platbodems
ik wil van de zomer een andere boot kopen.nu kom ik regelmatig advertentie`s tegen van aluminium platbodems er zit veel ruimte in maar ik vind de wanden nogal aan de lagekant en als ik hier op het veluwemeer vaar en in de zomer varen hier van die grote jachten met een flinke vaart wat een hoge golfslag geeft ben ik bang dat het er over heen komt met alle gevolgen van dien.en dan nu de vraag waar het om gaat is het verantwoord om met zo`n boot het veluwemeer op te gaan
gerard
gerard, onbekend, 26/03/2008

REAGEER

Gravatar
Teun
.

nee hoor beter niet doen om de redenen die je zelf al noemt.

deze platbodem zijn geschikt voor polderwaters en niet voor rivieren en grote plassen.

absoluut niet doen. Er staat daarnaast op open water altijd wel wat wind, door het lage gewicht van de platbodems vaar je er ook nog een helemaal niet lekker mee dan

  • 16 years and one month geleden
Gravatar
marcel
.

Nee, platbodems zijn niet geschikt voor groot water. Of het moet windstil zijn. Met maar een windje 2 of 3 waai je al alle kanten op, zeker als je alleen in de boot zit. En dat wordt alleen nog maar erger als je een hoge platbodem hebt. Je hebt, als je per se een lichte boot wil, veel meer aan een Portaboot. Die zijn enorm koersvast in vergelijking tot een platbodem (ook wel Jon-Boot) en de boorden zijn hoog genoeg. Ik heb nl 13 jaar lang zo´n porta gehad, dus ik weet waar ik over spreek...Mijn vismaat heeft ´m met groot genoegen van me overgenomen.

  • 16 years and one month geleden
Gravatar
Marco (EVIN)
.

Een platbodem is heel erg windgevoelig. Vooral als je alleen in de boot zit zal de boeg erg boven het water uitsteken en veel wind vangen. Als je dan vaart met een lichte motor kan het voorkomen dat als (door een vlaag) de boeg afwaait, je hem bijna niet meer in de wind krijgt.
Als je met een zare motor vaart is dit effect nog veel sterker maar heb je wel genoeg kracht en snelheid om weer met de kop in de wind te komen.
Als je met een lichte motor vaart zul je vreemd genoeg wel een heel goede boot hebben voor grote golven. De boot is nl. heel erg stabiel en zal door zijn geringe gewicht over de golven heen gaan. Ik bedoel daarmee dat de beweging de golven volgt. Veel grotere boten blijven stabiel liggen en slaan golven er tegenaan. Door het hogere vrijboord wordt dat opgevangen.
Vergelijk het of er een houten blok drijft of een stuk piepschuim.
Het piepschuim is el stabiel maar gaat heel erg op en neer en schommelt ook heel erg.
Gevaarlijk zal het niet zo heel erg zijn meer door de sterke bewegingen wel heel erg oncomfortabel en je zult jezelf goed moeten vasthouden als er golven zijn.
Pas als je met meerdere mensen vaart gaat het gewicht meespelen en zal de boot stil willen blijven liggen op de golven. Dan heb je echt een hoog vrijboord nodig of een heel zwarte pomp.

  • 16 years and one month geleden
Gravatar
Frits
.

Beste Gerard, volgens mij zijn deze platbodems ontworpen voor de moerassen van Florida en New Orleans, uitgerust met een enorme luchtpropellor, en worden in Nederland ook niet gefabriceerd, of heb ik het mis Marco? Kies een 14 of 16 voeter semie v bodem om lekker te kunnen driften. Ik huur wel eens een plabodem, en neem dan mijn eigen electromotor mee, maar word gek van het corrigeren van deze vletten. Geef een tikje naar links bijvoorbeeld en een platboden tolt gewoon door om zijn as. Het vissen met zinkend kunstaas is dan ook zeer lastig, daar je konstant de handgreep van de electro in de hand hebt. Wat een verademing als ik weer in mijn eigen bootje stap (nicky 420). Succes met je keuze.

  • 16 years and one month geleden
Gravatar
Marco
.

Frits heeft het helemaal bij het rechte eind. In Nederland worden enkel de Allcrafts gebouwd (voor zover ik het weet) en uit Tjechie komen de Marine-jons.
Blijft staan dat deze boten gebouwd zijn voor ondiep water en heel leuk voor sloten en kleine vaarten.
Verticalen met een platbodem is gewoon pet. Door het ontbreken van een kiel dobbert de rest van de boot er achteraan of omheen, hoe je het maar noemen wilt.
Niet voor niets zie je bij de Amerikaande aluminium boten (geen jons) dat ze vooraan bij de kiel een heeel diepe V hebben welke dient om te driften en om bij het verticaten / backtrollen, de boot op koers te houden.
Bij veel eigenbouw boten zie je dat de bodemplaten gewoon omhoog lopen (als bij een Modified-V-Jon boot). Dergelijke boten planeren wel heel gemakkelijk maar zijn heel slecht om mee te back-trollen en zijn ook slechter te varen bij zijwind.

Als je het budget hebt voor een jon-boot, zou ik persoonlijk ook liever voor een polyester boot van ongeveer die grootte gaan. Is zwaarder maar daardoor wel vaster in het water en ook op groter water goed te varen.

  • 16 years and one month geleden
Gravatar
Stefan
.

Heb zelf een platbodem (1236) van zo'n 3 mtr 60 en vis daar regelmaatig mee op het Noordzeekanaal (met 2 personen). Hier varen ook veel grote boten met regelmatig hoge golfslag. Op zich prima te doen. Heb nooit echt rare, gevaarlijke situaties meegemaakt. Het is alleen wel even je koppie erbij houden. Komt er een grote boot langs met hogere golven dan stuur je even de punt richting golf en zorg je dat er niemand helemaal voorin de boot zit. Dan kan je prima een redelijk hoge golf aan. Kijk...echt super comfortabel is het niet maar dit neem ik voor lief....een platbodem weegt niets en is daarom super makkelijk in omgang. Met een vrij lichte motor heb je snel een redelijke vaart. Met echt veel wind/ golfslag ga ik toch niet het water op dus voor mij is een platbodem een perfecte boot.

  • 16 years and one month geleden