geepvissen
hallo visvrienden
ik heb een vraag over geepvissen
er word verteld dat de feeder het lekerste vist
kunnen de ervaren vissers mij nu eens duidelijk vertellen
welk MERK en welk TYPE (soepel medium strak) en werp GEWICHT ??? zodat ik na de winkel kan gaan en weet welke ik moet aanschaffen
mannen alvast bedankt
albert, zwolle, 12/04/2010

REAGEER

Gravatar
Thomas
.

Ik vind een heavy feeder hengel altijd wel prettig, hiermee kan je zwaarder werpen en ook meer kracht zetten. Met geepdobbers van 25 t/m 45 gram zit je altijd goed.

  • 14 years and one month geleden
Gravatar
Otto
.

Met een medium heavy of heavy feeder kan je prima op geep vissen maar ideaal is het niet.
Ik vis zelf met een sportex 3lbs karper blank welke op een speciale manier is afgebouwd, dwz alleen een wat andere ogen verdeling dan op een standard karperhengel. Minder ogen dus en wat kleinere ogen ook. Maar met een standard karper hengel moet het ook gaan, alleen let dan wel goed op dat je er niet een met van die grote zeehengel ogen koopt.
Door op mijn hengel het aantal ogen te reduceren kan ik lekker ver gooien. Dat is soms nodig om in de stroomnaad te vissen waar vaak de geep zit of om iets verder te gooien dan je buren aangezien je soms nogal dicht op elkaar staat als het druk is op de goede stekken.
Uiteraad ben ik kansloos tegen sommige zuiderburen als die met hun 200 grammers aan de slag gaan. Zelf vind ik een 50 gram dobber meer dan genoeg.
Vaak heb ik dan ook nog een lichte spinhengel mee van 2.70 waar ik mee kan vissen als het rustig is en de geep wat dichterbij zit, op deze hengel kan ik dobbers van 20 gram gebruiken of kleine slanke lepels.
Welke type feeder je wilt gaan kopen is afhankelijk met wat voor dobber je wilt gaan wissen, je hengelkeuze is afhankelijk van het gewicht van je dobber.
Hoe lichtere dobber, hoe meer plezier bij het vissen op geep.
Vaak is het nodig tijdens een sessie om met zwaardere dobbers te gaan vissen, meer stroming bijvoorbeeld, of jouw buren staan te dichtbij en jouw lichte dobber komt steeds in hun lijnen.
Of je buren vangen steeds geep en jij niet omdat hun 20 meter meter verder gooien, dus zal je zwaarder moeten, dan heb je wat minder sport, maar dan vang je ze in ieder geval. Vooral als je buren veel vangen en ook nog eens uit belgie komen is het zwaar irritant dat jij niets vangt of minder, dus zal je een zwaardere feeder moeten inzetten of echt de zware karperhengel te voorschijn halen.
Uiteraard ga ik zelf van stek veranderen als de heren naast mij met zware beachcasters staan te gepen.

Groeten
Otto

  • 14 years and one month geleden
Gravatar
Patrick
.

Heerlijk bijna weer gepen. Ik ga elk jaar voor het eerst met Koninginnedag (als het niet echt heel bar en boos is met het weer) en altijd vang ik dan al een paar visjes. Qua hengel kun je veel kanten op en ikzelf heb er nu speciaal 2 hengels voor laten bouwen. Maar er is best wel geschikt spul te krijgen voor geep.
Ik vis met eigengemaakte dobbers tot ongeveer 70 gram. Meestal pak ik een dobber tussen de 40 en 50 gram. Het maakt vaak (maar lang niet altijd) een heel groot verschil of je je aasje ver weg kunt zetten of niet. Hangt natuurlijk ook van de stek af waar je vist. Soms kun je je dobber voor je voeten in het water hangen en neemt de stroom hem vanzelf een jezuseind mee. Vaak moet je echter ook ver kunnen gooien als de stroomnaden verder van de kant lopen. Hoe lichter je vist hoe meer sport je hebt van geep. Maar met heel licht spul is het lastig om ver te werpen. Ver werpen en toch maximaal sport is wel goed te combineren maar het is altijd persoonlijk en ook een kwestie van gevoel. In het algemeen gooi je met een strakke stok het verst maar met een iets zachtere blank heb je meer gevoel en lol. Kwestie dus van de juiste balans. Nu heb je eigenlijk geen fabriekshengels die gebouwd zijn voor geep. Ik heb er ooit wel gezien maar dat was niks. Veel te strak. Maar met een wat lichtere karperhengel kun je in principe prima uit de voeten. Maar dat aanbod is zo groot dat je gewoon naar de winkel moet en je gevoel laten spreken. Ik zou uitgaan van een 2.25 tot 2.50 lbs stok. er zijn er meer dan genoeg en zoek iets dat goed bij jouw wensen aansluit. Het kan best dat een 2.75 lbs van type A beter voldoet dan een 2.25 van type B. Hangt helemaal van jezelf af. Daar kom je vast wel uit. Ik vindt het zelf een groter probleem on goede dobbers te vinden in de winkel. Het aanbod is heel mager en wat er is is of te licht (gooit niet) of te groot (gooit ook niet) of te klein of te ....
Die bouw ik dus zelf ... Dus kijk even naar wat voor dobbers (werpgewicht) je hebt of wilt gaan vissen en kijk dan voor een hengel die daar op aansluit. Met dobbers van tegen de 50 gram een karperstok (niet te strak en niet te soepel) van 2.25/2.50 lbs.
Uiteraard ben je er dan nog niet want half mei tot half juni kan iedereen geep vangen. Dan zijn ze erg fanatiek en hongerig en maakt het allemaal niet zo heel veel uit hoe het er bij je dobber bijhangt. Maar na die tijd wordt het snel een heel stuk lastiger en dan maakt je techniek een aasaanbieding een bijzonder groot verschil. Ook in de toptijd maak je een heel groot verschil door op de juiste manier te vissen. Als je het goed doet vang je gewoon 3, 4, of 5 x zoveel als iemand die het niet goed doet.
Paar tips:
- Hou je aas in beweging en varieer (doe maar een beetje of je met kusntaas aan het vissen bent. (op stroom laten dwarrelen, langzaam indraaien, sneller indraaien, af en toe een rukje etc. Kan van dag tot dag verschillen. In elk geval nooit gewoon ingooien en je dobber laten drijven en wachten tot er eentje aan gaat hangen. Hou altijd hengel in de hand en hou contact met je dobber/aas. Geepvissen is voor het grootste gedeelte voelen en in veel minder mate zichtvisserij (alhoewel je bij mooi weer ze wel achter je dobber kunt zien). Bijten ze flauw en krijg je een tikje geef dan bv even wat lijn en zoek dan weer contact. Aanslaan is ook belangrijk. Grootte van de haak kan vaak verschil uitmaken dus bij veel missers bv een maatje groter proberen. Vis met een dunne maar goede nylon of liever dat onzichtbare spul/ik kom er ff niet op) onderlijn. Ik pak meestal 16 of 18/00 Gamakatsu. 20/00 mag ook maar dikker kost aanbeten en dus vis.
Misschien nog wel belangrijker is de lengte van je onderlijn. Ikzelf pak altijd een onderlijn van tussen de 2.5 en 3 meter. Is iets lastiger gooien maar dat went heel snel en levert veel extra aanbeten op.
Qua aas zweer ik bij een stukje geep. Taps toelopend en een cm of 5 lang (max. een cm of 7) en van boven een (goede) halve cm breed.
Wel belangrijk is om dat met een scherp mes secuur te snijden. Liefst een strak stukje zonder rafels. Je imiteerd immers een klein visje en die zijn ook niet gerafeld en geep is een zichjager en heeft zeer goede ogen.
Natuurlijk kun je ook een ander type aas pakken. Zoals een reepje zalmhuid (niet alleen het vlees dat is amateuraas en kun je niet mee gooien). Of een reepje makreel maar ik zou het bij geep of zalm(huid) houden en vis je met iets anders dan na de eerste geep meteen overschakelen. (Zelf bewaar ik altijd een paar staarten in de vriezer waar ik het seizoen mee start.
Neem deze tips serieus en je zult zien dat je ten opzichte van de collega's die het allemaal niet zo nauw nemen echt serieus het verschil gaat maken. Uiteraard is de stekkeuze van groot belang maar dat is wel bekend neem ik aan. Zoek stroomnaden en plaatsen waar de overgang van diep naar ondiep dicht onder de kant ligt. En bij strekdammen en havenhoofden etc. Maar probeer bij een moeilijke dag ook eens in het rustige water te vissen. Verder zorgt wind vanaf het land meestal voor troebel water en dus moeilijker gepen. Zon is doorgaans goed maar ik heb ook topdagen gehad met veel wind en zwaar bewolkt dus pin je daar niet op vast.
Hoop dat iemand hier iets aan heeft.
Succes.

  • 14 years and one month geleden