Vissterfte 2010
Sportvrienden,

Bij de MASSALE karpersterfte bij de invallende dooi jan 2010 vraag ik mij af waarom dit zo massaal tijdens veel strenger winters voor 2010 nog nooit eerder is gebeurd,.

Kan dit een (voor) waarschuwing zijn dat er iets ontbreekt aan het voedselaanbod in een aantal locale wateren . Een gewaarschuwd mens telt voor twee denk ik steeds . Het lijkt mij misschien dan niet onverstandig om nog levende, aangetroffen (kweek) karpers eens grondig te onderzoeken op DNA (inteelt) en op de algemene conditie met bloedwaarde onderzoeken door sportvisserij Nederland of de visserij wetenschappers.Een mooie kans om de zwakke vissen eens te onderzoeken.

In het blauwe topic van mei 2009 : Nijvis zet tonnen pootaal uit in Duitsland melde ik op 29-05-09 dat wetenschappers zo ook het plotseling verloren gaan van massale visbestanden na jaren 100 % konden verklaren, en andere oorzaken konden uitsluiten of voorkomen voor de toekomst. Tijdens mijn waterbemonsteringen op dichtgeslibde wateren was de zuurstof waarde onder een ijslaag midden op de dag 3.1 erg laag dus bij een waterdiepte van 60 cm. Maar met twee hartslagen per minuut van de karper twijfel ik, of er niet nog iets over het hoofd wordt gezien naast het op tijd baggeren.

Henk Slegh.
0-0-0-

Ik schreef op 29-05-09 citaat :
Na de discussie op TF over het uitsterven van de zalm en mislukken van een grootschalige zalm uitzettingen in Duitsland opgestart door Fuut ben ik op O.A op het wereldwijde Internet naar vergelijkbare ( NOG) meer onverklaarbare ondergangen van vis bestanden gaan zoeken. Op een gegeven moment kwam ik terecht bij een grote regionale massale sterfte bij volwassen alligators en nageslacht, die na enkele dagen als zombie roerloos rond gedreven hebben overleden..

Dit zelfde verschijnsel kwam ik namelijk ook tegen in onderzoeken naar het plotselinge massaal verloren gaan van de zalm en forel bestanden wereldwijd van Wetenschapper Honeyfield. (schrijfwijze Naam even uit het hoofd) met als oorzaak een gevaarlijke scheefgroei in de wereldwijde regionale Algenbestanden waardoor een gebrek aan thiamine (vitamine B1 en B6 ) ontstaat aan het begin van de voedselketen. Dit veroorzaakt de ziekte Beriberi.

Beriberi is een aandoening aan het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1 (thiamine).
De ziekte kan zich uiten in gewichtsverlies, stemmingswisselingen, verstoring van de zintuiglijke waarneming, zwakke en pijnlijke ledematen en hartritmestoornissen. Daarnaast treden er vaak zwellingen op (oedeem). In een gevorderd stadium kan de ziekte leiden tot een verlamming van het centraal zenuwstelsel waardoor vissen Zalm en Forel verlamd naar de bodem zonken en daar verdronken.
Henk Slegh, Almere, 27/01/2010

REAGEER

Gravatar
Ludo
.

Wintersterfte is "van alle tijden".
Wel wordt er nu meer aandacht aan besteed dan in bijv. 1963 en 1987.
Dit keer zijn de omstandigheden echter nog extremer: vorst en sneeuw begonnen zowat tegelijkertijd.
Dat "donker" ijs is niet schoon te vegen (schaatsers) en de situatie duurt al ruim een maand.
Vorige keren met strenge vorst kon je bijv. water op de sneeuw spuiten en er ontstond helder ijs. Nu niet dus. Langdurig donker ijs, zoals nu, heb ik nog nooit meegemaakt.
Er valt veel te vrezen voor ondiep water. Zeker waar afgelopen najaar vis is uitgezet die nog moet aansterken.
Ook in dichtbevolkt water, waar ze minder vet de winter ingaan is te vrezen.

  • 14 years and 3 months geleden
Gravatar
patrick
.

hallo henk,
zoals je misschien gelezen hebt is er voornamelijk sterfte in ondiepe wateren.dit zijn meestal cultuurwateren die ondiep en overbezet zijn.in warmere winters is er niet zo'n probleem omdat er dan (eerder) weer licht en zuurstof in het water is.als het echter zoals nu erg lang koud is en er lang ijs ligt dan raakt de zuurstof op. niet alleen de vis verbruikt veel maar zeker ook de grote hoeveelheid slib die op de bodem ligt.aangezien er bijna niet gebaggerd wordt(kost veel)was het gewoon wachten tot dit weer een keer zou gebeuren.in de strenge winter van '78-'79 is dit ook gebeurd.ook toen is er groot deel van het aanwezige bestand gesneuveld.volgens mij is het een kosten/baten plaatje voor de hengelsportverenigingen en hebben ze dit jaar misgeschoten!!!!als je naar de ons omringende landen kijkt dan hebben zij daar veel minder last van sterfte ondanks dat daar veel strengere winters zijn(scandinavie,polen,hongarije)ik denk dat als er meer gebaggerd wordt en kleinere bestanden gehouden worden,dat het probleem niet zo groot is.

  • 14 years and 3 months geleden
Gravatar
hans
.

Volgens mij kan je er erg weinig aan doen, het water in NL wordt gekenmerkt als relatief ondiep, dus de hoeveelheid zuurstofhoudend volume aan water is gering. Ik herinner mij uit de winter van 63 dat zelfs het maken van wakken niet werkte. Opmerkelijk is dat een relatief sterke vis als karper er erg gevoelig voor is: ik weet dat in de winter van 63 een toenmalig specimen water mbt karper toen volledig uitgeroeid werd..

  • 14 years and 3 months geleden
Gravatar
Ludo
.

Beste Hans.
Als je de wakken maar groot genoeg maakt en regelmatig belucht, dan is vissterfte wel degelijk te voorkomen.
In 1963 lagen die mogelijkheden er minder en was de kennis ook onvoldoende.
Met wat inzet en de middelen van nu, kan er veel meer en hoeft geen vis te sterven.
Dit weekend ga ik WEER pompen en de oude wakken open maken.
Je moet er dus wel wat (VEEL) voor over hebben...

  • 14 years and 3 months geleden