Rukt de roofblei op en einde snoekbaars?
Van mijn plaatselijke hengelsport winkelier hoor ik dat de roofblei in de omgeving van Gouda op dit moment in astronomische aantallen zich weet te nestelen in de kanalen, vaarten en singels van zelfs de binnenstad. De foto's van grote roofbleien in zijn winkel liegen er niet om.

Vanuit de Hollandse IJssel door de sluizen de Gouwe op, en daarna verspreiden ze zich razend snel in zelfs slootjes rond woonwijken. Duizenden kleine visjes (8cm)bevolken veel water in het Groene hart. De snoekbaars vangsten worden minder zo lees ik met regelmaat. Zou dit de ondergang van het snoekbaarsbroed op de rivieren kunnen zijn? Wie weet het antwoord?

Mvg Pim busker
Pim Busker, onbekend, 20/10/2010

REAGEER

Gravatar
Synco
.

Volgens mij lust een snoekbaars wel een jong roofbleitje, dus aan voedsel voor de snoekbaars geen gebrek.
En de piek van de oprukkende roofblei is naar mij inziens al voorbij.
Ik zie veel minder kleine roofblei de laatste jaren hier op de ijssel.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Frans Oomen
.

Het lijkt er inderdaad op dat het roofbleibestand zich op de wateren die er vroeg bij waren wat lijkt te stabiliseren. De waal bv heeft een goed bestand maar of dat nu nog steeds aan het groeien is? Ook op de Maas gaat het nog niet echt hard met de groei van het bestand. Zelfs in de polderwateren bij mij in de buurt komen ze voor. Er zal zich vermoedelijk wel een kleine verschuiving voordoen in de bestanden van de baars, snoekbaars en winde.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
mark
.

Zolang je je vergunningen voor elkaar hebt en niet te hard vaart, zou ik lekker op roofblei gaan vissen ipv die snoekbaarzen.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Pim Busker
.

Ik vraag me dus af, of door de groete aantallen, wateren niet uit balans raken. De roofblei kwam tot voor kort sporadish voor.Prima sportvis echter.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
kees
.

Het is niet de Roofblei die nog steeds oprukt ,maar de Snoek en Meerval.
Oorzaak is duidelijk,het steeds helder wordende water.
Op plaatsen waar vroeger bijna geen snoek werd gevangen komen nu ook al de berichten van spectaculaire vangsten.
Zelfs het Gooimeer wordt op de lange duur een snoekwater.
Helderheid van 2,5 meter alhier is niet goed voor de snoekbaars.
Servival of the fittest geldt uiteindelijk ook hier.

vgr kees

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
frank
.

De haven van Elburg zit er ook vol mee, allemaal zo tussen de 10 en 15 cm.
Toen ik begin september probeerde daar voorntjes te vangen ving ik in 2 uurtjes zo'n 30 roofbleitjes en slechts 2 voorntjes en een paar baarsjes.
Dit is al jaren zo, maar lijkt wel steeds extremer te worden.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Dirk
.

alles veranderd , leg je er bij neer,pas je aan, je houd het toch niet tegen.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Peter
.

Roofbleitjes zijn prima aasvisjes!

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
ian jason
.

Leuke vraag, wil je alvast de snoekbaars spullen verkopen dan?

Ik denkl zelf dat dat wel mee zal vallen.Dat er minder snoekbaars wordt gevangen dan jaren geleden heeft met meerdere faktoren te maken, helder water, minder voedingstoffen in het water,het beroep,..en nog steeds is er best veel en grote snoekbaars te vangen, al is het vaak op een totaal andere manier als het grote gros, en het water moet er op geselecteerd worden.
Ik denk dat wanneer roofblei ervoor zou zorgen dat het minder was met de snoekbaars het nog veel slechter zou zijn met de snoekbaars dan het nu is.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Bart
.

Snoekbaars leeft en zoekt zijn voedsel op of net boven de grond in de onderste waterlaag. Roofblei leeft en jaagt in de bovenste waterlagen. Ze teten allebei wel veel jonge vis.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Wilfred van Nunen
.

Interessante vraag! De toekomst zal het uitwijzen. Ik denk -ook op basis van wat ik over dit punt tot nu toe heb gelezen- dat het wel mee zal vallen met het effect van de roofblei op de snoekbaarsstand. De roofblei is immers niet alleen voedselconcurrent, maar ook voedselbron voor snoekbaars. Als je ziet hoeveel roofbleitjes er tussen het visbroed zitten...daar vaart ook snoekbaars wel bij! Het zou elkaar best wel eens in evenwicht kunnen houden. Als op een water de snoekbaarsstand merkbaar terugloopt, zou ik de oorzaak ergens anders vermoeden...

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Peter Gerits
.

Beste allemaal,

Ik heb al enkele malen geopperd dat in de gesloten tijd voor aassoorten, sommige paaiplaatsen van de snoekbaars het doelwit is van de visstropers.
Als de ouderdieren van de nesten worden weggevangen heeft vooral ook de roofblei een gedekte tafel van onbeschermde kleine snoekbaars.
Er wordt momenteel steeds minder snoekbaars gevangen en persoonlijk denk ik nog steeds dat dit een van grote de redenen is.
Misschien een beetje off topic, maar ik vind nog steeds dat de gesloten tijd moet worden afgeschaft. Al is het alleen maar voor de controle door roofvissers die op deze plaatsen vanzelf netten aan de lijn krijgen.
De politie / AID is dan snel gebeld.
Tussen februari en juli: ALLE vissen terug! Misschien een ontheffing voor wedstrijdvissers met leefnetten van minstens 3 meter en na wegen of meten, alle vis weer terug.

Sportvissersgroet,
Peter Gerits.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Pieter
.

@ wilfred

Laat je vermoedens eens horen. Ik loop ook al een tijdje met wat gedachten rond. Laat is horen, dan kan ik eens kijken of ik het zelfde denk als jij. Ben erg benieuwd. Ik vang erg slecht het laatste jaar. Terwijl andere jaren dit stukken beter was. Roofblij echter genoeg gevangen tot 85 cm dit jaar.

P.s. ik vis veel op het zelfde water als jij. (blauw bootje)

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
h
.

Ik denk dat de meervallen veel meer snoekbaars eten. Dat is volgens mij de echte vijand in de rivieren. En vergeet de Aalscholver niet, zolang deze beschermd is.......

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Pim Busker
.

Beste Wilfred, Laat ik allereerst tegen je zeggen, dat ik je constructieve bijdragen zowel op dit forum als ik de bladen erg waardeer.Ik begrijp je stelling.

Dat de roofblei in opkomst is is niet te ontkennen. Het is echter bizar aan het worden, dat deze rover zich werkelijk nu overal blijkt thuis te voelen. Als je ze nu al met duizenden tegenkomt in de grachten en singels van een plaats als b.v. Gouda en er volop succesvol wordt gevist door de jeugd aldaar, dan blijkt ook dat we ze dus niet alleen meer hoeven te zoeken in snel stromend water.Iets wat we een paar jaar geleden in de bladen lazen.

Deze vissoort blijkt het dus in veel verschillende type wateren prima te doen. Wat ik er mee wil zeggen is dat andere roofvissen er een concurent bij hebben. Als de broedexplosies bij deze vis soort succesvoller zijn dan de overlevings kansen van het broed van andere rovers ( zet de roofblei percentage gewijs meer broed af de b.v. de snoekbaars en daardoor alleen al een groter succes wat overleving betreft is) kan het dan zo zijn, dat de gemene deler in de toekomst anders kan uitpakken als het om succes vol voortplanten gaat.In het voordeelvan de roofblei dus.Ik ben dus heel benieuwd wat de toekomst zal zijn over een jaar of 10. Hopelijk ben ik nog te volgen met mijn stelling?

Vriendelijke groet
Pim busker

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
steven
.

snoekbaars en roofblei komen oorspronkelijk uit het zelfde werelddeel en aangezien ze beiden niet thuis horen in nederland zullen ze zich allebei wel handhaven op een normaal niveau.ik weet nog dat de snoekbaars zich in de begin jaren tachtig als een piranha op een aasvisje wierp,en dan overdrijf ik niet.
Hiermee bedoel ik te zeggen dat mijn opa de snoekbaars als een uitheemse vis zag die niet of nauwelijks te vangen was.Wij woonden in die tijd aan een privewater waar mijn opa was opgegroeid.Mijn opa is in 1981 overleden en hij zag de snoekbaares toen als 'onkruid'die de snoek zou gaan overheersen.In de wateren waar deze soorten al eeuwen naast elkaar leven is ook een evenwicht ontstaan waar alle viisoorten naast elkaar leven.Alleen worden in onze binnenhavens alle paairijppe voorns(witvis)weggevangen door het beroep en zodoende krijgt de roofblei (tijdelijk)de overhand.Dit word zowiezo minder omdat er minder prooivis is en de natuur zorgt voor zelfregulering ,ook de snoekbaars is hier de dupe van want des te minder prooivis des te minder roofvis,alleeen zal volgens mij de snoek profiteren omdat deze als zichtjager niet volop in de prooivis hoeft te 'liggen'wat snoekbaars en roofblei volgens mij wel moeten om enigzins succesvol hun voortbestaan te willen waarmaken.

  • 14 years and 6 months geleden
Gravatar
Wilfred
.

Beste Pim, ik begrijp je stelling en je "zorg" daaromtrent. Ik hoop -en denk ook wel- dat de ontwikkeling van de roofblei in Nederland door visserijkundige instanties als Sportvisserij Nederland nauwlettend wordt gevolgd en onderzocht. Is het al bekend wat het aasgedrag van kleine roofbleitjes is? Eten roofbleitjes van 15 cm. al vis of leven ze dan nog hoofdzakelijk van kleine organismen? Als dat laatste het geval is, dan is (kleine) roofblei voor snoekbaars meer voedselbron dan voedselconcurrent! Ik zou daar wel wat meer over willen weten! Overigens zie ik wat verandering optreden mbt de verblijfplaatsen van roofblei. Jaren geleden vond je ze enkel op de hardstromende rivierdelen. Nu lijken ze soms veel meer te vinden op de plassen of, zoals jij meldt, de kleinere wateren die met de rivieren in verbinding staan. Kortom, de vestiging van de roofblei in Nederland lijkt nog steeds in ontwikkeling te zijn.

Pieter: Zelf heb ik weinig roofblei gevangen afgelopen zomer, maar ik heb er dan ook niet veel gericht op gevist. Proficiat met je mooie vangsten! Roofblei van 85 cm., geweldig! De mindere vangsten aan snoekbaars in het stroomgebied van de Maas wijt ik eerder aan het helderder worden van het water, waardoor de snoek terrein wint ten koste van de snoekbaars. Toch zie ik als grootste bedreiging de stroperij. Ik ben al regelmatig met netten in aanraking geweest, zoals die in deze tijd systematisch bij ingangen worden geplaatst, dat het mij wel duidelijk is waarom zo weinig snoekbaarzen de kans krijgen om uit te groeien tot de maten die wij zo graag zien. Aalscholvers? Die pakken een snoekbaars tot 40 a 50 cm, maar dan houdt het echt wel op. van die afmetingen zitten er nog behoorlijke aantallen. Dus de aalscholver zie ik niet als hoofdboosdoener. Meerval? Dat is nog een mysterie. Vooralsnog zie ik als hoofdoorzaak van de teruguitgang de hebzucht van bepaalde mensen, die redelijk risicoloos hun gang kunnen blijven gaan. Sad but true...

  • 14 years and 6 months geleden