spiering beschimmeld
Ik heb in mijn bak 300 mooie spieringen zwemmen ze zitten er nu 14 dagen in.
Nu beginnen sommige levend te beschimmelen en gaan dood.
Wie weet hoe ik dat kan voorkomen?
De bak is ongeveer 1000 ltr en er staat een pomp op met filter en UV filter ook zit er een bruissteen in.
Helpt het als ik er dagelijks een beetje zeezout bij doe om het water langzaam een beetje brak te maken??????
Wie weet de oplossing voor mijn probleem??
peter, onbekend, 30/10/2009

REAGEER

Gravatar
Peter B
.

Lijkt miscchien raar maar schimmelziektes kan men meestal oplossen door toevoeging van enkele druppels mercurochroom aan het water. Nadeel is dat je water een beetje rood gaat kleuren, dus voor een aquarium is dat echt niet de geode oplossing maar voor een bak met assvis speelt dat mijn inziens geen rol. Ik deed dat vroeger véél met mijn aasvoorntjes

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Wouter
.

Wat ik altijd doe is 1-1,5 kilo zout in de bak. Mijn bak is ca. 400 ltr. Geen last van schimmel. Wel zeezout gebruiken, geen jozo.

Groeten,
Wouter

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Hendrik-Jan Verheij
.

Waarschijnlijk heb je last van vinrot, gatenziekte, bekschimmel of iets dergelijks. Komt vaak voor na transport van vis of wanneer je de vissen schept of beetpakt.

Doordat de vissen verzwakt zijn als gevolg van slechte waterkwaliteit of de handling, krijgen op de vis zittende bacteriën een kans waardoor je 'wattige aangroei' krijgt of bloederige plekken. Ook zie je vaak dat de bek er beschadigd uitziet en dat vinstralen en staart eraan gaan.

Wat te doen:

- Aangetaste vissen onmiddelijk verwijderen en invriezen. Kun je in ieder geval nog mee vissen

- Een breed werkend antibioticum toedienen aan je aasvisbak (cytofex van colombo of morenicol acriflavin) Let op de juiste dosering en zet je UV lamp uit na toediening.

- Test je water op ammoniak, nitriet en nitraat gehaltes en ververs daar waar nodig een gedeelte van je water. Slechte waterkwaliteit is altijd 'killing' voor de visen

- Voorzie je filter van nitrificerende bacterïen, te krijgen bij elke koizaak of vijverspecialist

- Zorg voor goede beluchting en belucht indien mogelijk ook je filterbak en zet de uitstroomopening van je filter zo dat het water in beweging komt (mooiste is als er in je bak een beetje stroming is))


Daarnaast is het gewoon erg belangrijk dat als je een aasvisbak opstart je de bak de kans geeft om wat 'bio' op te bouwen. 100% kraanwater werkt veel minder goed dan oppervlaktewater. Zelf gebruik ik altijd 50% vijverwater uit mijn koi-vijver en 50% kraanwater.

In principe nooit zout gebruiken omdat de werking van medicijnen kan beïnvloeden + het is voor spiering en eventuele andere vissen ook niet nodig.

Haal de vis zo vers als mogelijk, vervoeren in ruim water met zeer goede beluchting. Koop sowieso alleen goed levendige spiering die net gehaald is. Spiering die al een week in een bak zit is dus geen goede keuze.

Selecteer alle twijfelachtige exemplaren eruit en hou zeker in het begin de bak in de gaten. Sterfte meteen verwijderen en invriezen.

Als je na een dag vissen spiering over hebt ook weer selectie toepassen, twijfelachtige exemplaren invriezen.

Success !

Hendrik-Jan Verheij

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
john
.

ik heb dat ook gehad met mijn voorns. warschijnlijk schrikken ze als je aankomt lopen en stoten daardoor tegen het glas en dat gaat ontsteken. misschien een bak gebruiken die niet doorzichtig is.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Bertus
.

Hendrik,

Het grootste gedeelte van je betoog kan ik me wel in vinden.

Ik ben het echter niet eens met jou volgende beweringen: "Haal de vis zo vers als mogelijk. Koop sowieso alleen goed levendige spiering die net gehaald is. Spiering die al een week in een bak zit is dus geen goede keuze."
De spiering die je koopt kun je halen bij de "grote verkopers", die hun spiering kopen van de beroepsvissers (met netten gevangen), maar ook zijn er (tenminste in Friesland) enkele adressen waar je met de hengel gevangen spiering kunt kopen.
Voor beide verkoopadressen is mijn inziens van toepassing dat je juist beter niet (verse) spiering kunt kopen die net gevangen (hengel) of gehaald is (netten beroepsvisser). Koop je spiering die net gehaald is bij een beroepsvisser dan weet je zeker dat er op zeer korte termijn meerdere zullen sneuvelen omdat er nog vele zwakke broeders tussen zitten. Zitten de vissen al wat langer dan blijven de sterke(re) exemplaren over. Ook als je spiering koopt bij een verkoper die de spiering zelf met de hengel gevangen heeft (brak water) dan is het verstandig deze niet direct na vangst te kopen. Deze spiering wordt door deze verkopers vakkundig afgehard oftewel ze wennen ze langzaam aan zoet- of leiding water. De vissen krijgen hierdoor na een aantal dagen een mooie lichte kleur een teken dat ze zijn afgehard. De spiering is vanaf dat moment zeer sterk en je zult ze geruime tijd goed in leven kunnen houden.

Als mijn spiering "schimmel" heeft gebruik ik altijd Halamid-d, dit desinfecterend middel (natuurlijk in juiste hoeveelheden) in je water zorgt er in veel gevallen voor dat er geen schimmel op je spiering komt.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Frans
.

vermijd om te veel visjes bij mekaar te zetten; beter 6 verschillende tonnen waar je max 15 à 20 vissen in zet; na 24 à 48 u de vissen in een andere ton zetten met vers water waar je een druppeltje malachietgroen of mercurychroom hebt toegevoegd; na 48 à 72 u deze operatie herhalen; vissen zijn dan uitgescheten en water blijft lange tijd helder; kan geen kwaad om af en toe een druppel malachiet of mercurychroom toe te voegen;
veel vissen bij mekaar zetten in 1 ton is geen goed idee.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Wouter
.

Misschien afhankeijk van of je ze zelf vangt of niet... Ik wel dus. Geen moeilijk gedoen met UV filters of wat dan ook. Ik doe het gewoon simpel. 100% kraanwater kilo of anderhalf zeezout erbij (mijn spieringen komen uit zowel zoet als volledig zout water) pompie erop en geen centje pijn. Behalve als het water te warm wordt kan ik de spieringen weken goed houden. Ik heb er soms wel 500 stuks in zwemmen. Als er dode vissen in zitten wel direct eruit halen. Heb non nooit met allerlei moeilijke antibiotica gewerkt.

Succes,
Wouter

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
peter
.

Ok mannen bedankt ik ga met alle raad eens aan de slag ik heb inmiddels antibioticum toegevoegd en het ziet er tot nu toe goed uit mocht dit falen bij de volgende zending zal ik zeker het zout proberen

  • 14 years and 6 months geleden