minimummaat zeebaars
Blij dat er wat gebeurd maar gaat het helpen ?? over een 10 tal jaar is de zeebaars gedegradeerd tot een vis die niet groter wordt dan 45 cm en het voorbeeld zat in het IJsselmeer. De baars.
Jarenlang werden de baarzen bovenmaats geoost waardoor alleen de kleintjes over bleven. Wie snel groeide en de potentie had groot te worden werd voor het volwassen worden al weggevangen terwijl de kleintjes vrolijk baby's maakte

Willen we de vis beschermen tegen deze degeneratie dan zou er een wet moeten komen die het verbied om zeebaars groter dan zeg 75 cm in het bezit te hebben. Voor iedereen dus ook beroeps. Geldt ook voor elke andere vorm van leven wat wij als mens oogsten

Zoals we nu ons beheer voeren veroorzaken we dat de vis kleiner en kleiner wordt want een snelgroeier paait misschien maar 1 keer terwijl een langzame groeier meerdere keren kan paaien en bedenk zelf maar wat voor effect dat zal hebben.

Dit hier is geen discussie maar gewoon een constatering, wie weet gaat er een belletje rinkelen bij sommige.
Baitrebel, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Almere, 19/07/2015

REAGEER

Gravatar
defke
.Beerse

Allen die de bel zouden moeten horen rinkelen, zullen selectief doof blijven.Je hebt volkomen gelijk,maar voor daadwerkelijke oplossingen is het helaas veel te laat...en ik denk dat vele sportvissers dit zullen beamen, en de decimatie van het zeebaarsbestand wordt de laatste 2 jaar wel echt duidelijk.....

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Alex
.

Kleine, kleine stapjes. En als het zover is, is het te laat. We kunnen hier eindeloos blijven zeuren op SVN, Brussel en alle andere instanties. Feit is dat al de instanties die hun best doen de visstand te beschermen helemaal niks uit kunnen richten, hoeveel goed nieuws er ook op facebook/internet komt.

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Te laat, na de paling ( dat heeft even geduurd ) is nu de zeebaars aan de beurt ( in de afgelopen 10 jaar gedecimeerd ). Het lukt de mens ( gelukkig ) om zijn eigen habitat in no time te vernietigen.
Als de laatste vis gevangen is, komt men er achter dat je geld niet kan eten. En wees nou eerlijk, deze aardkloot is beter af zonder de mens.

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
JB
.

Baitrebel, De Heer Jan Schreiner zaliger zei dit ook al in de zestiger jaren van vorige eeuw over het "oogsten" van de snoek. Dit geldt echter voor elke vissoort die we consumeren.We zijn verkeerd bezig en wat het ergste is: een halve eeuw later hebben we nog niks bijgeleerd!

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Kriek
.

Het blijft een door mij onbegrepen fenomeen: we worden kwaad op een visser die een scholenbaarsje de kop in slaat en consumeert en delen daar draconische boetes voor uit, terwijl de kans dat die visser relevante schade toebrengt aan de zeebaars-stand minimaal is. Er zwemmen vele duizenden van die kleintjes en de kans dat het geconsumeerde exemplaar succesvol aan de voortplanting zou deelnemen is een paar promille. Vangt die visser echter een 60+ of zelfs een 70+ dan krijgt hij een eervolle vermelding op de recordlijsten, ook als zo'n exemplaar wordt geconsumeerd, ondanks het feit dat hij met 999 pro mille zekerheid een aartsvader of -moeder met zeer goede genen aan de voortplanting heeft onttrokken!

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
PJ
.

Kriek, jij slaat de spijker op de kop. Als wij als sportvissers echt onze geode wil laten zien dienen we zelf een maximummaat in voor onze gevangen zeebaars. Dan is die eerste stap er, dan is deze maximummaat in leven geroepen is de stap naar invoering voor het beroep weer ietsje kleiner...

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Ik heb onlangs zitten lezen in een visserijtijdschrift uit 1922. Daarin werd geklaagd over de overbevissing op de schol. Het aantal schollen van 70 cm zou sterk aan het afnemen zijn.
Moet je eens kijken naar de huidige situatie. Er verschijnen jubelberichten in het nieuws dat het zo goed zou gaan met de schol. Kijk eens wat voor formaat schol er tegenwoordig aangevoerd wordt. Zit er eens een wat grotere tussen, dan is dat al wereldnieuws.
In bijna 100 jaar hebben degenen, die voor de visserij verantwoordelijk zijn, niets bijgeleerd. Kennelijk moet je als idioot in de wieg gelegd zijn, wil je in aanmerking komen voor een baantje bij de overheid in het visserijbeheer.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Vonkie
.

Kan iemand mij vertellen waarom grote vissen, bijv. zeebaarzen van 75cm+, niet dood gaan?

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Vonkie, ook zeebaarzen van 75+ cm hebben niet het eeuwige leven. Maar die grote vissen zijn wel het sterkst. Zij hebben het in hun genen om die lengte te bereiken. Verder is het ook nog zo dat, naast het feit dat ze meer kuit produceren, dat kuit ook nog eens van een veel betere kwaliteit is dan dat van kleinere exemplaren. Hoe langer die 75+ vissen blijven leven, hoe meer nageslacht met hun sterke eigenschappen ze kunnen produceren. Het is om die reden dat het doodzonde is als zo´n grote vis voortijdig om zeep geholpen wordt.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Gefrustreerde visser
.

Wil hier ook even ventileren wat ik voel, kan het niet onderbouwen, noch zeggen dat ik er geen deel aan heb, maar ben me bewust dat ik mijn omgeving zoveel mogelijk moet sparen. ik vis al tientallen jaren op zeebaars, en heb vanaf het begin aan catch en release gedaan, gewoon omdat dat goed voelde. Ik constateerde 10 jaar geleden al dat de zeebaars elk jaar minder word. Zeer regelmatig kookte het water van de scholen jagende zeebaars wat een indrukwekkend prachtig spektakel. nu zie je dat niet meer, het is ons afgepakt. En het doet pijn om je daarvan bewust te zijn. Er werd altijd maar gezegd dat het wel meeviel, zelfs nu nog het scholenbaarsje kunnen we wel de kop intikken (alle beetjes helpen). Ik als sportvisser kan niet bewijzen dat het ook echt zo is, maar mijn gevoel door wat ik door de jaren heen heb ervaren, zegt mij dat er iets fundamenteel mis is met het bestuur van dit land en zee. Het beroep is de grote boosdoener daar ben ik het mee eens, en we hebben de macht niet om er iets aan te doen blijkt wel, want het gaat immers om geld. Waar het geld is daar zijn de ongure hebberige types ook niet ver. Deze types heb je ook in de hengelsport, ze hebben het over kilo's en kilo prijzen en zijn actief in de uren dat de rechtgeaarde visser geen tijd heeft of slaapt, ze vissen niet maar oogsten met het oogmerk om deze te vezilveren in zwart geld. Deze mensen zijn de ergste. Ze beweren zelfs nog dat als zij het niet doen, het beroep ze wel wegvangt. Duh!. En als je er wat van zegt dan wordt je aangevlogen met buitenproportionele agressie. Enige voordeel van het nadeel is dat er voor hun ook bijna niets meer te oogsten valt. Maar hoe triest is het dat we een "regering" (volksvertegenwoordiging?) hebben die geen voeling heeft met wat echt waardevol is, die luisteren naar wetenschappers die blijkbaar onderzoeken doen met resultaten die de werkelijkheid niet echt weerspiegelen, om het maar netjes te zeggen. En lieden die die flora en fauna kapotmaken een hand boven het hoofd houden omdat het zoveel geld in het laatje brengt. Bah!
Zoals Rex Hunt altijd zei: once we have harvested all the crops and eaten all the fish and game, than we will see that YOU CAN'T EAT MONEY.

  • 9 years and 9 months geleden
Gravatar
Vonkie
.

Fuut,

Nergens kan ik voor je argumenten enig wetenschappelijk onderzoek vinden dat dit bevestigd. Het zijn zijn voor mij geromantiseerde aannames, die al te vaak worden nagepraat.
Hoeveel beter is de kwaliteit vh kuit, Hoeveel meer kuit produceren ze?
Hoe is de verhouding geslachtsrijpe exemplaren onder de 43cm en +75? De 'kleine' exemplaren zijn ongetwijfeld in eem grote veelvoud. Ondanks dat ze per stuk minder kuit produceren, zullen ze tezamen veel meer produceren.

Dat zo groot zijn geworden is misschien deels te wijten aan sterke genen, maar vooral meer aan geluk dat ze niet gevangen zijn voor consumptie.

En denk je echt dat het beroeps grote vissen terug gaat gooien? Als het überhaupt al mogelijk is ze levend uit de netten te halen.

Een meeneemverbod voor -42 en +75cm ....
Een zeebaars van 42cm zal ± 5 jaar zijn. Eentje van 75+ zal minimaal 10 á 12 jaar zijn.
Hoe goed die genen ook mogen zijn. De kans is redelijk groot dat een zeebaars in de 7 tussenliggende jaren weggevangen wordt
Het is korte termijn denken en een illusie om te denken dat je met maximummaat de zeebaarspopulatie in stand houdt. Meer dan de bekende druppel op de gloeiende plaat is het niet.

  • 9 years and 9 months geleden