Vis-zwemwater
Heeft ook iemand een idee waarom er de laatste jaren steeds vaker wordt afgeraden te zwemmen bij openbare zwemgelegenheden?

Dit jaar al voor de derde keer wordt afgeraden te zwemmen in een meer waar ik vlakbij woon. Ook in veel polderwater wordt zwemmen afgeraden.

Piet, Friesland, 31/07/2011

REAGEER

Gravatar
Jeroen
.

Dit doen waterschappen en RWS om geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen op het moment dat iemand ziek word door bv blauwalg.
OP het moment dat hun het afraden/verbieden kun je hun niet meer aansprakelijk stellen.

Jeroen

  • 13 years and 9 months geleden
Gravatar
Jaap
.

Hier in de kop van Noord Holland bij Schagen hebben we blauwalg in het water zitten. Zwemverbod voor mens en dier.

  • 13 years and 9 months geleden
Gravatar
Piet
.

  • 13 years and 9 months geleden
Gravatar
kj visser
.

Piet , dit heeft indd te maken met de frequentie van controles , maar vergeet ook niet de pleziervaart die hun toiletten dumpen in de grote rivieren en binnenwateren, 70% van de vervuiling komt van oudere pleziervaartuigen, e-coli en entero kokken zijn bacterieen die veelvuldig voorkomen in ontlasting van mens en dier, woon zelf aan het ijsselmeer , en ook daar is een waarchuwing bij een strandje afgegeven, hier is een grote meeuwen kolonie in de buurt , dus niet zo raar dat er veel uitwerpselen is het water zijn gevonden ,aan de andere kant zijn dit natuurlijke fosfaten waar de kleinere organismen weer van leven en op hun beurt weer de vis
gr kj

  • 13 years and 9 months geleden
Gravatar
Piet
.

Bedankt KJ, misschien heb jij of anderen ook info van hoe het vroeger (vanaf enkele jaren terug) was.

Voorheen had je nog wel eens vervuilings problemen bij stevige regenval (overstort) maar werd over het algemeen veel minder frequent als ook bij veel minder openbare zwemgelegenheden een waarschuwingsbord "afgeraden te zwemmen" neergezet.

Dit als ook verleden jaar is er veel minder pleziervaart op de wateren en de vogels zorgden voorheen ook al voor natuurlijke afvalstoffen.

Ik kan me eigenlijk niet aan de indruk onttrekken dat er meer speelt, ons (de gemiddelde Nederlander) iets wordt voorgespiegeld dat door de meesten als waarheid wordt aangenomen.

In elk milieu zoekt de natuur zelf naar een bepaald evenwicht. Bij het verstoren van dit evenwicht zal de natuur zichzelf grotendeels aanpassen. Dit kan de goede maar ook de verkeerde kant op gaan!

Kan het ook zo zijn dat door het (te snel) onttrekken van fosfaten uit het oppervlakte water het zefregulerende vermogen sterk wordt/is onderdrukt! De waterschappen dit wel weten maar dit middels halve waarheden probeerd te pareren. Om ongemakken te voorkomen frequenter waterbemonsteringen toepassen.

Onlangs nog informatie gelezen dat door de scheve verhouding P/N de blauwalg meer kans krijgt zich tot een plaag te vermenigvuldigen.

Het is ook niet voor niets dat de Friese meren daarop ook veel meer worden doorgespoeld met Ijsselmeerwater (Ijsselmeer uit en in).
Vroeger werd er eigenlijk alleen Ijsselmeer ingestroomd bij water tekorten tijdens droogteperioden.

  • 13 years and 9 months geleden