Een jaartje ‘Rapperen’


Een jaartje ‘Rapperen’

Tekst en fotografie door Eddy te Mebel

Na inmiddels ruim een jaar zeer intensief met de Spro Rapper te hebben gevist, heb ik een sterke indruk gekregen wat de plus - en minpunten zijn van deze jerkbait. Ondanks dat ik absoluut geen binding heb met Spro,  wil ik toch graag een artikel met de voor- en nadelen schrijven over de Rapper met veel foto´s.


Deze Rapper heeft al flink wat meegemaakt.

Succes na introductie
Het zal ongeveer oktober 2009 geweest zijn dat ik voor het eerst met de Rapper aan de slag ging. Aangezien ik altijd al fan was van de Screaming Devil,  leek dit ‘broertje’ van de Devil mij ook wel wat. De laatste jaren waren mijn vismaat Hein en ik sterk besmet met het jerkbait-virus, dus kon deze nieuwkomer nog wel bij het huidige assortiment.


De Rood-zwart-witte kleur is met veel contrast goed zichtbaar voor vis en visser.

Eigenlijk wilde ik maar eens stoppen met het aanschaffen van nieuwe jerkbaits, maar nieuw kunstaas trekt nu eenmaal mijn aandacht. De eerste paar keer dat Hein en ik gingen vissen met de boot vingen we telkens een stuk of vijftien snoeken met de Rapper. Het kan toeval geweest zijn, maar het geeft uiteraard wel vertrouwen in een nieuw stuk kunstaas.


Heerlijk driften op de wind en dan kantjes uitwerpen.

Het betreft hier wel de zinkende uitvoering van 49 gram. Het drijvende model van 46 gram geniet niet mijn voorkeur, omdat deze alleen in de oppervlakte te vissen is, tenzij je een verzwaring op de onderlijn aanbrengt.


De zoveelste van de dag.


Volledig in de bek verdwenen.


Een enkele keer vergissen grote baarzen zich ook in de Rapper.

Jerkbait- en spinhengel
Het mooie van deze jerkbait is dat deze eenvoudig te vissen is met een jerkbaitstok, maar ook met een lichte spinhengel. Handig, want niet iedereen vist graag met een reel. Mijn eigen soepele, 2,70 meter lange spinhengel met ongeveer 25 gram werpvermogen voldoet prima om de Rapper te laten zigzaggen.


Een mooi klein slootje om eens rustig af te vissen na een vorstperiode.

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat dit met een stugge jerkbaitstok ook prima gaat, want die zijn er namelijk voor gemaakt. Het is een kwestie van eigen voorkeur.


Een metervis net voor het donker gevangen.

Felle of natuurlijke kleuren?
Voor mij niet zo´n moeilijke keuze. De oranje Rapper (sommigen noemen hem de Koi-kleur) is voor mij de favoriet. Deze Rapper heeft wel een erg lichte kleur oranje rug, wat zeer goed zichtbaar is voor de visser zelf. De snoek kijkt er van onderen mooi natuurlijk tegenaan. Want de zij- en onderkant is mooi wit/zilver van kleur, met een aantal zwarte stippen voor contrast.


Een Heiddy, een Rapper en een Iron Claw in de oranje Rapperkleur gespoten.

Ik vis zowel in helder als in troebel water met deze kleur. Ook heb ik met een aantal baarskleuren op  kraakhelder water goede resultaten geboekt. Over het algemeen denk ik dat snoek niet zo veel waarde hecht aan kleuren, want ik heb maar zelden meegemaakt dat ik kon bewijzen dat de kleur doorslaggevend was.


De snoek zag van onderen een mooie natuurlijke kleur.

Voor mij is er dus maar één reden: de zichtbaarheid voor mijzelf. Ik vind het prettig om te kunnen zien hoe diep mijn jerkbait zwemt. Mede belangrijk omdat ik veel op ondiep water vis.


De oranje Rapper is goed zichtbaar voor de visser zelf. 


Een prachtig gekleurde snoek gevangen met de baarskleur.

Voor- en nadelen
Voordelen: 

   
 1. Zeer goedkoop in aanschaf.
 2.  
 3. Luide ratel.
 4.  
 5. Laklaag die aardig goed bestand is tegen snoekentanden.
 6.  
 7. De slow-sinking uitvoering is zeer geschikt voor ondiep water.
 8.  
 9. Scherpe- en sterke standaard gamakatsu haken.
 10.  
 11. Is bijna op een vierkante meter te vissen (langzaam te vissen).
 12.  
 13. Deze  lichte jerkbait (49gram) kun je makkelijk een dag mee vissen zonder een lamme arm te krijgen.
 14.  
 15. Tot op heden nog geen lekke jerkbaits gehad door snoekentanden, dus een sterke, holle jerkbait.


Een donkere vis uit helder klein water.

Nadelen:

   
 1. Niet geschikt om snel even een groot stuk water af te vissen.
 2.  
 3. Moeilijk om in de diepere waterlagen te vissen.


De Rapper is super voor jong en oud.

Kort samengevat: meer voordelen dan nadelen en ik kan iedere roofvisser deze jerkbait dan ook aanraden,  zowel voor beginners als gevorderden!

Als laatste hoop ik dat Spro in de toekomst ook nog eens een grotere Rapper gaat produceren. Mijn voorkeur ligt op zo ongeveer 17cm, met wat meer massa, en die wat sneller in de diepere waterlagen te vissen is. Dan zou voor mij de Rapper-collectie helemaal compleet zijn.

Rapper ze!!!
Eddy te Mebel

ANDEREN LAZEN OOK

image description
‘Pike-Triangle’: Deel 2
Willem Moorman -
image description
Noorwegen vanaf 15-07 weer open
Willem Moorman -
image description
*** VIDEO *** Waar klein groot in kan zijn.
Willem Moorman -