Kortzichtigheid van de mensheid
3 foto's die voor zich spreken. Een betere illustratie over de kortzichtigheid van de mensheid is er niet. Geplaatst met de bedoeling om sportvissers te sensibiliseren om de tak niet af te zagen waarop we zitten.
Dit meen je niet!
Ongelooflijk, weet je ook waar dit is?
Tja .. zo gaat dat in die landen... We kunnen het veroordelen wat er gebeurt maar hebben deze mensen een andere keus. Ik heb een filippijnse vrouw en als je ziet wat er in dit land gebeurt om een paar centjes te verdienen is dit niet echt schokkend. Ik ga er vanuit dat ze van de schilpaddden geen soep hebben gekookt... We kunnen ons ook afvragen .... wat kan ik er nu toe bijdragen dat dit soort praktijken niet meer gebeuren. Kijk het is zo makelijk om er alleen maar over te klagen.. DOE IETS. Ik help 9 kinderen op de phils naar school te gaan zodat zij de kans krijgen een beter leven te krijgen en ze zich niet schuldig hoeven te maken aan dit soor praktijken.
Fijne dag nog
Wat je ziet hier zijn "Arribadas" van de Olive Ridley Turtles. Zoals voorkomend op het Osa schiereiland in Costa Rica. En wat je ziet hier is niet de kortzichtigheid van de mens maar de overheid gereguleerde harvest van de eieren.
Ligt ik toe.
Olive Ridley Turtles komen in grote groepen tegelijk aan op het strand, Arribadas genaamd (aankomsten in het spaans), ze doen dit een keer of 5 per jaar. Absoluut bizar om te zien! Maar niet zoals de Leatherbackturtle of Greenturtle die alleen komen en een nestplaats zorgvuldig uitzoeken graven de Ridleys de stranden compleet om waarbij ook de al begraven nesten gewoon weer omgegooid worden. Omdat eieren in de landen rondom Centraal Amerika een delicatesse zijn heeft de overheid toegestaan om een bepaald aantal eieren te rapen. Dit omdat een deel van de eieren toch verloren gaat. Deze worden namelijk weer opgegraven door andere Olive Ridleys bij het ongecontroleerd graven van nesten andere nesten blootleggen.
Dit zijn dus ook de eieren die bij zo'n harvest meegenomen worden.
Ik begrijp dat het er wreed uitziet, maar geloof me (ik heb het gezien) een strand de dag na een arribada ligt bezaait met eieren. Waarom dan niet van deze gebruik maken en de goede nesten met rust laten?
Vriendelijke groet,
Alex Drapers
Ps voor wie graag mijn referentie wil weten: Heb in Costa Rica gewoond en gewerkt en daar onderzoek/vrijwilligerswerk gedaan met de 4 soorten zeeschildpadden die ze daar hebben.
En nu worden ze allemaal heeeeel stil.
Plaats foto`s met het ware verhaal erachter en geen insinuaties met gewichtige woorden, want dan zet je mensen op het verkeerde been.
Zo je je maar weer...het is niet altijd wat het lijkt.
Goede uitleg is erg belangrijk voor je iets plaatst.
Grt Frans
Haarlem.
Nou ik snap dat niet veel mensen dit weten, dus vandaar de toelichting. Doet niet af aan het feit dat het stropen een groot probleem is op alle stranden in Costa Rica.
Kijk eens op http://www.latortugafeliz.com voor meer informatie over schildpadconservatie aan de andere kant van Costa Rica.
Dank voor de extra uitleg maar ik geloof niet zo in de controleerbaarheid en de naleving van quota. Hier niet en dat zal in een Centraal Amerikaanse Republiek niet anders zijn.
En de foto toont duidelijk dat men zich niet beperkt tot het oprapen van eieren die voor het oprapen liggen maar dat het hele strand wordt omgewoeld. En er zijn voldoende noodkreten van o.a. de bekende Jacques Cousteau over de achteruitgang van de populaties aan zeeschildpadden.
Fons,
Zoals ik al zei woelen de schildpadden zelf de stranden om. Daarnaast is er genoeg geplaatst over de bedreigingen voor zeeschildpadden, en mij hoef je daar na een jaar fulltime daarmee bezig geweest te zien daar al helemaal niets over te vertellen. De meeste landen doen genoeg voor de bescherming van neststranden en op schildpadstranden word nacht in nacht uit gepatrouilleerd en verse nesten verzameld om die in een gecontroleerde omgeving te laten uitkomen. Dit is uiteraard alleen te doen bij Greens, Leatherbacks en Hawksbill turtles maar voor de Olive Ridley is dit niet nodig. De landen in die omgeving realiseren zich ter dege dat er toekomst zit in de schildpadden als eco toerisme onderwerp.
Natuurlijk gaat dit vooral bij de regeringen om en aparte toeristenorganisaties.
De locals die stropen al generaties eieren en het is zelfs gewoon een beroep waar mensen van (kunnen) leven.
Het is iets wat moeilijk uit te bannen is. Je moet je eens voorstellen dat een stelletje goedbedoelende Peruanen ons ineens kwamen vertellen dat we geen koeien meer mogen houden, maar ons er geen andere mogelijkheden voor inkomen voor teruggeven?
Het is een verhaal wat met twee kanten werkt.
En dit is even los van de perfect gereguleerde raap van Olive Ridley Turtles (er zijn namelijk in Costa Rica maar 5 stranden waar dit gebeurt, en dan komen er 7000 schildpadden tegelijk eieren leggen)
Met vriendelijke groet,
Alex Drapers
Blijkt dus weer dat het bericht kortzichtiger is dan de actie zelf.
Maar zelfs als dat niet het geval zou zijn dan denk ik dat we ook wel rekening moeten houden met het feit dat er heel veel landen zijn waar mensen het heel erg slecht hebben. Die hebben niet de luxe om elke dag even hun kar vol te flikkeren bij de lokale grootgrutter. Kun je natuurlijk wel verontwaardigd lopen doen vanuit je luie stoel en een berciht schrijven op je dure computer terwijl je aan de andere kant van de kamer op 50" flatscreen een mooie vis-DVD aab het afspelen bent maar dan hou je natuurlijk wel heel weining rekening met de harde realiteit waar het grootste gedeelte van de wereldbevolking dagelijks mee te maken heeft. Ik vindt zeeschildpadden ook schitterende dieren die behouden moeten blijven maar zeker in het geval van Costa Rica (wat volgens mij het merendeel van hun inkomsten haalt uit (eco) toerisme, hoef je je daar weinig zorgen over te maken. Ik ben zelf eerlijk gezegd ook niet zo'n wereldverbeteraar en dus maak ik mij persoonlijk een stuk meer zorgen over onze vaderlandse wateren die geplunderd worden door het beroep dan over schildpadden aan de andere kant van de wereld. Dus ik zou zeggen : Verbeter de wereld en begin bij jezelf/je eigen land" En uiteraard staat het je vrij om ipv leuke dingen voor jezelf waar je in principe makkelijk zonder kan (zoals bv een (dure) auto, hengels, kleding, computers, dikke TV's etc.) gewoon niet of een stuk minder vaak of voordeliger aan te schaffen. Die enorme berg geld die je dan bespaard kun je schenken aan mensen in landen waar ze het een stuk minder hebben. Ik denk dat ze dan als dank graag die eieren etc. graag laten liggen. Maar ik vermoed dat de betrokkenheid niet van die mate is dat je dat zult gaan doen. Dat mag ook best want de meeste mensen (inclusief ondergetekende) zullen dit niet zien zitten. Maar als je er dan toch heel verontwaardigd over doet en hoog van de toren blaast moet je ook B zeggen en er gewoon iets aan doen. Roepen op TTF helpt natuurlijk voor geen meter. Ik begrijp dat het wellicht goed voelt en dat je dan het idee hebt dat je echt ergens een bijdrage aan levert maar het is natuurlijk niets meer of minder dan jezelf een onterecht superieur aanmeten en dus gewoon jezelf in de zeik nemen. Dus ...............
Goedenmiddag,
Ik ben zelf net 3 weken in C.R. geweest. De Meeste mensen daar zijn verre van rijk. Dus als ze wat kunnen verdienen zullen ze het denk ik niet laten. Je moet toch je gezin voeden. Wat betreft natuurbeheer pakken ze het volgens mij her en der goed aan. Hoewel het wel beter kan. Je ziet wel dat ze er aan werken d.m.v. educatie. Wat betreft visserij heb ik er gemengde gevoelens over. Bijv: in de golf van Nicoya alleen al varen rond de 1000 boten en bootjes rond die vissen met netten - longlines - speervissen en niet te vergeten garnalenvissers. Niet zo raar dat we daar zo wat niks vingen.
Maar om bij het onderwerp te blijven en niet op de Costaricanen te mekkeren: Wij eten daar toch ook graag Snapper en Garnalen. Dus we werken het ook zelf in de hand.
De link is prachtig. En ik heb in bovenstaande reacties al aangegeven dat de stroperij een reeele bedreiging vormt voor de Zeeschildpadden. Ik heb ook al aangegeven dat ook Olive Ridleys bedreigd worden maar dat hun levels in de wereldzeeen als "Vulnerable" dus kwetsbaar worden gekwalificeerd. In Costa Rica zijn er gewoon weinig stranden en daar zijn de dus bedreigd. Maar het word daar door 100en vrijwilligers en biologen werkend voor de Universitario de San Jose prima gereguleerd. Deze helpen zelfs mee met programmas in onderontwikkelde landen als Nicaragua. Waar net over de grens bij San Juan del Sur de Banco Oro. Een enorme nestplaats. Ik denk dat iedereen hier wel sceptisch kan doen, maar er word echt genoeg gedaan. De Locals snappen ook dat ze belangrijk zijn maar ze moeten er ook een andere inkomsten bron voor terugkrijgen zoals bijvoorbeeld als gids voor excursies naar de schildpadden.