Zeeforellen festijn
De Drentse hengelsportfederatie wil met het uitzetten van 1000 zeeforellen (bruine forellen) een begin maken met de terugkomst van de zeeforel. Een nobel idee, maar wat is de haalbaarheid van dit project.

Laten we even wat cijfers op een rijtje zetten. Het Lauwersmeer heeft een grote van zo'n 2000 hectare, dat houd in dat als de vissen na uitzet gaan uitzwermen er op elke 2 hectare 1 forel rondzwemt. Dat noemen we in de volksmond een druppel op een gloeiende plaat. Gaan we op deze getallen het bestand aan natuurlijke vijanden en ook nog eens het aantal beroepsvistuig per hectare meerekenen dan zijn de overlevingskans kansen niet zo groot.

Kortom men moet eerder gaan spreken over het uitzettingen van 10 duizenden forellen wil dit project enige slagingskans hebben.
Als we terug kijken op vergelijkbare projecten in het verleden dan zie je dat in het Veersemeer in het verleden een aardig bestand is opgebouwd , maar toen er een doorlaat in het meer kwam de populatie naar vrijwel nul gedaald is. Het zelfde geld voor het Grevelingenmeer hier werden eind zeventiger jaren ook meerdere malen flinke aantallen forellen uitgezet, daar is ook al niets meer van terug te vinden!

Voor degene die ooit een forel op het Lauwersmeer willen vangen zou ik zeggen ga op 7 maart vissen op de plek waar ze worden uitgezet en gooi af en toe een handje trouvit in het water om de forellen te loken ( weten ze nog vanuit de kwekerij) en je zal en paar dagen leuk vangen. Daarna zal je er waarschijnlijk nooit meer een vangen helaas.
Peter, onbekend, 27/02/2015

REAGEER

Gravatar
Teun
.

Peter, zoek een andere hobby.......

  • 10 years and 2 months geleden
Gravatar
Eric
.Drachten

Even je vergunningsboekje/app lezen, het is namenlijk verboden om in NL gericht op zeeforel te vissen. En het Veerse meer was wel een sccs tot de geld kraan en uitzet werden stopgezet. De insteek was daar overigens ook anders. Het gaat in het lauwersmeer gebied niet om de sportvissers dat ze forellen uitzetten het gaat om het herstel van de natuur en de herintroductie van een bijna verdwenen vissoort. Niet om het lauwersmeer vol met forellen te stouwen zodat wij sportvissers een enorme put and take hebben. Kijk eens verder dan je eigen belang, en op de lange termijn houden we er misschien wel een mooie sportvisserij aan over. Maar houd allemaal eens op met dat negatieve gedoe, dat is hetgene wat de sportvissserij de kop gaat kosten.
Veel visplezier !!

  • 10 years and 2 months geleden
Gravatar
Len
.Grevenbicht

Teun,de waarheid is hard......

  • 10 years and 2 months geleden
Gravatar
Len
.Grevenbicht

Beste Eric, het project zal op termijn toch ook bedoeld zijn voor de sportvisser. Maar ik zal je uit de droom helpen. Slagingspercentage is 0,0 procent. Natuur en herintroductie laat me niet lachen! Zoethoudertjes zijn het! Wist jij dat in België al jaren 250.000 smolts in de ourthe, somme en volgens mij ook de anbleve werden, worden uitgezet!( weet niet zeker of ze het nog doe.) ieder jaar! Bij namen hebben ze zelfs een eigen hatchery. Kijk eens op saumon sur meuse kun je kijken wat er jaarlijks terugkeerd.om te huilen.1000 forellen uitzetten is geen herintroductictie. Dat is de laatste stap. Om een herintroductie te doen moet je eerst bij de basis beginnen. Paaigronden,waterkwaliteit,geen beroepsvisserij open verbinding naar zee enz. En als kers op de taart daadwerkelijke uitzetting.ik berust me hier alleen op feiten.welk project is dan ooit geslaagd en heeft een zelf dragende populatie voortgebracht? Dat betekend namelijk herintroductie!
Dat is niet negatief.Dat is realistisch.dan heb ik het nog niet eens over het leed van de vissen zelf! daar hoor ik nooit iemand over! Zij zijn ALTIJD het leidend voorwerp! Of beter LIJDEND voorwerp. Zolang er in den haag geen draagvlak is voor zulke projecten zal het altijd in de kinderschoenen blijven staan. Economisch belang gaat altijd voor!

Mvg Len

  • 10 years and 2 months geleden
Gravatar
Defke
.Beerse

Het is niet verboden in Nederland om op zeeforel te vissen.Hij staat echter wel op de lijst van beschermde vissoorten , en moet dus direkt worden teruggezet en je mag ze dus niet in bezit hebben ( niet dood of niet levend)....

  • 10 years and 2 months geleden
Gravatar
Peter
.

Eric, ik zou zeggen lees het artikel van de Drentse HSV eerst maar even, het is namelijk de bedoeling om er een heel festijn van te maken. Er wordt door specialisten uitleg gegeven over hoe men het beste een forel aan de Haak kan krijgen. Vervolgens gaan de sportvissers naar het gedeelte waar de forellen zijn uitgezet. Ik kan je verzekeren dat er die dag redelijk wat vissen gevangen worden zeker als je af en toe een handje trouvit of gewoon gravel in het water gooit (wordt door de forellen geassocieerd met voedertijd in de kwekerij)

Dit heeft niets te maken met de herintroductie van de zeeforel op langere termijn, maar meer om de plaatselijke middenstand wat omzet te laten genereren, gezien het feit dat je bij de plaatselijke Landal een arrangement kan boeken voor dat weekeind!
By the way, je mag zoals Defke zegt in Nederland gewoon op zeeforel vissen maar moet je ze direct na de vangst weer terugzetten vanwege de beschermde status.

En tegen Teun wil ik zeggen wat meer diepgang in je antwoord zal je sieren....

  • 10 years and 2 months geleden