ruisvoorn/groenehart
Al enige tijd struin ik, op zoek naar rode rijers van formaat, de polders ten noordwesten van Utrecht af. De resultaten zijn echter bedroevend slecht. Wat opvalt is het veelvuldig voorkomen van -flinke- blankvoorn in de wateren die van oudsher bekend stonden om hun goed ruisvoornbestand (Wilnis, Kamerik), echter ruisvoorn lijkt soms geheel te ontbreken. Wel tref je enorme hoeveelheden zeer kleine ruisvoorns aan in de ondiepe zijsloten die inmiddels zijn afgesloten van de (diepe) hoofdweteringen. Deze populaties zijn erg kwetsbaar voor sterfte tijdens strenge winters. Echt uitgroeien doen ze niet wegens het ontbreken van diepere overwinteringsplaatsen. Na enig speurwerk ontdekte ik dat door peilgebieds-versnippering en peilverlaging veel leefgebieden om zeep zijn geholpen. Ook overbemesting en achterstallig baggerwerk dragen hun steentje bij vermoed ik, en niet te vergeten aalscholverpredatie. In polder Teckop zijn bijna alle sloten afgesloten van de hoofdwetering en zitten ook nog eens vol bagger bij een waterdiepte van amper 40 cm. Boeren slaan maar een damwandje waar het hun uitkomt zo lijkt het. De achterwetering, ten zuiden van de bebouwing, lijkt bijna geen vis te bevatten, enkel wat minivoorntjes. Het water is erg donker en de plantengroei is heel eenzijdig. Geen gele plomp, lelie, kikkerbeet en al helemaal geen krabbescheer. Deze soorten lijken hier al lang verdwenen. Grote egelskop en (snot)wier echter zover het oog reikt, wat ook al duidt op flink wat meststoffen. Een triest water, wat er op de kaart zo veel belovend uitzag. Hoe het hier met de snoek en de baarsstand staat laat zich raden. Wie deelt deze ervaring, of zijn er nog polders met een mooi bestand aan echte Hollandse goudgroene rakkers van 30+
Graag reactie, groet Frits
Frits, onbekend, 15/08/2011

REAGEER

Gravatar
Ruud
.

Ton van der Spiegel (bioloog en voorzitter van de van de GHV)probeert dit probleem al jaren onder de aandacht van de betreffende waterbeheerders te brengen. Als je in Google zoekt op de trefwoorden "ruisvoorn Ton van der Spiegel" vind je vast meer info.

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Jan
.

In het Twiske bij ons in Oostzaan komen nog mooie rooie rijers voor.
uitstekend te vangen op de vlieg en op een vlok witte brood

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Bram
.

Ik ben het met Jan eens. Het is al weer een poosje geleden maar dit soort ruisvoorns zijn op het Twiske geen uitzondering!
Licht vlokhengeltje, eigenbouw vlokdobbertjes en een mooie vlok of een trosje maden. Ruizers van 40+!!

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Istvan
.

En wij maar betalen voor vis- vergunningen. Ik deel deze mening. Alles wordt naar de **** geholpen.Gr Istvan

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Frits
.

@ andere Frits
Volgens mij zijn die sloten voor ont/bewatering tbv de landbouw.
Als een boer ergens een dam slaan is het zn goed recht.

Ik hoop niet dat je het idee hebt dat elk drupje water exclusief voor de sportvisserij bedoeld is. En dat het ten koste van alles en iedereen zo optimaal mogelijk gemaakt/gehouden moet worden voor diezelfde visserij.
In dit land van 17 miljoen mensen zijn er meerdere belangen.
Bij mij in de buurt zit er ook geen barbeel of roofblei, dan zal ik ff een paar km verder moeten rijden, wil daarop vissen.


  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Pim Busker
.

Hey Bram, jij bent ook een echte allrounder he... Wat een baksteen voorns heb je daar. Geweldig.

Ik woon in het groene hart, en het meerendeel van de poldersloten liggen inderdaad vol planten en het is er erg ondiep, Probeer de Reeuwijkse Houtwal eens, (staat in de vispas)daar heb je een aantal poelen die dieper zijn en wat ruisvoorns herbergen. Hoe groot ze worden, dat weet ik niet.Proberen dus. Succes er mee. Groeten Pim Busker

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
frits
.

Beste @frits, het klopt dat deze sloten voor de afwatering dienen. Veel van de polders zijn al in de dertiende en veertiende eeuw verkaveld.
Wat het trieste is dat de versnippering in enkele decennia heeft plaatsgevonden waar de peilgebieden eeuwenlang gelijk waren. De reden is is de mechanisatie van de landbouw. Met steeds zwaardere machines moet een steeds grotere opbrengst (melk) per hectare worden geproduceerd. Het verlagen van het waterpeil maakt de weilanden beter begaanbaar, het brengt echter ook paalrot tot stand bij eeuwenoude boerderijen. Dus moet het peil rondom de boerderijen wel "origineel" blijven. Veel overwinteringsplekken voor rietvoorn liggen rond de "beschutte" hoeven, maar zijn nu afgesloten van het verlaagde polderpeil. Ik maak me geen illusie te denken dat alles in ere zal moeten worden hersteld, echter speelt zich toch ook hier weer een stil ecologisch drama af ten behoeve van onze welvaart. Het is daarbij zeer onverteerbaar te weten dat Nederland vele malen meer zuivel produceert dan de eigen bevolking consumeert. Uiteraard breng een en ander werkgelegenheid mee voor velen, maar het dumpen van melkproducten in de derdewereldlanden, met bijkomend probleem het protectionisme, lees het dom houden van de eigen bevolking, en in standhouden van de Europese markt zijn de schaduwkanten hiervan. Turbogras, en tegenwoordig (tot mijn schrik) ook snijmais bepalen het beeld. Waar vroeger in juni gehooid werd doet de boer nu in april de eerste snede. Grutto's en kieviten krijgen amper de tijd hun eieren uit te broeden, en dan heb ik het nog niet over de kuikens die in de cylon maaiers omkomen, veronthutste ouderdieren achterlatend. Weidevogelbescherming doet prima werk, maar zoals gewoonlijk zijn de vissen weer het ondergeschoven kindje in de natuurbescherming, daar je deze niet door een verrekijker kunt bespieden. Ecologisch boeren zou de uitkomst zijn voor het in stand houden van de polders, maar dit levert natuurlijk niet de productie van de huidige manier van boeren.
Groet Frits.

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Frits
.

Tijden veranderen, belangen veranderen.
We leven niet meer in de middeleeuwen. Het vrijemarktsysteem beperkt zich niet tot onze polders. We produceren allang niet meer alleen voor onze eigen behoeften. Dan kan ook niet volgens ons (kapitalische) systeem, waar groei, groei en nog eens groei de norm is.

Nederland was en is een zeer grote speler op de wereldzuivelmarkt, waar grof aan verdiend wordt. Ik snap dus niet hoe je erbij komt dat overschotten gedumpt worden in 3e wereldlanden.
Ik kan totaal geen verband zien tussen protectionisme en 'dom houden van het volk'. Dat heeft te maken met importbeperkende maatregelen ten gunste van de binnenlandse industrie. Iets wat NL nooit aan gedaan heeft. Volgens mij heb je een en ander heel erg verkeerd begrepen.

Dat natuur en zelfs de mens daar voor moet wijken is ook al ruim 100 jaar bekend.

En zoals je zelf al zegt, de mens is visueel ingesteld. Wat ie niet ziet is minder interessant. Zo ook de 'onzichtbare' vissen. Voor de gemiddelde mens is een sloot met weelderig groeiende snotwier interessanter.

die andere Frits

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
B.Halsema
.

Twiske, Landsmeer/Oostzaan. Een paar mooie slootjes opzoeken, dan komt het wel goed. Succes

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Frits
.

Het Twiske wordt vaker genoemd i.v.m. dikke ruisvoorn. Ook de aflevering van vis TV werd hier opgenomen dacht ik. Dank voor de tip in elk geval. Het is echter voor mij nogal een hele autorit, ik schat annder-half uur. Zoek het liever dichter bij huis, het leukst vind ik het met de fiets en de hengel in de hand wat watertjes afvissen, lekker mobiel.
Groet

  • 13 years and 8 months geleden
Gravatar
Bart
.

Moest iemand dit lezen die de stekken voor de grote ruisvoorns in het Twiske kent en wil mee werken aan een film hierover, wil hij dan zo vriendenlijk zijn om contact met me op te nemen via
.(JavaScript must be enabled to view this email address)

  • 13 years and 8 months geleden