Geen gesloten tijd meer?
Lenie het Hart zegt dat de Zeehonden een maand te vroeg hun jonge baren. Seizoenen veranderen.Het wordt eerder warm in dit deel van Europa.
Het was mij al 2 maanden geleden al duidelijk dat de snoek al afgepaaid was. De natuur in dit deel van Europa komt steeds eerder op gang. Op de zwangere karper kan gewoon gevist worden in hun paaiperiode. Waarom kan er wel in sommige landen om ons heen het hele jaar door op roofvis gevist worden, en in Nederland houden we ons vast aan een wettelijk besluit dat in mijn ogen verouderd is en zijn doel voorbij gaat. Van mij mag de gesloten tijd opnieuw onder de loep genomen worden wat de periode betreft. Jullie mening? Vervroegen of afschaffen? Blijft over of het beroep dan niet schade maakt als die zwangere snoek en snoekbaar in hun netten ( dan ook )mogen geoogst worden? Wat is jullie mening over de gesloten tijd voor Roofvis?
Pim Busker, onbekend, 07/05/2011

REAGEER

Gravatar
kees
.

Gewoon doorvissen vind ik.
Alleen een totaal meeneem verbod instellen tijdens deze maanden.

vgr kees

  • 14 years and 4 days geleden
Gravatar
Hans
.

Afschaffen dat gesloten seizoen, wij zijn ongeveer nog het enige land in de EU waar we een gesloten seizoen hebben en de beroepsvissers maar lachen.

  • 14 years and 4 days geleden
Gravatar
jason
.

Regels zijn regels!
Prachtige tijd om onderhoud aan je trailer te plegen, en andere spulletjes voor elkaar te maken!!

..Sorry...

Afschaffen die onzin!

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Pim Busker
.

Ik heb deze discusie aangezwengeld, omdat het anno 2011 kant nog wal slaat.
Ik ben het met je eens Kees. Wie weet komt dat in de toekomst vanzelf wel, als ze nu ook nog eens zien hoeveel geld we uitgeven aan onze hobby. Ook dat uitgeven is in deze maanden toch wat minder. Weg 2 maanden inkomsten voor de branch.
Mvg
Pim Busker.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Gerard.
.

Ik ben het helemaal eens met Pim.
Snoeken paaien in de maanden februari / maart en dat verschild enorm van water tot water want ik heb ze in februari tot de laatste week van maart zien paaien en uitgerekend als ze zijn afgepaaid moeten we thuis blijven.

Ik zeg afschaffen die gesloten tijd en als de snoek dan toch aan het paaien is dan bijten ze toch al niet dus richt je ook geen schade toe aan de vis en terug zetten doen we toch zowiezo al.
En zoals hier boven al is genoemd mag de beroeps visserij gewoon door gaan en die zetten de zwangere snoeken echt niet terug.

Gr.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Paul
.

afschaffen het gesloten seizoen. Alhoewel ik het toch ook best kan waarderen om eens een periode niet te vissen. Gewoon even andere bezigheden en je visgerei aanvullen.

Maar als je nu naar een heel jaar kijkt dan kan je zo 4 maanden niet vissen, want tegenwoordig hebben we ook standaard een hele koude periode met sneeuw in dec en jan.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
perry
.

wat mij betreft de gesloten tijd geheel afschaffen en een algeheel meeneemverbod instellen van januari tot eind juni voor iedereen dus sportvissers maar ook het beroep.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
wim
.

gewoon wat gezond verstand gebruiken en minder vissen als het water echt warm is,want daar hebben de snoeken wel last van.
en morgen gaan we vissen natuurlijk!

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
paul
.

van mij mag de wet ook aangepast worden. als het water te warm is, niet meer vissen.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Rob
.

Wat lopen jullie toch te zeuren.
Niks afschaffen. Er is al geen gesloten tijd meer, alleen een gesloten tijd voor bepaalde aassoorten.
Dus gewoon eens lekker op wat anders vissen en de roofvis met rust laten.
Bedenk WEL als dit verbod er niet was dan zou het beroep er ook op door kunnen vissen.
Hun weten precies waar de paaiplaatsen zijn net zoals vele (zogenaamde) sportvissers, dus NEE niks afschaffen.
Ik ben zelf ook een grote liefhebber maar totaal geen probleem met die 2 maandjes.

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Peter Gerits
.

Paul, we willem met z'n allen minder regels en jij gaat er weer een bij verzinnen?
Dan komt er gegarandeerd straks weer een regeltje dat je in de winter niet mag vissen op plassen die diepere plekken hebben dan 10 meter.
Misschien zijn er nog meer denkers die wat anders kunnen verzinnen om onze hobby te beknotten?

Ook ik ben al jaren aan het verkondigen dat de gesloten tijd voor aassoorten weg kan.
Niet alleen om door te kunnen vissen op roofvissen, maar vooral om ook de controle op stroperij door de hengelsport te behouden. Geloof me, op dit moment staan er wantjes bij het leven en waarschijnlijk varen er 's nachts wel (plezier)bootjes over de snoekbaars- paaiplaatsen met sleepnetten.
Hele jaarklassen worden vernietigd en bijna alle paaiende vissen en nestbewakers worden weggevangen
Daardoor worden de "snoekbaarspups" in en rond de nesten opgevreten door kleine rovers die aan de netten ontkomen zoals schele pos, baarsjes, aal enz!

Gelukkig zie ik dat er steeds meer mensen hetzelfde standpunt gaan innemen.
Ook in de mei- uitgave van het sportvissersblad Beet, staat op pag. 84 een column van Michel Huigevoort, waarin hij pleit voor het opheffen van de gesloten tijd voor aassoorten.
Zal er dan toch nog schot in komen?

Sportieve vissersgroet,
Peter Gerits

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
hans Leijtens
.

ik ben ook voor de afschaf van de gesloten tijd
MAAR DAN EEN MEENEEM VERBOD VOOR HET GEHELE JAAR
en dit geld dan ook voor de beroeps visser
is wel jammer voor de beroeps visser maar er is nog zoveel anders in de wereld als alleen maar visvangen
in de paaitijd bijt de snoek en of snoekbaars duidelijk minder

heb zelf eind maart ook nog snoekbaars gevangen die al afgepaaid waren maar er waren er ook bij die nog vol zaten met kuit
als deze vissen maar terug gaan op een nette manier is het volgens mij geen probleem
in zweden mag je het gehele jaar op snoek vissen en daar is het ook geen probleem
met de vriendelijke visgroeten
hans Leijtens

  • 14 years and 3 days geleden
Gravatar
Ronald
.

Wees blij dat er nog een gesloten tijd is voor de roofvis, anders is het helaas enorm snel afgelopen met de vangsten van roofvis (snoekbaars) vooral in friesland.

  • about 14 years and 3 days geleden
Gravatar
John
.

Goed dat er een gesloten tijd is in onze kleine land met een steeds toenemend aantal vissers op roofvis.
Je kan dat absoluut niet vergelijken met een land als Zweden, uitgestrekt en dunbevolkt. Als de gesloten tijd wordt opgeheven zal er snel veel minder gevangen worden. Verenigingen met een langere gesloten tijd bijv. pas per 1 sept doen dat niet voor niks.

  • 14 years and 2 days geleden
Gravatar
Stefan
.

Heren,

Bij mijn weten is SN bezig om e.e.a. te onderzoeken wat gesloten tijden aangaat. Dus wellicht kunnen we binnen afzienbare tijd een verandering verwachten alleen kan dat niet zomaar maar zal zoiets goed onderbouwd moeten worden met feiten. Wellicht kan iemand van SN een kleine opheldering/toelichting geven?

Ik ben het met de topicstarter eens dat de gesloten tijd in zijn huidige vorm kant noch wal raakt. Er reageren wel een aantal mensen met het feit dat het goed is om de roofvissen 2 maanden met rust te laten maar de gesloten tijd is in het leven geroepen om de vis kans te geven om rustig en ongestoord te kunnen paaien. Nu blijkt dat veel vissen buiten deze vastgestelde periode afpaaien slaat deze regel dus finaal de plank mis. Het argument dat de beroepssector ook 2 maanden niet op deze vis mag vissen en dat is maar goed ook want zij weten precies de paaiplaatsen, is niet relevant. Als bijv. snoekbaars voor de vastgestelde periode paait dan mag diezelfde beroepvisser dus gewoon op de paaiplaatsen vissen en wordt ook dan de plank volledig misgeslagen.

Dan nog de suggestie om helemaal geen vis meer mee te nemen gedurende het hele jaar. Ik snap niet dat je zoiets serieus kan schrijven. Snap je dan zelf niet dat dit soort acties (mocht het realiteit worden) een opstap zijn naar een algeheel sportvisverbod!
Niet je C&R opvattingen opdringen aan mensen die daar niet zo`n affiniteit mee hebben (dat geldt trouwens ook andersom).

Groeten,

Stefan

  • 14 years and 2 days geleden
Gravatar
Stef
.

Dus als ik het goed begrijp paaien de roofvissen eerder, zo een beetje januari/februari. In deze tijd eten en dus bijten ze veel minder. Vervolgens is er de gesloten tijd waarin we ze niet mogen bevissen. Komt het er dan op neer dat we 4 a 5 maanden geen of slecht roofvis vangen? Wat zal het weer een feest worden straks eind mei als de rovers weer helemaal hersteld zijn.

  • 14 years and one day geleden
Gravatar
Piet
.

Het is in het voorjaar de laatste jaren steeds droger en ook lang koud. Na het omslagpunt van kouder naar warm weer is het de laatste jaren gemiddeld veel warmer dan vroeger. Toch valt me op dat de weidevogels over het algemeen niet veel vroeger dan voorheen nestellen, uitzonderingen daargelaten.

Misschien een vreemde beginalinea, maar veelal komt het eerste ei of territorium duikelingen van de kievit redelijk overeen met wanneer de eerste snoekbaarzen de paaiplekken verkennen. Dit jaar was dat redelijk laat met de kievit in onze regionen en op vele meren de eerste snoekbaarsvangsten op de paaiplekken ook.

Om vanwege de bescherming van de roofvispaai, met name de snoekbaars, hoeft m.i. het aassoort verbod niet te worden vervroegd of verlengd. Temeer paai met name is gerelateerd aan de watertemperatuur.

Een totaal meeneemverbod in de paaimaanden is voor roofvis naar mijn mening goed, aassoort verbod mag er om mij af, maar om de aanlokkelijke handel hierin te onderdrukken lijkt het mij daarbij ook goed een totaal handelsverbod uit de Nederlandse wateren voor deze vissoort(en) gedurende die maanden te behouden of zelfs uit te breiden. Import-, exportverbod alsmede geen verkoop restaurants, viskramen e.d. in deze periode kan hierin helpen. t'Zal waarschijnlijk moeilijk haalbaar zijn.

Het doorvissen in deze perioden heeft ook negatieve kanten. Er zullen meer paaiplekken worden ontdekt en ze zullen makkelijker door stekkenpikkers worden gevonden temeer de concentraties vis op dergelijke plaatsen hoger is en met name de hommers agressief zijn.

Eigenlijk hoeft het niet te worden veranderd. De eerder paaiende Snoek mag toch niet worden meegenomen en heeft weinig handelswaarde. Bovendien hebben deze vissen een gouden toekomst op onze wateren, temeer het waterbeleid zo goed als geheel op deze soort wordt aangepast. Misschien voor de echte Snoekers een aanpassing in het aassoort verbod, er mag ook aas worden gebruikt groter dan bijvoorbeeld 25cm

  • 14 years and one day geleden
Gravatar
Rob
.

Beste Stefan, Het idd vooral om snoekbaars. Soms beginnen ze wat vroeger te paaien als begin April maar meestal maar meestal pas later in April.
Met vroege paai pikt de beroeps en de sportvisser een graantje mee.
Iedereen weet dat ze dan wel ERG makkelijk te vangen zijn.
Maar als ze in April en Mei maar van hun nesten afgetrokken gaan worden heeft is voor iedereen slecht.
De mannetjes liggen er wel om hun eieren te bewaken. Zonder mannetjes! dag eitjes, minder kleintjes.
Vergeet niet dat op de goede plekken vanaf zelfs vanaf de kant vansten van 50 of meer mogenlijk is
Dus lekker laten zitten tot Juni.
En er wel op vissen prima! maar geen met een meeneemverbod voor April en Mei

  • 14 years and one day geleden
Gravatar
Michel
.

Waar staat eigenlijk dat de gesloten tijd is ingesteld om bepaalde vissoorten rust te geven voor het paaien?

Volgens mij komt het gewoon voort uit het totale gesloten seizoen dat we ooit gehad hebben. Toen mocht je 2 maanden helemaal niet vissen.

Misschien is het een soort van compromis dat toen bedacht is. Geen algeheel gesloten seizoen meer maar een beperking qua aassoorten gedurende twee maanden.

Wie het weet mag het zeggen, maar volgens mij gaat het gesloten seizoen niet over paaien e.d. dat hebben wij er van gemaak...

Michel

  • about 13 years and 12 months geleden
Gravatar
Piet
.

Het was eerst een algemeen visverbod welke is omgezet in aassoortverbod.

Het aassoortverbod is samen met een meeneemverbod voor roofvis in april tot laatste zaterdag in mei. Door deze verboden worden voornmalijk roofvissen beschermd tijdens het paaihoogseizoen.

Je mag best roofvis proberen te vangen alleen zijn de vangstmogelijkheden daartoe zeer beperkt.

  • about 13 years and 12 months geleden
Gravatar
Peter
.

Alles wijst erop dat het beroep er op heeft aangedrongen om een gesloten seizoen in te voeren voor aassoorten, toen de wetgeving het totale gesloten seizoen wilde afschaffen.
Aangezien er toen nog volop op paling werd gevist, kwam het beroep met deze uitzondering op de proppen, omdat de aal vooral te vangen is op paaigronden.(kuiteter en broedrover)
Daarom is ook de worm, het stukje vis, slachtproducten, het levende visje (toen nog)en voor het gemak ook nog maar alle kunstaas en vliegen groter dan 2,5 cm in deze wet opgenomen.
Indirect ging het inderdaad om de paai, maar vooral om de paling voor het beroep alleen te kunnen hebben.

Dus deze absurde regeling kan wat mij betreft geheel worden opgedoekt om Nederland daarna een status van vis-eldorado te gaan geven met veel (uitgezette) vis die het weer leuk maakt om te gaan vissen, ook voor de toerist!
Laat het beroep maar vis gaan kweken, waterbemonsteren, controleren enz. Dan hebben ze ook een leuke en afwisselende baan op hun zo geliefde water.

  • about 13 years and 12 months geleden