pieren bewaren
beste zeevissers,

Als ik wil gaan vissen probeer ik altijd zelf pieren te gaan steken. Als ik de pieren uit het slik/zand haal zijn ze qua grootte oke en zijn ze meestal een beetje roodachtig van kleur. Vervolgens gooi ik ze bij elkaar in een emmer zonder zand of water erbij en neem ik ze mee naar huis. Thuis laat ik ze drogen op keukenpapier en oude kranten. Vervolgens pak ik ze in per 20 stuks in een opgevouwen oude krant die ik in de koelkast (7graden) leg. Naar gelang ik de pieren nog wil bewaren ververs ik de oude kranten om de 3-4 uur.

Als ik dan bijvoorbeeld 's ochtends pieren heb gestoken en ik wil 's avonds gaan vissen kom ik vaak tot de ontdekking dat de pieren erg gekrompen zijn en er eigenlijk nauwelijks nog fatsoenlijk gevist mee kan worden. Voor wijting werken ze dan echter nog uitstekend en voor schar ook, maar voor gul is het niet te doen.

Mijn vragen zijn dus:
- hoe kan ik de pieren het beste bewaren zodat ze niet krimpen?
- hoe kom ik aan de zogenaamde zwarte pieren (ipv rode)?

bij voorbaat dank voor uw informatie
Jan, Vlissingen, 09/12/2008

REAGEER

Gravatar
Frans
.

Hoe je aan zwarte moet komen weet ik niet Jan.

maar een kennis van mij bewaarde de pieren in een zgn groenbak met zout water.
Luchtpomp en schelpenfilter.

De pieren bleven daar goed in leven en het formaat was het zelfde,wel regelmatig de dode verwijderen

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
Harry
.

Beste Jan,

De zogenaamde Franse tap (grote zwarte zeepieren) zitten niet overal of dieper dan de "normale" zeepieren.

Het is heel belangrijk om dode en/of beschadigde pieren NIET bij de levende/hele pieren ta laten zitten!! Doe je dit wel dan kun je je pieren binnen no-time weggooien. Ikzelf vis al jaren in Denemarken met zelf gestoken zeepieren en kom tot de conclusie dat een beetje extra aandacht een wereld van verschil maakt. Ten eerste was ik alle pieren na het steken goed schoon met behulp van een zeefje en natuurlijk vers zout water. Daarna vervoer ik de pieren in een emmer met ruim vers zout water waarbij ik ervoor zorg dat de emmer niet in de zon staat. Thuis aangekomen verwijder ik nogmaals het vuil van de pieren alvorens ik ze in niet te grote porties in kranten stop. 15 pieren per portie meer niet, en ik doe er ook geen zand bij. Nogmaals: Let hier heel goed op dat je geen beschadigde pieren bij goede pieren stopt want dan krijg je binnen no-time snot ipv een portie aas! Ik leg vervolgens de pieren buiten in de schaduw en niet in de koelkast. Iedere dag de kranten verversen en waar nodig de dode beschadigde exemplaren verwijderen. Zo houd je je aas het langst goed.

Succes ermee!

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
peter
.

Jan,

Volgens mij krimpen de pieren omdat je ze om de 3-4 uur van een nieuwe krant voorziet.
Daardoor zuigt de krant het vocht uit de pieren! één maal per dag is voldoende.

  • 15 years and 4 months geleden
Gravatar
ALLONSIUS Jean
.ERTVELDE België

Dag Jan

Ik heb ooit gehoord dat de zwarte pieren eerder te vinden zijn tegen de eb lijn. Tegen de vloed lijn eerder de rode. Dus als je zwarte wil, eens proberen tegen de eblijn.... Groeten. Jean

  • 8 years and 3 months geleden