Dropshot
Er werd hier al eerder gevraagd naar de techniek voor het dropshotten, maar kan er niet goed achter komen of het lood op de bodem blijft, en het shadje op en neer word getikt, of dat het geheel met lood en al word opgetikt. Op duitse filmpjes op jou-tube lijkt het eerste.Is dit nu de manier, dan vraagt dit wel om windstille dagen wil je met de gebruikelijke 14gram zo subtiel aan de gang gaan. Of word regelmatig het lood verplaatst, zodat je ook wat meer ruimte bestrijkt? Wie wil een en ander uit de doeken doen. Alvast bedankt.
Fr@ts, onbekend, 17/11/2008

REAGEER

Gravatar
sportvisser
.

het is de bedoeling dat je kunstaasje steeds in beweging is!
als je drift verplaatst het loodje zich mee!
je visje moet zogezegd gewond lijken en steeds naar de bodem zakken!
je kan je montage ook zelf eens testen in ondiep water,zodat je kan zien welke actie je rubber heeft!
normaal gezien moet je zo subtiel bewegen dat je loodje bijna niet beweegt,maar dat is bijna niet mogelijk!
zeker niet bij wat golfslag en wind!
natuurlijk zijn die zeer lichte hengels wel heel gevoelig zodat je eigenlijk wel voelt wanneer je lood beweegt,maar da's oefening!
het is ook helemaal niet nodig om als een gek te gaan tikken met je top!
kleine rukjes en soms helemaal niks doen(even laten rusten!)blijkt succesvol!
er zijn zelfs montages met 2 haken!
waarbij specialisten deze gewoon laten meedriften als steunhengel!
de drift zelf is soms al beweging genoeg!zeker bij lichte stroming!
zoals bij alle takken van de hengelsport,oefening baart kunst!
succes!

  • 15 years and 5 months geleden
Gravatar
Jan
.

Da's een hot item onder de droppers! Officieel moet dat loodje op de bodem staan én daar ook blijven staan. Je brengt dan een hele subtiele actie in het shadje door de lijn nét een tikje te lossen en weer te strekken. Daarna ga je weer een dikke halve meter verderop aan de gang door even te slepen of een klein stukje op te halen en te verplaatsen. Dit kun je recht onder de boot doen, maar óók door te werpen, de hengel hoog te houden en op het topje te vissen.
Je vist dan zeer verfijnd, zeker wanneer je loodjes van 10-12 gram gebruikt, of nog iets lichter.
Echter, bij een beetje golven of stroming is deze manier van vissen moeilijk te handhaven, en bovendien is ie traag. Wanneer je met kleine bewegingen vist ('pompen' is meestal niet erg effectief) en je het loodje steeds verplaatst- inderdaad, net als verticalen dus -dan is mijn ervaring dat dit (meestal) niet minder vangt, en soms meer. De échte droppers vinden dit echter vloeken in de kerk, je kent dat wel: "die mensen snappen er helemaal niets van" - maar dat is natuurlijk grote flauwekul.
Ik vind het grote voordeel ten opzichte van verticalen dat je veel minder vastzit en dat het makkelijk is om een vaste - maar makkelijk verstelbare! -afstand tussen bodem en aas aan te houden. Het loodgewicht is ook veel eenvoudiger aan te passen dan bij verticalen en de shadjes nemen zonder kopjes minder plaats in. Ik zie dropshotten vooral als verticalen-met-het-lood-op-afstand.
Maar ik zal wel een storm van protest over me heen krijgen van de
'juiste kerkgangers' onder de droppers....

  • 15 years and 5 months geleden
Gravatar
Fr@ts
.

Dank voor de reacties heren. Hier kan ik echt wat mee. Groet Frits.

  • 15 years and 5 months geleden
Gravatar
bert
.

het is de bedoeling, dat het lood aan de grond blijft. tussen lood en onderlijn zet ik een stukje elastiek van 10cm met daar om heen gevlochte lijn van 20cm je zou eens moeten zien hoe dat visje reageerd op dat stukje elastiek en daar bij blijft hetlood 30gram zo veel mogelijk aan de grond.viendelijke groet bert

  • 15 years and 5 months geleden