merwede
beste sportvissers, bespaar jullie de moeite om op de merwede te komen vissen (zowel oude als nieuwe merwede) het is volledig uitgemoord door de beroepsvisser, zag vandaag dat ze met zegenvisserij bezig waren. Er valt geen visje meer te vangen ! Helaas voor ons, sportvisserij nederland doet er toch niks aan.
visser, onbekend, 30/12/2013

REAGEER

Gravatar
Rob
.maassluis

onbekende visser teken in ieder geval de petitie tegen de beroepsvisserij op binnenwater ( http://petitie.nl/petitie/stop-beroepsvisserij-op-schubvissen ) en geef het door aan de vissers in je kennissenkring zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen en er alles aan doen om beroepsvisserij te ontmoedigen ,door onder meer uit te leggen hoe vervuild vis is ( PCB,s) uit de grote rivieren , voor mijn geen broodje PCB paling meer en ook geen PCB snoekbaarsje . Maar wat mij wel tegen valt dat het angstvallig stil blijft bij Sportvisserij Nederland die moeten toch deze petitie promoten bij hun leden en ze er op wijzen ,maar ja je weet maar nooit misschien komt er nog wat. afz Rob

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
SB
.

Welk stuk rivier is er dan afgevist?
Het lijkt me sterk dat Klop op 1 dag zowel de nieuwe Merwede als de andere kant van de Merwede afvist.
Laatst zag ik hem ook, hij was wel een hele voormiddag bezig met slechts 1 kribvak af te zegenen.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Ed
.

tja mensen alle spullen verkopen en in 2014 stoppen met vissen!
mensen altijd dat gezeur dat er niks meer te vangen is.de gouden tijden zijn voorbij,maar zijn die er ooit wel geweest?
ik kan mij niet herinneren dat ik 50 snoekbaarzen kon vangen en ik vis al heel lang.
momenteel vang ik regelmatig een mooie visje t'is soms wel wat zoeken en prutsen.
klagen,zagen het beroep de aalscholvers de polen,... altijd is er wel iemand anders de schuld van mindere vangsten.
sportvisserij nederland is al lang bekend dat die er alleen zijn om wat promotiefilmpjes te maken met die 2 lolbroeken,voor de rest geen enkele meerwaarde!
ik vraag mij dan ook af waarom ik nog een vispas zou kopen want ik vraag mij af waar dit geld aan besteed wordt.
de sportvisser lastig vallen met controles en boetes,en voor de rest niks!
ik blijf lekker vissen hoor,maar betalen voor wat??

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Hendry
.

Het ligt altijd aan de beroepsvissers, aalscholvers en de Polen, kom op zeg. Die vissers zitten in een gebied van ruim 10.000 ha. Een zegentrek is 0,3 ha en na 3 trekken is de dag wel om. Je kunt wel nagaan dat ze niet even het benedenrivierengebied leegvissen. Die mannen doen dit al tientallen jaren en toch zijn het hollandsch diep en de merwede nog steeds de beste snoekbaarswateren van ons land.
Het is makkelijk om te zeggen dat SNL zijn werk niet doet. Die mensen werken hard aan onze toekomst maar kunnen niet alles direct veranderen.

Ga gewoon lekker vissen er is nog genoeg vis te vangen om een leuke dag te hebben!

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.

Dat is mogelijk hoor SB, klop vist met meerdere boten er liggen op het moment 4 beroepsvissersboten bij de spieringsluis! Ben benieuwd hoeveel pas uitgezette Spiegelkarpers er de afgelopen weken al in de netten van Klop zijn verdwenen?

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
sportvisser
.

misschien moeten we een keer met zen allen een grote actie plannen!
we gaan met een paar duizenden naar den Haag,
pikken eerst de mensen van sportvisserij Nederland op
ja want die moeten wij toch betalen he
als die echt niks gaan ondernemen kunnen we beter onze vispas niet meer betalen en zo gaan vissen!
misschien worden ze dan pas wakker bij sportvisserij Nederland?

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
bert
.

ed daar zit wat in want wat word er mee gedaan? vis uit zetten heeft geen zin op die manier zoals het nu gaat!en controles houden ook niets in want heb zelf al vaker gehoort en gezien dat ze duitsers of polen zoals je vaak denk op een afstand te zien!laten ze zitten maar de heren die bij een visclub zijn en er sportief bij zitten daar gaan ze even kijken!een beroepsvisser met een bepaalt stuk op de maas slaat er ook nog een slaatje uit om de sportvisser die daar wil vissen nog een extra vergunning te kopen voor een leuk bedrag voor hem teminste!en wat ze zeggen dat het water steeds beter word en helderder! is ook onzin want beter is het niet dat kraan water als bvb de maas een tijd normaal stoomt kijk je 150 diep onder water.zo gaat het wel kappot! gr bert

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
jan
.

in de haven langs de waal zijn ze al een paar weken beezich met netten bel je de politie die komen niet eens kijken! of het net verwijderenen.en geloof maar waar we niet mogen komen met de boot dat daar ook wel wat geplaatst word!

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
fred
.

ze vissen wel met de zegen de laatste dag voor sluitingstijd alle vissen vol met kuit en ze doen maar met hun netten zou sportvisserij nederland dat echt allemaal door de vingers kunnen blijven zien of zit er misschien te veel geld achter er zal juist hetzelfde gebeuren als destijds met het palingvissen ik begrijp iedereen moet leven maar het is er gewoon over vroeger waren er een paar beroepsvissers op het zoute als je nu de boot neemt om een dagje te gaan snoekbaarzen vaar je soms wel een keer of drie op verschillende plaatsen tegen de beroeps aan bedankt zou ik zeggen er is geen fun meer aan

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Hans
.Moerdijk

Probeer nDeze topic is gerelateerd op de tpic SLEPEN van 19 decemberou maar niets tegen het beroep bij Sportvisserij Nederland klaar te krijgen.
De vergunningen voor de beroepsvissers op de Benedenrivieren, tw de Amer, Hollandsch Diep, Merwede, Haringvliet en Volkarak, worden door de Federatie ZW Nederland afgegeven.
Deze topic is gerelateerd aan de topic SLEPEN van 19 december en wil je wat erover weten, hij staat inmiddels op Pagina 3 met 34 likes.
Total Fishing vind dat kennelijk niet zo belangrijk, het is kennelijk belangrijker om te lezen welk merk buitenboordmotor het beste is.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Dennis
.

Mijn werk is gelegen aan de merwede en ik heb goed zicht over de rivier. En ik kan zeggen dat ik klop met regelmaat bezig zie, ook op tijden dat de meesten op hun bedje liggen. Ik vis zelf ook veel op snoekbaars op deze wateren en het is inderdaad minder geworden. Op veel hotspots vangen we geen vis meer. We moeten meer verkassen om vis te vangen, bijna alle vissen zijn rond de 40cm wat volgens mij duid op overbevissing. Deze mensen zijn met hun middelen in staat om de rivieren leeg te vissen. laten we hopen dat ze verstandig vissen, zij moeten er tenslotte van leven. Maar zoals ik ze nu bezig zie, zie ik de toekomst somber in.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Bertus
.Den Bosch

Begrijp het probleem eerlijk gezegd niet zo op de lange termijn.

Laat die beroepsvisser effe lekker het water vernaggelen. Na een tijdje vangt hij geen reet meer en gaat hij failliet. Vergunning inleveren, want heeft hij toch niets meer aan en nooit meer terugkrijgen.

Over paar jaar kunnen wij dan weer top vissen.

Dat hele binnen beroepsvisserij is zo'n ouderwets beroep. Ongelooflijk sowieso dat het nog bestaat.

Heb trouwens ook geen goed woord voor Sportvisserij Nederland. Doet werkelijk geen ene moer voor onze centen of als ze het wel doen dan weten ze het donders slecht te promoten wat ze dan wel doen voor ons.

Heb al mijn goede voornemen 2014 ingewilligd. Geen rooie rot cent meer voorlopig voor de hengelsport in zijn algemeenheid en dus de vispas afgeschaft.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Visgebieden van Klok

De visgebieden die wij duurzaam beheren en bevissen zijn, o.a.: de Europoort, de Amer, de Nieuwe Merwede, de Beneden Merwede, de Biesbosch, de Lek, het Hollands Diep, de Derde Merwedehaven, de Linge, het Kanaal van Steenenhoek, De Oude Maas en de Bergse Maas.

Het hele Deltagebied met de door ons te bevissen rivieren in open verbinding, zodat er voldoende intrekmogelijkheden voor de diverse vissoorten voorhanden zijn. Ook de openstelling van het Main-Donaukanaal is goed merkbaar, waaronder wij weer nieuwe vissoorten kunnen begroeten, zoals de blauwneus, de roofblei en de Donaubrasem. Van de Donaubrasem vangen wij kleine exemplaren, hoogstwaarschijnlijk heeft de voortplanting in ons gebied reeds plaatsgevonden. Waaruit blijkt dat zij zich hier ook prima thuis voelen.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Mark
.Rotterdam

Het blijft mij een raadsel waarom het wettelijk is toegestaan om onze eigen hollandse unieke onderwaternatuur (onderwaterleven is namelijk ook natuur!!) door een vrij klein bedrijf mag worden weggevangen.....

En dat om de vis te verkopen aan het buitenland voor relatief weinig geld.

Zonder fa. Klop en andere beroepsvissers zou onze rivierdelta een waar visparadijs!!!

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.

Heren,
Je kunt nog 100.000 handtekeningen verzamelen maar de politiek kan er helaas niets mee (zie onderstaande.)
Vraagje, wat verwacht je te bereiken nadat de handtekeningen aan de verantwoordelijke staatssecretaris is aangeboden??

Groet,
Peter uit Veghel

Visrechten

Het visrecht is een recht om te vissen, zoals dat juridisch is beschreven in de Visserijwet (1963).

Het recht om te vissen houdt het volgende in:

het te water brengen, te water hebben, het lichten of ophalen van vistuigen alsmede het op enigerlei andere wijze pogen om vis uit het water te bemachtigen;
het uitzetten en uitzaaien van vis.
Onder vis wordt verstaan: de 128 soorten vissoorten, schaal- en schelpdierendie door de Minister van EL&I zijn aangewezen.

Het visrecht is voorbehouden aan de visrechthebbende. Dit is:

de eigenaar van de grond onder het water,
de eigenaar van een heerlijk visrecht,
of degene die het visrecht huurt van de eigenaar.
Een afgeleide van het visrecht is het doen van onderzoek naar de visstand, en het stellen van regels aan de visserij via een schriftelijke toestemming.

Grote visakte



Om op de Nederlandse binnenwateren met beroepsvistuigen te mogen vissen, is een Grote Visakte vereist. Het Ministerie van EL&I geeft deze visakte uit.

Om in aanmerking te komen voor een Grote Visakte, moet de beroepsvisser voldoen aan twee voorwaarden:

beschikken over een areaal van 250 hectare viswater
jaarlijks 8500 euro aan inkomsten uit de visserij hebben.
Beroepsvistuigen of grote vistuigen zijn: fuik, zegen, ankerkuil, aalkistje, aalhoekwant, aaldogger, aaskuil, staand net, gebbe, spieringtuig, kruisnet en electrovisapparaat.

Organisaties die incidenteel grote vistuigen moeten gebruiken voor onderzoek of monitoring, bijvoorbeeld onderzoeksbureaus en waterschappen, kunnen vrijstelling aanvragen. De aanvraag wordt getoetst aan de regeling Vrijstelling visserij met grote vistuigen, onderdeel van de Uitvoeringsregeling Visserij (artikel 55-60).

Heerlijke visrechten

Uit de tijd vóór de invoering van het Burgerlijk Wetboek in 1838 stammen de oude zakelijke rechten. Die bestonden in die tijd op allerlei gebied; het visrecht was er één van. Oude zakelijke rechten zijn verhandelbaar en overerfbaar.
Het bijzondere is dat het visrecht en het eigendom van de grond onder het water vóór 1838 apart verhandeld konden worden.

Bij visrechten gaat het vooral om heerlijke visrechten. Koningen en keizers gaven vroeger visrechten voor een bepaald gebied, de heerlijkheid, uit aan hun lagere gezagsdragers. Het heerlijk visrecht strekt zich uit - behoudens tegenbewijs - tot alle openbare of bevaarbare wateren binnen de heerlijkheid, zoals die bestonden vóór 1838. De begrenzing van een heerlijkheid moet uit oude documenten herleid worden.

Daarnaast bestaan er niet-heerlijke visrechten. Deze visrechten zijn gekocht vóór 1838; de begrenzing staat beschreven in oude akten. Daarbij wordt de breedtebegrenzing gevormd door de rivierbedding; de lengtebegrenzing is met duidelijke kenmerken aangegeven. Op de rivier aangesloten wateren in de uiterwaarden vallen ook hieronder, voorzover dat blijkt uit de beschikbare akten.

Sinds de invoering van het Burgerlijk Wetboek is het onmogelijk om het visrecht en de grond onder het water apart te verhandelen. In artikel 641 van het (oude) Burgerlijk Wetboek worden deze oude rechten wel geëerbiedigd. Dit betekent dat de oude rechten tot in lengte van jaren kunnen blijven bestaan.

De oude zakelijke visrechten kunnen vervallen als het visrecht en het grondeigendom bij één persoon komen te liggen. Ze mogen daarna niet meer apart verhandeld worden.

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
Sander
.

Gelet op deze uitslagen van een paar jaar snoekbaarswedstrijden zie ik grote schommelingen voor wat betreft de vangsten op de Benedenrivieren, maar een echte afname zie ik eerlijk gezegd niet...
http://www.nksnoekbaarsvissen.nl/5/oude-uitslagen/

Ook zelf weet ik gelukkig op de Merwede nog steeds regelmatig een lekker fileetje te vangen. Aantallen en formaat verschilt per jaar, maar ze zitten er nog genoeg! In 2012 ving ik er veel van rond de 25/30 cm, zomer 2013 waren ze een cm of 40. Er is dus een goede jaarklasse en deze vissen zullen in 2014 maats zijn. Mooie vooruitzichten voor mijn visstekkie dus! Hopelijk geldt dit ook voor alle andere snoekbaarsvissers, dan kunnen ze weer met wat meer plezier en minder frustratie het water op...

Met vriendelijke groet,
Sander

Sander

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
PS
.

Heerlijke visrechten stammen uit de tijd dat er op vooral zalm werd gevist met schouwtjes. Er bestond toen nog geen motorisch voortbewogen bootje, dus alles werd nog met roeiriemen en zeil gedaan. Er werd dus vooral gevist op salmoniden, houting en steur.
Tegenwoordig zijn deze vissen beschermd en vist men met mechanische middelen, lange netten en immens grote fuiken die de visstand grote schade toebrengen.
Als men nu eens in diezelfde wet verordend dat deze oude "heerlijke" visserij alleen gebezigd mag worden op de oude manier, zoals die toen ook was bedoeld? Ik denk dat het dan ineens wel mee gaat vallen en de visstand zich snel zal herstellen.
Het zal wel weer een te eenvoudige voorstelling van zaken zijn, maar toch????

  • 11 years and 4 months geleden
Gravatar
zander
.

keep dreaming Sander,

dat ze er "genoeg zitten" geloof ik helemaal niets van. er zijn wel periodes dat ze beter te vangen zijn, maar dat is een ander verhaal. je moet vandaag de dag aardig je best doen en kennis van zaken hebben om een paar leuke maatse vissen te vangen, niet waar ?

verder is het zo dat de snoekbaars in NL migreerd naar plekken waar het water minder helder is en dus verdwijnt op die wateren die steeds helderder worden. (voorbeeld Gooimeer)
gebleken is dat daar waar de vis zich concentreerd b.v. op het HD, Volkerak, Merwede, Amer enz. af en toe nog wel een visje te vangen is, maar als de vis elders in Nl weg trekt is dit ook niet zo vreemd toch ?
gevolg is wel dat de sport en beroeps zich ook concentreren op deze wateren en je raadt al wat er gebeuren gaat..

maatse vissen worden overigens voor dat jij met je ogen kan knipperen afgevangen. op veel wateren zijn erg veel ondermaatse tot circa 35 cm. overgebleven en gezien men zich nu steeds meer richt op een steeds kleiner wordend gebied gaat het harder dan ooit achter uit.

misschien moeten ze alle beroeps een vergunning geven voor hetzelfde water en moet je ze het zelf lekker uit laten vechten en de laatste het licht uit laten doen.
zelf regulerend noemen ze dat toch ?

  • 11 years and 4 months geleden