Eindelijk verbetering IJsselmeer?
Gevonden op de site van Sportvisserij Nederland.

Je bent hier: Sportvissers / Actueel /
Dinsdag, 06 Augustus 2013

De visstand in het IJsselmeer, het grootste binnenwater van Nederland, is al jaren dramatisch slecht. Zij bestaat voornamelijk uit één-jarige vissen en wordt gedomineerd door pos en baars. Een zeer belangrijke reden is de beroepsmatige overbevissing.
Alle grotere en maar enigszins waardevolle vis wordt er af gevist: aal, snoekbaars, baars en zelfs brasem. Sportvisserij Nederland protesteert hiertegen al jaren en eindelijk lijken veranderingen op komst.
Het visrechthebbend ministerie van Economische Zaken (voorheen Landbouw en Visserij) heeft jarenlang haar verantwoordelijkheid niet genomen en liet de zaken op zijn beloop. Altijd was er een uitzonderingssituatie en gold er ‘prioriteit voor het beroep’. Dankzij dit beleid en de gemene weidevisserij is het IJsselmeer thans nagenoeg leeggevist en de beroepsvisserij noodlijdend. Voor de sportvisserij is het IJsselmeer van geen enkele betekenis meer, terwijl het een (inter)nationaal topwater zou kunnen zijn met grote economische toeristisch-recreatieve waarde.
De afgelopen twee jaar heeft Sportvisserij Nederland de druk in de visstandbeheercommissie, waarin ook de beroepsvisserij en de betrokken overheden zitten, zwaar opgebouwd. Je kunt blijven praten, maar uiteindelijk moeten er acties en resultaten komen. De beroepsvisserij onderschreef de ernst van de situatie en zag de noodzaak om heel fors in te krimpen, maar dan moest er wel geld komen.

Beroepsvisserij erkent noodzaak om fors in te krimpen
De sportvisserij wilde hieraan bijdragen, maar de betrokken overheden -het het ministerie van EZ voorop- gaven nog niet thuis.
Vervolgens heeft Sportvisserij Nederland samen met de stichtingen Vogelbescherming en Het Blauwe Hart Natura 2000 procedures aangegrepen om de vergunningverlening aan de beroepsvisserij aan te vechten. De visstand zelf is niet beschermd -de belangrijkste natuurwaarde in zo’n water!- maar de vogels die vis eten wel. Uiteindelijk werden via de Raad van State vergunningen geweigerd of moesten ze worden bijgesteld.
De betrokken provincies werden hiervan gek en zagen steeds meer de problematiek. Op initiatief van gedeputeerde Johannes Kramer van Friesland, gesteund door de provincies Flevoland en Noord-Holland, kwam er een bestuurlijk overleg met het ministerie van EZ, Rijkswaterstaat, de beroepsvisserij, Vogelbescherming, Het Blauwe Hart en Sportvisserij Nederland teneinde tot een duurzame oplossing te komen. Oud burgemeester Marjan van Kampen leidt dit overleg.
Na de jarenlange niet mis te verstane visstandonderzoeken van het instituut Imares komen er steeds meer studies die onmiskenbaar de ernst van de situatie aangeven en hoe deze op te lossen. Vorig jaar adviseerde de commissie Remkes -waarin oud voorzitter Nol Sweep van Sportvisserij Nederland zitting had- aan de staatssecretaris over de toekomst voor de binnenvisserij (PDF). Voor het IJsselmeer zou nog maar plaats zijn voor hoogstens tien bedrijven van de zeventig nu.
Natuurmonumenten maakt verbeteringsplannen voor het Markermeer (Markerwadden) en realiseert daarvoor een startbudget van 30 miljoen euro. Sportvisserij Nederland en de Waddenvereniging lanceren het idee voor een vismigratierivier in de Afsluitdijk om de doortrek van vis en de visstand te verbeteren. De interesse hiervoor is groot.

Vismigratierivier Afsluitdijk
Ingenieursbureau Tauw berekent de economische potentie voor de sportvisserij (PDF) bij een sterk verbeterde visstand in het Markermeer: drie miljoen op jaarbasis en 45 arbeidsplaatsen. De provincies Flevoland laat adviesbureau Witteveen en Bos onderzoek doen naar de transitie van de beroepsvisserij (PDF). Samen met Noord-Holland en Friesland willen zij een duurzame beroepsvisserij en een bovenregionale betekenis van het IJmeer, Markermeer en IJsselmeer voor de sportvisserij.

Straks meer van dit soort platen op het IJsselmeer?
Het rapport verscheen in juli en is helder. Plaats voor maximaal tien visserijbedrijven en een visserij geregeld op basis van harde meetbare quota te onttrekken vis -dit is ook de insteek van Sportvisserij Nederland- in plaats van ondoorzichtige hoeveelheden vistuigen die men mag gebruiken. Ook wordt geconstateerd dat de beroepsvisserij niet zelf zal omschakelen en stoppen en dat overheidsbeleid en geld nodig zijn om de natuurwaarden van het IJsselmeer weer te verbeteren.
Het bestuurlijk overleg, waaraan Sportvisserij Nederland deelneemt, is bezig een masterplan voor het IJsselmeer op te stellen. Wie moet wat doen en hoe wordt het gefinancierd om in 2020 tot een natuurlijk, duurzaam IJsselmeer te komen. Dit plan moet in januari 2014 klaar zijn. Marjan van Kampen heeft in een hoorzitting aan de Tweede Kamer tekst en uitleg gegeven. Sportvisserij Nederland lobbyt. Gevolg is dat staatssecretaris Sharon Dijksma in juni schriftelijk heeft toegezegd (PDF) de aanpak te steunen en één miljoen euro beschikbaar te willen stellen mits andere partijen ook bijdragen. Als er een schaap over de dam is...

Staatssecretaris Sharon Dijksma
Veranderingen lijken onvermijdelijk en eindelijk komt er actie. Sportvisserij Nederland zit er bovenop.
Peter, .(JavaScript must be enabled to view this email address), VEGHEL, 06/08/2013

REAGEER

Gravatar
klaas
.

sportvisserij nederland zit er bovenop,ja,ja dat kennen we!
eerst zien en dan geloven,maar ik denk dat het kalf reeds verdronken is op het ijsselmeer,dat komt nooit meer goed,althans niet meer voor onze generatie.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Gijs Hanenburg
.

HULDE voor Sportvisserij Nederland's lobby; men zou zich echter ook de vraag dienen te stellen of men in Bilthoven niet een beetje (te) laat is ... en of men met dit schrikbarend voorbeeld de lessen heeft geleerd om herhalingen met andere wateren tijdig te voorkomen ?!?.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Graag een inhoudelijke reactie van hen die stelde dat SVN al jaren hier in gebreken bleef.

Groet,
Peter

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Joop
.Arnhem

De eerste te communiceren resultaten van jarenlang onderzoek en het bij elkaar krijgen van overheden en andere actoren met gelijke belangen. Goed werk! SVN, een resultaat waar je wat het vervolg ook wordt samen met de andere belanghebbende trots op mag zijn. Natuurlijk betekent dit niet dat we volgende jaar een eco-systeem met de beoogde natuurwaarden kunnen verwachten. Ik heb de achterliggende rapportages niet tot me genomen, maar het zal ongetwijfgeld nog lastig zat zijn om deze natuurwaardes uberhaupt te kunnen definieren voor een gebied van dergelijke omvang en verschillende omstandigheden. Het huidige resultaat past helemaal in de huidige tijdsgeest waarin meer en meer de focus komt te liggen op resultaten op de lange termijn ipv op de korte. Dit laatste verklaart ook direct de lastige politieke lobby die hier aan verbonden zit. Ongetwijfeld duurt het nog jaren voor de eerste resultaten zichtbaar zijn, gezien het krachtenspel van 3 provincies, tig gemeenten, een ministerie en talloze actoren kan je ook niet anders verwachten. Dat is nu eenmaal het resultaat van onze drukke land en veelvuldige inspraakmogelijkheden die onze democratie biedt. Wie een beetje inzicht heeft bij de duur van dergelijke processen in Nederland zal zich realiseren dat het bovenstaande bericht een resultaat is waar we blij mee mogen zijn. Wellicht uiteindelijk niet met als resultaat dat we als huidig actieve sportvissers de potentie van het Ijsselmeer (en markermeer) kunnen gaan benutten, maar kan iemand mij vertellen waarom dat zo belangrijk is? Wat mij betreft een dikke pluim voor SVN!

Gr Joop

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
frank
.

een inhoudelijke reactie, ha ha die Peter,

weer een mooi stukje knip en plakwerk van jou maar denk niet dat er veel toe zullen happen in de worst die ons nu weer voorgehouden word.

groeten Frank.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
John
.

IJsselmeer ? Vroeger kon je daar goed baars vissen met de boot. Is al jaren niks meer. Zonde om daar tijd en energie in te steken.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Theo
.

Gezien de reacties hier wordt er kennelijk maar weinig (en terecht) van verwacht. Een opleving voor ons sportvissers op het IJsselmeer gaan wij zeker niet meer beleven.Daarvoor is alles al teveel kapot. Jammer, maar het is niet anders! Zie het maar als een soort van leerproces bij met name de politiek. Maar, of er werkelijk ook maar iets uit geleerd wordt waag ik persoonlijk te betwijfelen.

Een vissersgroet (maar niet meer op het IJsselmeer)

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Peter, ik vrees dat dit verspilde moeite van je is. Degenen, die regelmatig het nieuws op de website van SN gevolgd hebben, weten dat SN hier al jaren voor aan aan het werk is. Onze overheid is echter de eigenaar van het visrecht op het IJsselmeer. Als die overheid niet mee wil werken dan krijg je niets voor elkaar, hoe erg je je best ook doet.
Helaas heeft SN een (hele grote) achterban, die graag een (hele grote) mond opzet, maar verder te beroerd is om zelf maar een klein beetje actie te ondernemen. Die achterban had heel wat druk kunnen zetten naar de overheid en dan had deze zich genoodzaakt gevoeld om veel eerder in te grijpen. Mogelijk dat dan momenteel de situatie op het IJsselmeer al veel beter was geweest.
Noodgedwongen heeft SN zijn heil moeten zoeken bij natuurorganisaties. In samenwerking daarmee lijkt er nu wel verbetering te gaan komen.

Laten we , aanhakend op de reactie van Gijs Hanenburg, “hopen dat men met dit schrikbarend voorbeeld de lessen heeft geleerd om herhalingen met andere wateren tijdig te voorkomen”.
Met die “men” bedoel ik dan de achterban van SN. Dát zijn degenen, die het af hebben laten weten!

Vriendelijke groet
Fuut

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Chris
.

Het maakt de politiek geen ene ruk uit wat er met de visstand in Nederland gebeurt, draait alleen om hunzelf! En maar moeten horen, vroeger was het vissen beter. Doe er dan wat aan!

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Roelof
.

Bij niet meer praten wordt het ook niks, of men moet
wachten tot de beroeps vissers gewoon failliet gaan.
Maar beter voor de sportvisserij is een soort sluis in de dijk
of opening zodat we weer eb en vloed krijgen.
Ik wacht op deze dag weer zeevis in het midden van het land.
Dit zal de sportvisserij pas doen opleven en vooral het toerisme rond deze wateren. wie weet er is al eens sprake van geweest. Maar zolang we op die mutsen uit den haag moeten wachten kunnen we heel veel vergeten.
gr Roelof.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Lex
.

Prachtig gesproken Fuut, ik wilde net iets van dezelfde strekking schrijven. Ik vind het schrijnend hoe mensen keer op keer hun overkoepelende organisatie op een internetforum kunnen bekritiseren. Internethelden. Schrijf een brief naar SN en zeg wat je er van vindt, of beter; organiseer iets om aan te geven en te laten zien hoe jullie erover denken. Of is dat teveel moeite? Blijft het bij wat knip en plakwerk in de baas z'n tijd? Ik vind dit persoonlijk eigenlijk niet kunnen, maar doe wat jullie goeddunkt.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Frank,

Gaat om dit bericht op zijn juiste waarde te schatten al het andere is niet belangrijk. Staan er onjuist heden in dan kan je daar over een discussie aangaan. Geeft wel wat Fuut ook stelt dat je in discussies met deze overheden een lange weg te gaan hebt. Niets doen of het voor je uitschuiven is al jaren een belangrijk onderdeel van de politiek. Aan de andere kant zijn er nog federaties binnen SVN die voorstander zijn om de beroepsbinnenvisserij gewoon dood te laten bloeden. Dat dit (beleid) ten kosten gaat van de hengelsport wordt wel eens vergeten.

De beroepsvissers zijn in het algemeen niet mee gegaan met een sterk veranderende samenleving in ons land. Vele beroepen van kleine zelfstandigheden zijn immers na de oorlog verdwenen. Voor nostalgie is helaas alleen nog maar plaats in een museum.

De samenwerking tussen Sportvisserij en de beroepsgroep komt nu de nood het hoogt is eindelijk van de grond wat het IJsselmeer aangaat. Dat dit niet alleen voor het IJsselmeer mag gelden zal duidelijk zijn.

Van een zwalkende overheid wat de VBC aangaat wordt niemand blij. Vele ministers en staatssecretarissen hebben er al pijn in hun buik over gehad. Staatssecretaris links of rechts om verschaf ons NU duidelijkheid. Dan kunnen we als georganiseerde hengelsport een beleid uitstippelen wat recht doet aan honderdduizenden vissers die genieten willen van hun hobby. De klaagzang al dan niet terecht kan dan ook (grotendeels) tot het veleden behoren.

Een vriendelijke groet,
Peter

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
rob
.maassluis

het IJsselmeer is dood gevist door de beroepsvisserij en nu mag de burger voor de kosten opdraaien door middel van belasting geld ,of doen we volgen jaar de prijs van de vispas omhoog, dan betaald de sportvissende burger 2x lang leve SPORTVISSERIJ NEDERLAND , maak je druk over ander water waar nog wel gevist kan worden door een sportvisser. probeer daar de beroepsvisserij te stoppen dan kan je dat later veel belasting en vispasgeld minder kosten

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Rob, de beroepsvisserij heeft inderdaad het IJsselmeer doodgevist. Ze is daartoe echter in staat gesteld door de overheid. Die overheid is door ons allemaal gekozen en we hebben haar niet krachtig genoeg op die nalatigheid gewezen. Uiteindelijk zijn wij, belastingbetalers, dus medeverantwoordelijk, of we dat nu leuk vinden of niet. Wij zullen dan ook, zoals gebruikelijk, op moeten draaien voor de kosten van dat wanbeleid.
Om nu maar niets te doen om het IJsselmeer te verbeteren lijkt me niet zo´n goed idee. Bedenk dat een goede visstand op het IJsselmeer uitstralingseffecten zal hebben naar de aangrenzende wateren.

Ik zou me meer zorgen maken over, wat Peter op 8 augustus al meldt, de nog steeds zwalkende overheid. Die zou boven alle partijen moeten staan. Ze laat echter haar oren nog steeds te veel naar de beroepsvissers hangen. Als die beroepsvissers maar denken dat ze een scheet dwars kan gaan zitten beginnen ze al te piepen. De overheid gaat dan als een haas het beleid weer bijstellen om het piepen maar op te laten houden. Ze is te laf om een eenmaal gekozen beleid door te drukken. Dat kost ons, belastingbetalers, nog steeds handen vol geld.
Nu hoeven de beroepsvissers niet meer , samen met de sportvissers, een visplan op te stellen, maar mogen ze een eigen plan indienen. Idioot natuurlijk, dit gaat in de toekomst weer tot problemen leiden (dat kost de belastingbetaler dus weer geld). Een beetje overheid zou gewoon zeggen dat als er geen gezamenlijk visplan is er ook niet gevist mag worden. Je kunt er gif op innemen dat het beroep dan wel degelijk is staat blijkt te zijn om samen met de sport een visplan op te stellen.

Vriendelijke groet
Fuut

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
Fr@ts
.

Heren, alle sceptici ten spijt, valt elk initiatief in de richting van minder beroep toe te juichen.
Regelgeving en bestuur werken in dit land nou eenmaal trager als dikke stront.
Lijkt mij dat hier een forse stap in de goede richting is genomen.

  • about 11 years and 9 months geleden
Gravatar
willem
.

Eindelijk verbetering IJselmeer ???

Gaan ze het eindelijk asfalteren dan ??

  • 11 years and 8 months geleden