Visser in nauw door baggerbeleid
[a url=http://www.telegraaf.nl/binnenland/6237589/__Visser_in_het_nauw_door_baggerbeleid__.html]http://www.telegraaf.nl/bl[/a]

BERKENWOUDE - De watergangen in de Krimpenerwaard zijn compleet dichtgeslibd. Hierdoor holt het visbestand achteruit en wordt de beroepsvisserij de nek omgedraaid. Dat zegt beroepsvisser Ad Berkhouwer uit Berkenwoude. De 59-jarige visser legt de schuld bij het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. "Jaren geleden is al een baggerachterstand van twintig jaar geconstateerd en het schap blijft dit maar door de vingers zien. "Door de bagger ligt er nog maar een klein laagje water in de sloten. Hierdoor zitten ze 's winters vol ijs en wordt het water 's zomers veel te warm, waardoor de vissen massaal het loodje leggen en mijn bedrijf om zeep is geholpen." Ook de dammen die de boeren illegaal aanleggen om naar een ander land te kunnen rijden, is de visser een doorn in het oog. "Hierdoor kunnen de sloten niet goed meer bemalen worden. Als er al een duiker in de dam zit, is deze dichtgeslibd door het vuil. En als vervolgens bij een controle wordt geconstateerd dat een boer zijn sloot niet op orde heeft, wordt hij aangeschreven en daar blijft het bij. Een herschouw schijnt te duur te zijn, dus gebeurt er niets." Berkouwer: "Ze willen nu het gemaal vergroten om zo het water uit de polders weg te malen. Dat kost ons weer miljoenen. Als ze nu gewoon de dammen weghalen en de sloten uitbaggeren kan het water zo naar het gemaal en is het probleem meteen opgelost. Maar dat zal wel te gemakkelijk en te goedkoop zijn."
Brigitte Aalders, woordvoerster van het waterschap, erkent dat er 'zeker wat gedaan moet worden'. "Maar het is niet zo dat wij alles maar door de vingers zien. Wij schouwen wel degelijk. Per helikopter en op de grond. Wanneer een boer niet baggert schrijven wij hem ook aan. Wij onderzoeken nu hoe dit structureel beter kan. Bijvoorbeeld door loonwerkers in te huren voor het baggeren. De rekening gaat dan naar de boer.'
Paul, Amsterdam, 09/03/2010

REAGEER

Gravatar
Hans
.

Mooi verhaal van Brigitte Aalders, woordvoerster van het waterschap. Maar waar is het jarenlange betaalde belastinggeld aan gemeente en het waterschap gebleven voor het onderhoud van de locale wateren.

  • 14 years and 2 months geleden
Gravatar
Jan
.

Dit verhaal van Berkhouwer staat natuurlijk niet op zichzelf. In een groot aantal polders liggen zijsloten te vervenen. Men concentreert zich meestal vooral op de de sloten die van belang zijn voor de waterafvoer, de rest bijhouden is te duur. Vroeger - vooral vóór de ruilverkaveling - hield de boer - ten koste van grote inspanningen - een netwerk van sloten op peil omdat dat nodig was voor z'n vervoer per boot. Da's definitief verleden tijd. Ik weet eerlijk gezegd niet waar de verantwoordelijkheden precies liggen, het zal wel weer een puzzel zijn van verdeelde belangen, maar ik ben bang dat het vooral de HSV's - in samenwerking met SN - zullen zijn die initiatieven moeten nemen. Vissers zijn immers het eerste gebaat bij diepere sloten. Andere belanghebbenden zien vooral toe hoe mooi het land verveend en wat een fraaie moerasvegetatie er groeit...

  • 14 years and 2 months geleden
Gravatar
P. Aling
.

Het valt me nog mee dat dit waterschap nog niet dé goedkoopste oplossing heeft gevonden: Gewoon alle brasem en karper verwijderen. En klaar is Kees!
Geen baggeren meer nodig en alle wateren worden weer vanzelf helder.
Ik was als kind ook al dol op sprookjes...

  • about 14 years and 2 months geleden
Gravatar
Raymon
.

In het westland is het hetzelfde trieste geval. Toen ik ooit begon met penvissen op karper, was het bij een bepaalde brug ~1.75 m diep. Nu staat er minder dan een 1 meter water, afgelopen zomer zels staartkolken gezien!??!!?

Op Rijn schiekanaal ook, alleen vaarroute wordt onderhouden, hierdoor zijn de kanten (en dus interessante stekken) erg ondiep en daardoor amper nog interessant. Verticalen op 40 cm diep is niet echt een heel fijne bezigheid tongue wink

  • about 14 years and 2 months geleden
Gravatar
tim hulshof
.

hoppa das mooi.

ook een goede manier om van beroepsvissers af te komen...gewoon het water weg halen..wie had dat kunnen bedenken smile

  • about 14 years and 2 months geleden
Gravatar
Tom
.

Overdrijven is ook een kunst.De aalvisserij loont niet meer voor B dat is duidelijk. Natuurlijk zijn er zaken veranderd en vaak niet ten goede. Maar twee jaar geleden heeft Groot Rotterdam visrechten verworven in Berkenwoude via genoemde beroepsvisser. Die doen dat heus niet als er niks meer te beleven is. En ook al die poldersvissers die je op een zaterdag in het najaar met kunstaas bezig ziet, zouden niet terugkomen als er niks meer te beleven was. Wat wel waar is, is dat zijsloten vaak niet meer door de boeren worden onderhouden. Maar dat gebeurt al heel lang niet meer.Niks nieuws dus eigenlijk.

  • about 14 years and 2 months geleden
Gravatar
@rno
.

Probleem van de boeren is de bagger.

Heb je als boer een agrarisch bedrijf, dan stellen veel afnemers (zelf laat in de schakel als AH), waardes vast. Er mag in de teelaarde dus niet meer van zus en niet minder van zo zitten.

Als je als boer de bagger uit de sloot op je teelaarde gooit, is de kans erg groot dat de afnemer weigert zijn producten af te nemen. Ofwel, baggeren kan einde bedrijf betekenen.

Een alternatief is er niet. Bagger laten afvoeren is veel kostbaarder dan de opbrengst van zijn teelaarde. Ook dus einde bedrijf.

Veel boeren staan dus met een rug tegen de muur. Met dank aan de regelzucht van NL.

  • about 14 years and 2 months geleden