Drijvende en/of zinkende Rappers


Drijvende en/of zinkende Rappers

Door Eddy te Mebel

Het is inmiddels al weer enkele jaren geleden dat de Rapper op de markt kwam. Omdat ik nogal benieuwd was naar de eerste jerkbait van SPRO, was ik al snel in de hengelsportzaak om er eentje aan te schaffen.

Ik vis nogal veel op ondiep water, dus kocht ik maar een drijvend model. Eenmaal aan de waterkant bleek deze helemaal in de oppervlakte te lopen. Naar mijn mening te hoog, dus verdween deze jerkbait (tijdelijk) in de kast.


3 Verschillende jerkbaits, allemaal in de KOI-kleur…


… het is en blijft mijn favoriete kleur.


Deze koi heeft al veel ‘nare’ ervaringen meegemaakt!
 
Slow sinking Rapper
Diverse jaren viste ik met de slow sinking-uitvoering, omdat deze dieper te vissen is. Ook makkelijk te vissen in een open plek tussen de waterplanten. Je werpt hem aan het einde van de open plek, even iets af laten zinken en binnentikken. De open plekken zijn bijna altijd goede standplaatsen voor snoek en regelmatig werd de rustige zig-zag beweging verstoord door een snoekaanval.


Ook de triple-devil is goed op ondiep water te gebruiken, maar heeft totaal andere zwemeigenschappen.

Het is en blijft voor mij altijd een prachtig gezicht om de snoeken op het kunstaas te zien knallen. Zeker met de felle kleuren kun je goed zien op welke diepte je vist. De slow sinking is bij iedere kunstaasvisser wel bekend en hoeft waarschijnlijk ook geen verdere uitleg.


Als in de herfst de oevers en beek gemaaid zijn, kun je er weer geweldig vissen.


Wegversperring op de helling.


Ook vanaf grotere afstand is de oever met de rapper goed te bereiken en te bevissen.
 
Drijvende Rapper
Zoals ik al schreef verdween de drijvende Rapper in mijn kast en heeft daar ook zeer lange tijd gelegen. Toch wilde ik afgelopen seizoen weer eens met oppervlaktekunstaas gaan vissen om de simpele reden: veel beken waren zo goed als dichtgegroeid met waterplanten. De eerste keer dat ik er weer mee viste ving ik diverse snoeken achter elkaar, waaronder mooie exemplaren.


In dit soort slootjes is super te vissen met een drijvende Rapper. De drijvende Rapper weegt 46 gram en de zinkende slechts 3 gram meer.


Bijna onzichtbaar voor de visser, maar niet voor de snoek. Als je deze rustig door de planten trekt, haak je weinig vuil.

Ik harkte de jerkbait zo tussen de waterplanten door en gepaard met knalharde aanbeten, bleven ze ook nog eens allemaal hangen. Vaak krijg je in de oppervlakte veel missers en lossers, maar nu niet. Oppervlaktekunstaas loopt zo´n beetje op het water, maar deze jerkbait loopt in de oppervlakte. Misschien dat dit verschil kan maken?!


Dit snoekje griste de Floating Rapper uit de oppervlakte.

Ik was dus meteen super enthousiast over de drijvende Rapper, die met 46 gram slechts 3 gram lichter is dan z´n langzaam zinkende broertje. Als je tussen het tikken door de lijn niet te slap laat vallen, kun je de jerkbait tot zo´n 20cm. onder de oppervlakte vissen. De ultieme diepte voor polderwater.


Dit kleurtje is goed zichtbaar in het kraakheldere water (zie achtergrond).


De aanbeten zijn onder water vaak al hard. Kun je nagaan wat er in de oppervlakte gebeurt. Daarvoor hoeven de snoeken niet eens zo groot te zijn!

Ook vanuit de boot op groter water is deze mooi tussen de waterplanten door te vissen. En wat te denken van vissen over grotere afstanden? Je hoeft niet bang te zijn dat de jerkbait zinkt, zodat je hard moet tikken om de jerkbait in de oppervlakte te houden. Nee, gewoon lekker met de hengeltop rustig naar beneden tikken en de rest komt vanzelf.


Was wel zeker van z’n zaak!!!

Ook is het mogelijk om de jerkbait suspending te maken door er een wat zwaardere onderlijn ervoor te monteren. Neem een titanium onderlijn of spinstang voor wat extra gewicht. Fluorocarbon helpt niet, want dat is bijna gewichtsloos. Ook een wat grotere en zwaardere (bevestigings)splitring kan het geheel iets verzwaren waardoor het zwaartepunt iets naar voren wordt gebracht.


Een eigenbouw-KOI, maar wel een drijvend model. Ik heb er een loodje voor bij ingeboord, zodat deze iets met de neus naar beneden gaat hangen.

Ook dit jaar zal ik weer gebruik gaan maken van de drijvende Rapper. Simpelweg geweldige harde en mooie aanbeten! Doe er je voordeel mee!

Eddy te Mebel

Lees hier het eerder verschenen artikel van Eddy te Mebel over de Rapper.

 

ANDEREN LAZEN OOK