeg kan zijn en ik ben gaan experimenteren met allerlei soorten synthetische materialen. Het voordeel van deze materialen is dat ze vaak licht zijn en totaal geen water opnemen.


Eenvoudige lichte streamer bijna 100% synthetisch

De eerste streamers bond ik voornamelijk met synthetische materialen. Ik vind namelijk dat een streamer minimaal aan twee eisen moet voldoen, een streamer moet een beetje body hebben waardoor hij een duidelijk silhouet heeft onder water en hij moet beweeglijk zijn. Een streamer welke alleen een dik silhouet heeft maar zich als een plank door het water beweegt is waardeloos.

Zo ook omgekeerd, heel beweeglijk maar te klein vind ik ook niks. Na een tijdje experimenteren vond ik de streamers op de onder- bovenstaande foto echt super. Ontzettend licht met toch een goed silhouet. De streamer is helemaal gebonden met twisted flash/slimnky blend en wat ingebonden crystal flash en alleen in de kop is wat bucktail verwerkt.


Dezelfde streamer maar nu in een grote snoekenbek

Met deze streamer in alle kleurenvariaties heb ik ontzettend veel gevist en ook veel gevangen. Veel van mijn (vlieg)vismaten vonden het maar niets al dat synthetische gedoe,   maar moesten wel toegeven dat mijn vangsten niet achterbleven bij al het zonker en bucktail geweld.

Heeft deze streamer dan helemaal geen nadelen? Jawel en wel een groot nadeel; namelijk het haken van de vis. Toen we in 2005 naar Zweden gingen hadden we genoeg van dergelijke streamers bij ons. De streamers hadden zich in Nederland bewezen en zouden het in Zweden ook wel doen. Dit laatste klopte wel, de Zweedse snoeken waren er gek op. Na een aantal dagen met best goede vangsten ging ons iets opvallen, iets wat we in Nederland nog niet hadden opgemerkt, namelijk we misten wel een erg groot deel van de aanbeten.


Favoriet in Zweden (nog altijd)

Als je in een uurtje vissen met z’n tweeën vijf vissen vangt maar het dubbele aantal verspeeld ga je nadenken. Het vreemde was dat de vissen na het aanslaan even hingen en soms pas na een seconde of tien losschoten. Dit gecombineerd met het feit dat we het al vreemd vonden dat we soms een snoek uit het water tilde, waarna de streamer gewoon uit zijn bek viel zette ons aan het denken. Het probleem was snel gevonden, de oplossing niet!

Het probleem zat hem in het materiaal waarvan de streamers gebonden waren. Het twisted flash komt tijdens de aanbeet in de tanden van de snoek vast te zitten. Vooral de grote hoeveelheid tanden in de bovenkant, het gehemelte van de bek, zorgden ervoor dat de haak niet kon worden gezet. Het materiaal kwam gewoon vast te zitten en als de snoek zijn bek open deed dan trok je de streamer gewoon los, heel frustrerend als dit een paar kapitale snoeken in een week kost.

Dat dit bij de grotere snoeken meer gebeurde als bij de kleine snoeken wijdt ik aan het feit dat de klemkracht van de kaken toeneemt. Een goede test om te kijken of een streamer in de tanden blijft hangen is om deze te borstelen met een hondenborstel. Trek je de borstel zonder veel kracht door de streamer is het goed kost het kracht en blijft hij haken dan zal dat ook in de bek van een snoek zo zijn. Met deze borstel kun je ook heel goed je streamers uitborstelen als ze na het vangen van een snoek helemaal geklit zijn.


Borstel

De vraag was hoe lossen we dit probleem op? Een verbetering werd gevonden in het bijzetten van een tweede haak. De streamer blijft dan nog wel in de tanden vast zitten maar waarschijnlijk heb je gewoon meer kans dat het met twee haken goed gaat. In het begin bond ik deze streamers door de achterste haakbocht tegenovergesteld aan de voorste te binden. Ik gebruikte hiervoor een stuk titanium waarmee ik de haken met elkaar verbond. Met sterk binddraad en een beetje secondenlijm gaan de haken nooit meer los.

Een groot nadeel van deze streamers is de bewegelijkheid, deze wordt door de starre verbinding tussen de haken met het titanium nadelig beïnvloed, dit is ook de reden dat ik ze nog zelden gebruik. Tegenwoordig verbind ik de haken doormiddel van een oud stuk vliegenlijn. De lijn wordt gewoon op de haaksteel vastgezet met binddraad en de haakbochten wijzen dezelfde kant op.


Streamer met dubbele haak

Het bovenstaande probleem komt in veel mindere mate voor bij gebruik natuurlijke bindmaterialen zoals bucktail, zonker en veren. Tijdens het aanslaan blijft dit veel minder hangen in het gehemelte van de snoek. Ook van deze materialen kun je fantastische streamers bouwen. Het grootste nadeel van deze materialen is dat ze veel water opnemen en daarmee de streamers zwaar maken.

Ik heb met streamers staan vissen welke als ze goed doordrenkt waren bijna 14 gram wogen, nu is dit onder de goede omstandigheden best nog wel te werpen, echter wil ik ook met windkracht vier/vijf nog een streamer kunnen wegzetten en soms nog een beetje tegen de wind in.


Dubbele mega-streamer van natuurlijk materiaal - streamer: Wout van Rijmenam -

Mijn huidige streamers zijn vaak een combinatie van de verschillende materialen. Het is wel zo dat mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar het gebruik van twee haken. Verder bouw ik de streamers tegenwoordig vaak met een combinatie van Icelandic sheep en twisted flash/slinky blend Ik gebruik dan ongeveer 50% Icelandic sheep en 50% twisted flash/slinky blend. Het resultaat is bijna hetzelfde als bij het gebruik van alleen twisted flash/slinky blend, echter de hakingskans is veel groter omdat de combinatie minder klit.
 

Snoekbaars haakt makelijker

Misschien is het bovenstaande wel het leukste van het vliegvissen, het blijven zoeken en optimaliseren van materialen. Ik betrap mezelf erop dat, wat ik het ene moment geweldig vind ik een tijdje later niet meer gebruik. De zoektocht naar de perfect vangende/werpende streamer zal dan ook nog wel enige tijd in beslag nemen. Een streamer die altijd vis vangt, ook als iedereen blankt en waarmee je iedere aanbeet verzilvert. Ik heb jaren naar een dergelijke jerkbait gezocht en deze nooit gevonden, misschien dat het mij met de streamer wel lukt?


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -