In het land der blinden is eenoog koning
Net zoals alle andere goede wateren in zuid-west nederland is het nu de beurt aan het haringvliet.
Wat er nog zat aan vis is eerst weg gevangen door het beroep.
Totdat de dioxines de overhand kregen.
De beroeps visserij moest stoppen.
En nu laat onze regering, om het helemaal af te maken, ook nog eens zout water toe aan dit mooie water.
En als het dioxine pijl gezakt is mogen onze vrienden van het beroep de zogenaamde terug gekeerde paling weer vangen.
En in de tussentijd laten we de netten aan de buitenzijde van de sluizen gewoon lekker staan om die eventuele zalm toch nog aan het beroep te geven.
Wat ze volgens mij in brussel ook nog niet eens door hebben ook.
Laat me niet lachen.
CHAPOO!!! regering.
Bedankt voor al die jaren van oogkleppen en struisvogel politiek die jullie bedreven hebben.
De groeten van een zeer bedroefde sportvisser.
Wat er nog zat aan vis is eerst weg gevangen door het beroep.
Totdat de dioxines de overhand kregen.
De beroeps visserij moest stoppen.
En nu laat onze regering, om het helemaal af te maken, ook nog eens zout water toe aan dit mooie water.
En als het dioxine pijl gezakt is mogen onze vrienden van het beroep de zogenaamde terug gekeerde paling weer vangen.
En in de tussentijd laten we de netten aan de buitenzijde van de sluizen gewoon lekker staan om die eventuele zalm toch nog aan het beroep te geven.
Wat ze volgens mij in brussel ook nog niet eens door hebben ook.
Laat me niet lachen.
CHAPOO!!! regering.
Bedankt voor al die jaren van oogkleppen en struisvogel politiek die jullie bedreven hebben.
De groeten van een zeer bedroefde sportvisser.
Toch jammer dat Nederland zich een uiterst onbetrouwbare contract-partner betoont, die alleen onder dreiging van grote schadeclaims afspraken nakomt. Dat geldt zowel bij de Haringvlietsluizen als bij de Hertwigerpolder. De rigoreuze afsluiting van Zeeuwse en Zuid-Hollandse zeearmen is een kapitale en peperdure blunder geweest. Als er was gekozen voor verhoging van de dijken rondom waren er vele miljoenen bespaard en hadden wij nu plenty prachtige vislocaties.
Beste Franklin,
Waarom geef je mij nu geen normaal antwoord op de 100 netten die aan de buitenkant van de sluizen staan?
En de vele beroeps vissers die in de winter voor de sluisdeuren heen en weer varen om die eventueel naar binnen trekkende zalm of zeeforel te kunnen vangen.
Is deze materie te moeilijk?
Zolang deze praktijken plaats vinden heb je helemaal geen recht van spreken om te zeggen dat de zalm de nederlandse rivieren optrekt.
Zodra deze weg zijn ga ik graag mee in je verhaal.
Dat de fint terug komt hartstikke mooi!
Afrika vangt jaarlijks miljoenen kilo's fint weg die wij zo graag terug willen???
De steur???
Hoeveel heb jij er hier in nederland al gevagen ik niet.
De harder die er nu al bij duizenden rondzwemmen.
Of de zeebaars die nu bij duizenden in de warnetten verdwijnt van de beroeps visserij.
Je rept hier geen woord over.
De verhalen kunnen we allemaal, wat het mooi zou zijn om een zalm te vangen in nederlandse wateren.
Ik hoop dat je gelijk gaat krijgen??
We spreken elkaar over 10 jaar nog als we met z'n allen naar een leeg haringvliet waar wier en harders de boventoon voeren staan te kijken.
Ik blijf nog steeds bedroeft als mensen mij hier geen antwoord op kunnen of willen geven zonder om de zaken heen te draaien.
Succes met de zalmvangst
Beste Harry,
Over de netten heb ik in de voorgaande posting over het Haringvliet (posting door anderen) al gereageerd en ik ga dat hier niet nog een keer doen.
Ondanks de netten en het oponthoud bij het Haringvliet, trekken nu jaarlijks al een paar duizend zalmen de Duitse Rijn op.
De hoop is dat als de Haringvlietsluizen op een kier gaan en de Nederlandse beroepsvisserij wat meer aan banden wordt gelegd, dit aantal nog verder gaat toenemen. Maar het gaat niet alleen om de zalm, maar vooral ook om allerlei andere soorten. De zalm is daarvoor 'slechts' een symbool.
Over de steur wil ik het hier helemaal niet hebben. Ik schat de kansen op een succesvol herintroductieprogramma van deze soort heel erg laag in.
Beste heer Moquette,
Harry heeft in dit geval 100% gelijk!
Zodra er voldoende uitstroom vanuit het Haringvliet komt liggen er dagelijks 4 a 5 kotters heen en weer te slepen. Over de TOTAAL afgezette kant met fuikenstellages heb ik het dan maar niet.
Van heel dat ambitieuze plan komt dan net zoveel terecht als nu in de huidige situatie. Dus een enkele zalm zal er wel doorheen komen en de Fint overboord of naar de vismeel fabrieken want daar hebben ze niks aan.
mvrgr
Rob
Beste Rob,
Die kotters (die volgens 'Visserijnieuws' nu vaak op de massaal uitgespoelde snoekbaars vissen!) moeten natuurlijk ook aangepakt worden.
Als er straks minder snoekbaars uitspoelt, zullen ze waarschijnlijk minder gaan vissen. Maar als er zich straks meer zeeforellen en zalmen voor de sluizen gaan ophouden, moeten ze natuurlijk niet terugkomen.
Daar ben ik het ook 100% mee eens!
Beste Harry, naar aanleiding van jouw aanhef " in het land der blinden is eenoog koning " zou je je af kunnen vragen wie de rol van eenoog speelt en wie de rol van blinde. Naar mijn bescheiden mening plaats jij jezelf beslist niet in de rol van eenoog aangezien je toch een behoorlijk aantal wezenlijke aspecten van dit zg. Kierbesluit buiten beschouwing laat. Voor ons sportvissers zijn er naar mijn mening weinig tot geen negatieven gevolgen, er worden thans tonnen zoetwatervis uitgespoeld elke keer dat het water bij eb wordt gespuid, en dat tweemaal per dag.Dat betekent vele duizenden tot vele tienduizenden vissen per etmaal / week.
Er komt - ondanks de netten - toch een vistrek op gang, zowel op de rivier als naar zee, van allerlei vissoorten die van nature thuishoren in een grote, in de zee uitstromende rivier. Natuurlijk zullen we - lees de politiek tezamen met Sportvisserij Nederland en andere belangenbehartigers - op korte termijn goede oplossingen voor de beroepsvisserij moeten vinden, maar dat heeft enige tijd nodig. Het besluit van deze regering om het Kierbesluit alsnog uit te voeren is - wat mij aangaat - een fantastische zaak waar ik zeer gelukkig mee ben, en in navolging van Franklin ook een glaasje op heb gedronken, waarvan akte !.
Beste Jan,
Naar jou "bescheiden mening" wat ik persoonlijk niet zo als bescheiden lees, is het makkelijk om de mensen persoonlijk proberen de mond te snoeren in iets waar ze zelf mee bezig zijn geweest en daar tegenspraak op krijgen.
En denken zelf de eer in pacht te hebben.
Hier wordt het probleem beroeps visserij voor de goede orde gewoon opzij geschoven.
Om geloofwaardig over te komen naar europa zal je eerst de hoofdzaak moeten weg nemen die al deze problemen veroorzaakt hebben.
Namelijk de beroeps visserij.
Die in de jaren ver voor mijn geboorte massaal optrekkende vissen hebben weggevangen.
Hier zal je ook wel een verklaring voor hebben zoals altijd.
We krijgen het met z'n allen al niet voor elkaar om dat kleine restje beroeps vissers van het zoetewater af te krijgen.
Dit terwijl er een groter economisch belang is voor de sportvisserij.
Maar goed.
We zullen zien hoe lang het nog duurd eer dat alle netten uit het zoete water en voor de sluizen weg zijn.
Ik hoop het nog mee te mogen maken.
Ik denk dat ik me maar ga verdiepen in vliegvissen.
Misschien kan ik dan nog een enkele zeebaars of fint in de zomermaanden vangen op het mij zo geliefde water.
En in de winter ga ik maar breien oid.
Ik verwacht zeker een antwoord terug waarom ik het wederom verkeerd zie.
Ps De vijf enorme gaten die op dit moment nu al aanwezig zijn in de deuren van de haringvliet sluizen worden nu vast en zeker dicht gelast, deze hebben nu toch geen nut meer.
Petri Heil.
Beste Harry,
Om aan jouw hooggespannen verwachting tegemoet te komen een korte reaktie mijnerzijds. Niemand, uitgesloten de meerderheid van het beroep der Beroepsvissers, zal het
met jou en jouw stelling oneens zijn dat er aan de huidige vorm en uitoefening van de beroepsvisserij een spoedig eind gemaakt dient te worden. Vraag maar eens aan Sportvisserij Nederland ( bv aan Franklin Moquette ) hoeveel jaren zij al bij het verantwoordelijk ministerie aan de bel trekken om zaken te veranderen. Het heeft tijd nodig beste Harry, hoe zeer wij - als honderdduizenden sportvissers - ook (terecht) wensen dat het proces sneller verloopt. Positieve veranderingen zullen er beslist komen en jij zult ze ook meemaken, echter heb geduld en vertrouwen in onze belangenbehartigers en (soms) in de politiek.
Ja natuurlijk moet er wat gedaan worden aan dat woud van netten. Maar die staan wel alleen maar aan de zijkanten van de sluizen. En tot een flink stuk buiten de sluizen is het verboden en afgezet gebied.
Laten we er eens vanuit gaan dat de netten en fuiken situatie zo blijft als dat ie is. Dan zijn we nog veel beter af. De vis trekt straks gefaseerd naar binnen en buiten dus net veel kleinere aantallen. Dan is het dus voor het beroep dat volgens jou zichzelf sufslpeet op gezette tijden een stuk minder interessant om dat te doen. Er komt weer een grote brakwaterzone wat gaat zorgen voor een grotere diversiteit aan vis. Uiteraard zullen onze zoetwatervissen landinwaarts opschuiven maar zeker niet verdwijnen. Sterker nog. Ik ben er zeker van dat bv de snoekbaars een baars hier enorm van zal profiteren. Denk maar eens aan al die spiering, zeebliek, steurbrab etc. die naar binnen zal trekken. Dat betekend een enorme toenamen van het voedselaanbod en meer voedsel betekend ook meer vis. Ik kan me bv nog prima herinneren dat de steurkrab in massale scholen in het holland diep rondzwom. Toen kon je in een paar uurtjes tijd makkelijk 50 mooie baarzen vangen die erachter aan zaten.
Hoe je het ook went of keert dit kan alleen maar toegejuicht worden. Zeker door ons sportvissers. We raken er geen vis door kwijt maar krijgen er zelfs vele mogelijkheden bij. Hoe iemand met gezond verstand hier over gaat zeuren is mij een volslagen raadsel.