Palingvisserij?
Ik zag een stukkie naar onderen een topic staan over de palingvisserij in Kampen. Naar aanleiding van dit artikeltje rees bij mij de volgende vraag:

Als het rijk eigenaar is van een water, dan gelden alleen de landelijk vastgestelde regels. Betekent dit dan ook dat je op paling mag vissen (en meenemen) aangezien de paling geen beschermde status geniet? Dan geldt toch alleen de minimummaat. Immers Sportvisserij Nederland heeft ons dit verbod opgelegd en niet de landelijke overheid!!

Het kan zijn dat ik een denkfout maak, maar zou iemand mij dit eens uit kunnen leggen??
Jeroen, onbekend, 15/05/2012

REAGEER

Gravatar
frank
.

voor zover ik weet heb je inderdaad gelijk als je stelt dat je op dit openbare water geen terugzetverplichting hebt.

  • 12 years and 11 months geleden
Gravatar
Tim
.

Het Rijk kan eigenaar van het water zijn, maar de visrechten kunnen onder de beroeps- en/of sportvisserij vallen. Dat zijn twee zaken die in principe los van elkaar kunnen staan. In deze visrechten staat wat er wel en niet mag.

Als de sportvisserij het visrecht heeft op een water (wateren in de Vispas), mag de sport de regels bepalen. Je kan het vergelijken met een lokale visclub dat een watertje beheert wat onder de gemeente valt. De club stelt ook hun eigen regels op (nachtvissen, gesloten tijden, etc).

Kortom: in alle Rijkswateren waar sportvissers mogen vissen, hebben we ons aan de regels van SVN te houden.

  • 12 years and 11 months geleden
Gravatar
Tom
.

In wateren die niet in beheer zijn van Sportvisserij Nederland de zgn niet aangesloten verenigingen mogen de verenigingen zelfs de regels vaststellen mits niet in strijd met van overheidswege gestelde regels.
Soms kan je ook bij een beroepsaalvisser een vergunning krijgen en vaak mag je dan de paling gewoon meenemen. Een voorbeeld daarvan is bijv. het Kanaal door Walcheren. Ik vermoed dat dat bij die peurvereniging ook zo zit.

  • 12 years and 11 months geleden
Gravatar
Douwe
.

Tom heeft gelijk behalve op het punt van SVN die heeft geen water in pacht.
De aangesloten federaties en verenigingen die hebben de pacht- visrechten.
Niemand mag afwijken van de visserijwet.
Wel mogen pachters of eigenaren afwijkende regels opstellen zolang zij niet in strijd zijn met die wet ook al is die federatie of vereniging aangesloten bij SVN.

In het geval van de aal is landelijk besloten om die niet meer mee te mogen nemen.

Het Rijk heeft hier geen stem in zolang de wateren verpacht zijn.

  • 12 years and 11 months geleden
Gravatar
Jeroen
.

Het is weer helemaal duidelijk!
Dank jullie wel voor de reacties..

Jeroen

  • 12 years and 11 months geleden
Gravatar
Bertjaap
.

Dit is dan dus ook van toepassing op het Ijsselmeer? Dit water wordt niet verpacht aan een federatie en ook niet niet verpacht aan de beroepsvisserij. Volgens mij is de conclusie dat je paling op het Ijsselmeer mee mag nemen omdat het meer niet onder een federatie valt en daarmee de visserwijwet rechtstreeks van toepassing is.

  • 12 years and 11 months geleden