kleur anti fouling
Weet iemand of er al onderzoek is gevoerd naar de invloed van een bepaalde kleur van de aangebrachte anti fouling op de aangroei van algen en dergelijke ?
Ik heb tot nu toe steeds een lichte kleur aangebracht maar overweeg om over te schakelen op donker.
Iemand iets gelezen dat enigsinds gestaafd werd door een deftig onderzoek ?
thx
Frans
Frans, H od B, 24/03/2008

REAGEER

Gravatar
Sjaak
.

Het maakt niets uit wat voor kleur je gebruikt. Je past de kleur van de anti-fouling aan bij je boot.

  • about 16 years and 2 months geleden
Gravatar
gunther
.

de kleur heeft geen enkele invloed alleen de bestanddelen die er in zitten!!hoe meer koper ,hoe minder aanslag! wel is het zo dat je op witte of lichte anti-fouling je beter de (groene)aanslag of slijmen opmerkt dan op vb.zwarte anti-fouling!er is voor het milieu wat te beschermen een verbod geweest op koperhoudende(in nederland toch),maar ondanks nieuwe produkten blijkt toch dat koper een essentieel onderdeel blijft tegen aanslag,daarom is dit terug toegestaan! misschien dat in de toekomst een goed alternatief komt,maar voorlopig moeten we het stellen met (ongezonde)verf!

  • about 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Kleur maakt niets uit. Wel het type anti-fouling. Hoe slechter voor het milieu hoe beter voor je boot.
De keuze voor de anti-fouling ligt ook aan of je boot in zoet of zout water ligt. Materiaal van je boot etc. Als je een aluminium bootje hebt moet je beslist geen koperhoudende anti-fouling gebruiken omdat je dan je aluminium gaat "opeten" (Kathodische werking).
In Nederland zijn de regels een stuk strenger dan in belgie. In Belgie mag je nog een hoop soorten anti-fouling smeren die in NL verboden zijn. De Belgische werken wel beter natuurlijk. Maar het beste is om je in verbinding te stellen met de helpdesk van een Fabrikant (BV AKZO Coatings) Die kunnen dan een goed advies geven welke A.F. het beste is voor uw boot. Dit is echt afhankelijk van veel factoren (Zoet of zout water, Ligt de boot altijd in het water of wordt er telkens voor een visdag getrailerd, zit er een primer op de boot en zo ja welk merk en type etc.)

Wellicht is er een andere oplossing. ER zijn tegenwoordig speciale lakken op de markt en die zijn keihard en zo verschrikkelijk glad dat er helemaal geen aangroei aan kan hechten. Als het er al aangroeit dan is het na zeer kort varen allemaal weg omdat niet houvast heeft. Dit is voor een visbootje op trailer een heel goede oplossing. Voor grotere boten die permament in het water liggen is het een minder goede oplossing omdat deze schepen vaak met een kraan door middel van hijsbanden uit het water moeten en omdat de bodem van de boot dan zo verschrikkelijk glad is heb je een vrij grote kans dat hij uit de banden glijdt en dan heb je een heel groot probleem uiteraard.
Hoop dat je iets hebt aan deze info.
Succes

  • about 16 years and 2 months geleden