Dropshotten
Ik ben me een beetje aan het verdiepen in dropshotten omdat daar zoveel over geschreven wordt. Ik vang op de ouderwetse manier met loodkop steengoed snoekbaars maar wil dat droshoten ook wel eens proberen. Heb ik Bennie Muizelaar de techniek zien demonstreren en dat ziet er strak uit maar dat is altijd bij demo's moet ik eerlijk zeggen of je e nou zoveel mee vangt moet ik eerst nog zien want er moeten natuurlijk wel hengels verkocht worden dat begrijp ik ook wel. Volgens mij gebruikte bennie geen extra dreg bij z'n shadjes maar dat weet ik niet meer.

Nou heb ik ook de roofvis gekocht met een verhaal van willem stolk en tekeningen en foto's met allemaal extra dreggen aan de shads, boven en onder. Hij heeft het geleerd in japan en de usa dus zal het wel weten. Ik dus een vracht van die dingen zitten maken (klerewerk) en nou krijg ik vandaag het visblad en wat staat daar in; ook over dropshotten en die noemen het gebruik van een staartdreg een doodzonde. Ik snap er nou dus geen r**t meer van. Wie zit er nou uit z'n nek te l*llen of is het allemaal gewoon kommercie en doen ze net of je op een andere manier geen vis meer kan vangen want ik moet dan ook nog een andere hengel kopen volgens hun. Of kan ik ook een oude winkel pikker gebruiken die nog in de schuur staat of een gewone hengel. Misschien dat bennie een antwoord weet
Frank, onbekend, 25/02/2008

REAGEER

Gravatar
Eric
.

Hoi Frank
Heb me er ook een beetje in verdiept, en ik kan je zeggen soms werkt het super!!
De staartdreg zou ik er niet op doen, ik gebruik hem niet want ze gaan er vol op. Volgens mij werkt een dregje juist averechts,het gaat toch juist om de soepele beweging?
Neem maar van mij aan dat ze allemaal mooi voorin gehaakt zitten.
Het is gewoon een kwestie van proberen. Wat die hengels betreft, volgens mij is dat commercie. Een snelle spinhengel van 210cm (lees topactie)met een beetje ruggegraat kan het prima doen.succes

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
ano
.

Frank,

laat me via de deze site je e-mailadres en dan gaan we eens dropshotten...

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Johan
.

Bij dropshotten geen extra dreg monteren want dan ben je juist het voordeel van een licht trillende shad kwijt. Hoe lichter de shad hoe beter.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
John
.

Je moet drijvende shadjes gebruiken en liefst zo slank mogelijk en de haak door de kop van de shad steken dat is genoeg. In het nieuwe Visblad staat een duidelijk verhaal welke montage de beste is. Ga je zwaar rubber gebruiken hangen ze naast de lijn naar beneden. Datzelfde krijg je ook met een staartdreg. En wat een hengel aangaat hoef je zeker geen zogenaamde dropshothengel te kopen. Allemaal onzin als je een mooie hengel tussen de 2 meter en 250 cm neemt met geen harde top gat ook prima. Als je wil gooien kan je beter een langere hengel nemen.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Frank
.

Heel aardig van je Ano wie je dan ook wezen mag maar ik kan me heel goed redden met het vissen. Het enige wat ik wil is van meerdere praktijkmensen horen welke montage het beste werkt.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Ronald
.

Mijn ervaring is alles zo subtiel mogelijk te maken zonder ballast. Dan krijg je m.i. de beste actie.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
klaas
.

Begrijp zowieso niet waarom dat dropshotten ineens iets revolutionairs op gebied van roofvis vangen. 15 jaar geleden was ik eens in de haven van kornwerderzand zag daar toen een knaapje ontzettend veel baars vangen. Ik besloot eens bij hem te gaan kijken hij liet me toen zijn montage zien. Loodje helemaal onder op de lijn daarboven 40 cm (meer of minder) een haak met een twistertje (shad) en evt naar keuze daarboven ook weer een haak met een twistertje. Kortom hoe het dan ook mag heten noemen ze het nu dropshotten. Ik beoefen deze manier van vissen ook al weer vele jaren.
Dit is in ieder geval absoluut niets nieuws en word al tientallen jaren beoefend.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
gunther
.

ik denk inderdaad dat dit weer platte commerce is! speciale dropshothengel en molen want anders gaat het niet is flauwekul!
trouwens met kunstaas op zee vissen (makreel-wrakken) is juist hetzelfde! boven het lood 1 of meerdere zijlijntjes versiert met pluimen, twisters of shads ingooien en bewegen!!

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Otto
.

Dropshotten is inderdaad niks nieuws, deed dit dertig jaar geleden ook al.

Arseley bomb op het einde van de lijn (Dat speciale drop shot lood bestond niet maar de methode was hetzelfde).

Als haak een aberdeen met een stuk ventielslang die je per twee meter voor een appel en een ei bij de fietsenmaker kocht.
Een haak op twintig centimeter van het lood en een haak dertig cm hoger. Gewoon een simpele paternoster maat je viste er op dezelfde manier mee als met het dropshotten. Als hengeltje een zelfbouw op bruin holglas van Mitchell en een Mitchell 408 met 22/100.

Op het Noordzeekaneel was dit een uiterst effective manier van vissen, vele honderden baarzen en snoekbaarzen vingen wij per seizoen aan deze montage. En niet te vergeten af en toe zeeforellen en harders en vette voorns prachtig in de bek gehaakt.

De methode is dus echt niet nieuw, alleen het lood is wat beter (langwerpig) waardoor het minder snel vast loopt, tevens zijn de ventielslangen vervangen door plastic visimitaties die wat duurder zijn.
Misschien vangen die ventielslangen nu nog steeds goed en misschien wel beter als die plastic shads, je vangt er in ieder geval ook voorn en winde op. Moet het misschien maar een weer oppakken die visserij met ventielslangen want dit ging vroeger toch wel echt goed.

Groeten
Otto

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Erwin
.

Inderdaad het is de commercie die dit graag een rage laat worden. Via de bladen en sites wordt dit aangewakkerd. Inmiddels zijn ze bezig om in de montage elastiek te verwerken, puur om de verkoop te stimuleren.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Henk
.

Wie kan mij nu eens dat presenteren van het aas uitleggen tijdens het dropshotten. Optikken? langzaam of snel? Ik weet er namelijk helemaal niks van.

  • 16 years and 5 months geleden
Gravatar
Bennie Muizelaar
.

Beste Frank,
Bedankt voor het compliment dat je mijn demonstratie er goed uit vond zien. Ik gebruik geen dreggen aangezien dat dit de optimale aaspresentatie niet ten goede komt.
Dat mijn vriend willem Stolk in zijn artikel in de roofvis dit wel doet kan prima werken maar mist in mijn ogen de kern van de drop shot vistechniek.
Dit betekend niet dat zijn systeem niet zou werken aangezien ik weet dat willem een uitgekiende visser is die veel uitprobeert en nadenkt over zijn visserij.
Het is ook mij niet ontgaan dat de hele hengelsport zich mommenteel op het dropshotten stort.
Voor een aantal bedrijven is het wellicht minder belangrijk dat de sportvissers met een zeer goede en inventieve viswijze mogelijk meer vis kunnen vangen.
Het lijkt wel dat alles wat we kunnen gebruiken voor te vissen nu ineens de noemer dropshot meekrijgt om een extra push te geven in de verkoop.
Zorgwekkend hierbij is dat sportvissers hierdoor met verkeerd materiaal en foute informatie naar de waterkant gaan waardoor resultaat uitblijft en een mooie techniek in korte tijd in de prullenbak terrecht komt.
De discussie,s en vragen op forums als Totalfishing duiden erop dat er reeds ongenoegen bestaat over de resultaten voor een aantal sportvissers.
Uit de e:mails van vele sportvissers die ik op beurzen open deur dagen de dropshottechniek heb uitgelegt krijgen wij zeer positieve reakties.
Dropshot vissen is een finesse techniek waar de kleine details het verschil kunnen maken.
Het is zeker geen alles overteffend systeem maar wel een rijke aanvulling voor onze visserij.
Dat er hierbij commerciele invulling wordt gegeven aan een groeiende markt is heel normaal.
Bij de demonstratie,s die ik geef is het voor mij ook belangrijk om de vele vragen die ik van sportvissers krijg te weerleggen en een zo helder mogelijke verklaring te geven van het hoe en waarom.
Gelukkig hebben we allemaal een idee en denken we na over hoe het beter kan.
Anders was deze discussie er ook niet geweest en we praten toch het liefst over vissen.
Wat betreft dat oude pikkertje van 1,80 tot 210 cm dit kan met een kleine aanpassing aan de tip.
Op de visma 2008 laat ik graag de vele verschillen in materialen en techniek aan geintresseerde sportvissers zien.

Veel visplezier,
Tot op de Visma !!
Bennie Muizelaar
Deze techniek die reeds diverse jaren bestaat en waaraan nu een ieder zijn eigen

  • 16 years and 5 months geleden