Zeebaars
Hallo,

Jaar na jaar zagen we de scholen zeebaars kleiner worden. Waar we vorig jaar op de wrakken nog van scholen konden spreken, zitten er nu nog slechts kleine groepjes vis.
De zeebaarsstand is op een jaar tijd zo sterk achteruit gegaan, dat er zelfs bijna geen baars meer de Oosterschelde opgezwommen is.
Misschien dat half juli de vangsten iets beter zullen worden, doch ik acht deze kans zeer klein. Sommigen hopen dat deze vissen nog met hun hoofd bij het paaien zitten, andere kijken richting groeiende zeehondenpopulatie. Onzin. Voor mij zijn er drie redenen waarom vriend zeebaars op het appel onbreekt:
1. Overbevissing.
2. Overbevissing.
3. Overbevissing.
En we moeten hier heus niet richting sportvissertje kijken. Wat zij op een heel jaar vangen, wordt door het beroep op nog geen dag uit de zee gesleurd.
Mijne heren, jullie die op de trekroutes van de zeebaars in het kanaal gaan vissen, alvast dank voor het op enkele jaren decimeren van de zeebaarsstand.
Weer een schitterende vis naar de haaien.
Hopelijk trekken de juiste mensen hier de nodige lessen uit.

Gi-No S.

PS: Voor de gul: idem dito.


Gi-No S., Tielt, 20/06/2011

REAGEER

Gravatar
willem
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Harold
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

't was al een tijdje te stil met de klaagzangen.

Weer wordt er met het vingertje gewezen. Dit keer weer de 'good old' beroepsvisser.

Wat men vergeet of botweg weigert aan te nemen is dat het gewoon een kwestie van vraag is als gevolg van de vele monden die gevoed moeten worden. Het is geen kwestie van hebzucht.
Overbevissing? Overbevolking, zeker.
Vis is onmisbaar product in onze levensmiddelenindustrie. Als het nou op in directe vorm wordt gegeten of of als vismeel als voeding voor kweekvis, kip of verwerkt wordt in huisdierenvoeding. Het wordt zelfs als meststof gebruikt in de landbouw.

Je kan hoog en laag gaan springen dat jouw 'sport'vis het haasje is. Maar je hebt gewoon pech dat deze vissen ook nog hoog op het culinaire lijstje staan.
Mekkeren heeft weinig zin. Een verbod op het wegvangen van een bepaalde vissoorten heeft weinig zijn in mijn ogen. Denk dat het slechts uitstel van executie (voor een 10 tot 30 jaar?) is.
Al sinds de jaren '70 worden er in de middellandse zee allerlei maatregelen genomen om de tonijn te beschermen. Van verboden op vismateriaal, methoden, gebruik spottervliegtuigen, gesloten periodes, algehele vangstverboden op bepaalde soorten. Helpt dat? Nope, de zowel de formaten van de tonijn als de grootte van de scholen nemen af.

Duurzaam vissen, wat geregeld geroepen wordt, is een utopie. De vraag naar vis zal niet afnemen. De wereldbevolking zal zeker wel toenemen.
Hoe je het nou draait en schuift, de hongerige magen zullen het altijd winnen.

Trouwens, ik hoor nu ook geluiden dat men in engelse wateren (zeer) goed gevangen wordt. Terwijl men daar jarenlang steen en been klaagde, dat de vangsten steeds minder werden.
Kan niet zo zijn dat de zeebaars andere fourageergebieden gevonden heeft.


BTW. Ik hoor op dit moment niemand over snoekbaars klagen. Ik heb zo het idee dat er goed gevangen wordt. Zou de toverfee alle in voorgaande jaren, door beroeps weggevangen en gestroopte vis, terug getoverd hebben?

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Sportvisser
.

zolang ik sportvissers hoor opscheppen over honderden kilo's zeebaars en kabeljauw die ze van de wrakken sleuren; is het niet echt gepast om alleen maar met het vingertje te wijzen in de richting van het beroep. Sport of beroep : we hebben allemaal boter op ons hoofd en we zouden beter allemaal wat zuiniger omspringen met de publieke weelde op deze planeet.

Laat respect heersen voor de beroepsvisser die duurzaam vist net zoals voor de sportvisser die terugzet wat hij niet op kan.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
rene
.

Allereerst wil ik stellen geen beroepsvisser te zijn en NIET pro maar er zijn genoeg zogenaamde sportvissers die er de laatste jaren een zware bijverdienste hebben van gemaakt zoveel mogelijk zeebaars te verhandelen in eigen financiel belang.Ik denk dat vooraleer beginnen te zagen in zulk geval best de hand eens boven hunzelf houden en zien wie eronder staat.Idem snoekbaars niemand neemt hem mee maar als je dan de kant afgaat hangen ze aan een koord en zijn de snoekbaarzen net voor iemand die men dan kent en die erachter vroeg bla bla bla....

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Kees de Mol
.

Ik vraag me af of er zo weinig baars is aan de kust. Ik heb er inmiddels een aantal gevangen en wat me opviel tijdens het schoonmaken (ja sorry ik ben te arm om het in de viswinkel te kopen) was dat de baarzen een lege maag hebben en nog vol kuit zitten. Zelfs gisteren ving ik er een met kuit terwijl ik wel had verwacht dat dit allang voorbij zou zijn.

Voor de mensen die nog geen baars hebben gevangen: Probeer eens een andere methode misschien werkt het wel.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
nick
.

100% mee eens!
gisteravond even een paar uurtjes 'proberen' kom de dijk over,lig er weer zo'n vrolijkert met staand want te kloten.
het net werd uitgezet parallel aan de kant,even met de kleine motorboot vol gas langs de kant om alles wat daar zwemt het net in te jagen,en dan ophalen.alles mee natuurlijk,want het net wordt zo een bak ingetrokken.
om ziek van te worden,en serieus te overwegen met de baarsvisserij te stoppen.zo zal het niet aleen voor mij persoonlijk voelen.
op het zoet wordt de schubvis ook al uitgeroeid,nog 10 jaar denk ik....dan kunnen we aleen nog maar forelvissen op een putje van 50 bij 50.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
karel
.

iedereen die langer op baars vist heeft toch wel gemerkt dat er steeds minder grote vissen gevangen worden. de reden is zeker overbevissing door beroep en door die bijklussers!!

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Roger
.

Als je weet dat de beroepsvissers de overwinteringsplaatsen met kilometerlange netten afspannen en 50 ton per dag per boot wegvangen is de rekening vlug gemaakt
Als dit zo doorgaat is de baars binnen 5 jaar nog een zeldzaamheid
Boten en foto's hiervan zijn bekend

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Erik
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Rob
.

Frits, sorry voor jou maar jij wimpelt vaak alles maar weg.

Ik schrik ook niet zo van die foto's. voor die jongens is het een mooie trek.
Maar er word in de wintermaanden soms zoveel baars weggevangen in de kanaal dat de prijs er van in elkaar stort. Soms worden ze zelfs doorgedraaid (dus niks waard).
En het zijn niet de Nederlandse vissers maar vooral de rest van EU die er vissen.
Dat de vangsten dit jaar achterwegen blijven komt volgens mij gewoon door het aasaanbod.
Het enigste wat die baarzen hier komen doen vanuit het zuiden is vreten.
Als de scholen aas meer onder de Engelse kust zitten zullen ze ipv rechtsaf,,, linksaf gaan.
Er zit ook niet elk jaar even veel Makreel of Haring enz.

Gaat allemaal wel weer goedkomen. let maar op.

En aan Harold, was het ook niet jij die in het begin van het zeizoen zei dat het zo geweldig ging.
Er zijn mensen die er 10 in 1 seizoen vangen, maar er zijn ook mensen die met 10 op een sessie niet tevreden meer zijn.
Het leger zeebaarsvissers is de laatste jaren sterk toeggenomen vergeet dat ook niet.
Ik kan met de tijd nog herinneren dat je met 3 a 4 man op de pier stond. En als het donker werd gingen we naar huis.
Nu loopt in de avonduren de pier vol (ik nooit meer) met soms wel meer dan 100 vissers en gaan er een hoop pas naar huis als het weer licht word.
Dit soort dingen doet voor een DAGvisser ook geen goed.

vrgr Rob

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Erik
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Gi-No S
.

Beste Frits,

"Je mag niet met de vinger wijzen" zeg je. Maar wat denk je dan over de discards bij de beroepsvissers. Van elke 100 kg vis die zij vangen is er gemiddeld slechts 10 kg die de vismijn haalt. Dus slechts 10 %. De rest wordt dood overboord gekieperd wegens te klein, foute soort, kwota vol, ....

Dit kan/moet toch anders. Of is dit ook onzin en geklaag?

Mvg,

Mark

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Mark
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Harold
.

Frits,

Citaat: 't was al een tijdje te stil met de klaagzangen.

Wie blijft hier maar door mekkeren ?

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Frits
.

Harold,

Mij hoor je niet klagen.
Mekkeren doe ik ook niet, zoek dat woord maar eens op in de dikke van Dale.

Ik ben echter wel keurig opgevoed. Als iemand mij een vraag stelt, dan is het wel zo netjes om die persoon antwoord te geven.
Tja, als het antwoord anders is(dan meeklagen) wat bepaalde personen willen horen, kan ik me best wel voorstellen dat het als mekkeren klinkt in hun oren.

Sowieso past het woord mekkeren niet bij mij. Dat is meer iets voor kuddedieren die elkaar, zonder hun eigen hersens te gebruiken, nablaten...mekkeren!

Maar goed, ik hoor dat de makreel nu weer goed te vangen is langs de kust. Die is ook wat langer weggebleven dan normaal. Hopen dat de zeebaars ze doet navolgen en dat het toch nog een goed zeebaarsseizoen wordt. Ook voor de klaagzangers.

  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Mark
.

Maar dan zal ik Willem wel moeten vragen om mij een beetje visles te komen geven...


  • 13 years and 10 months geleden
Gravatar
Willem
.

beste Mark als ik jou internetverhaaltjes zo lees lijkt mij dat een hopeloze zaak!
ik zal mijn visje wel vangen zonder klagen en mekkeren,maar ik ben ook vlug tevereden,dat is misschien iets waar anderen eens mee moeten beginnen en niet aan kilo's of prijzen denken!

  • 13 years and 10 months geleden