foto “zalmforel” van Arjan
Volgens mij gaat het hier om een rasechte zeeforel in paaikleed . Ik baseer me hier op de plompe bouw , de rechte staart en het doorlopen van de bovenkaak tot ver achter het oog. Een zalm is volgens mij slanker , heeft een holle staart en de kaak stopt onder het oog. En dat de beroepsvisser denkt dat het hier om een zalmforel gaat , tja....Ik hoor het een sleepnetvissertje in de buitenhaven van Stellendam nog zeggen : " Wij slepen hier wel eens een zalmpie "...En maar met Euro's gooien om paaigronden in rivieren opnieuw aan te leggen , vistrappen te maken , stuwen visvriendelijk te maken ,kierbesluiten te nemen,....maar " wij slepen hier wel eens een zalmpie " !!!!!!!! Ik zet ze in ieder geval netjes terug......en ik neem aan dat Arjan dat ook gedaan heeft.
Defke, .(JavaScript must be enabled to view this email address), beerse, 19/11/2013

REAGEER

Gravatar
Armand
.Rotterdam

Het gaat inderdaad om een zeeforel. Bij zeeforellen loopt de bek door tot voorbij het oog. Bij zalm stopt de bek voor het oog.

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
Eric
.Drachten

Het is inderdaad een zeeforel, de hoek van zijn bek eindigd achter het oog. Ze worden daar wel eens vaker gevangen, waar ik vermoed dat deze vis is gehaakt.


visgroet Eric

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
Rob
.

Zeeforel of Zalm is af en toe zeer moeilijk te onderscheiden.
Dat van verhouding bak tot oog klopt.
Nog belangrijk kenmerk is de harde staartwortel.
Een Zalm hoe groot dan ook kun je altijd aan zijn staart optillen en bij een Zeeforel gaat dat nooit! Deze heeft een slappen staartwortel en zal door de hand glijden.
De vis ZALMFOREL bestaat niet. Dit is een naam die door de vishandel is bedacht om gekleurde regenboogforellen mooier te verkopen.

Rob

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
Erik
.Beerse

Vlgns mij ook definitely Zeeforel; staartwortel is te breed en (p)lomp om zalm te wezen. Wrschnlijk een verdwaalde vis, een zgn "strayer", want deze vis zou nu eigenlijk al over de Duitse grens richting paairivier moeten zitten...
Yes Defke, en maar miljoenen Euro's pompen in salmonidenprojecten, en tegelijkertijd het NL-beroep de actieve sleep+fuikvisserij hierop toestaan. Of doen beroepsvissers tegenwoordig ook aan catch & release als het over beschermde vissooorten gaat ?
"Zalmforel" ?... Ach, dat zijn onze vakkundige beroepsvissers die deze vissoort de Latijnse naam "Salmo Salar Lekkerarus Ping-Ping!" gaven..
;+(

  • 11 years and 5 months geleden