DIOXINES IN AAL ANNO 2013
Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijkstra heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over recent onderzoek naar de verontreinigingen van aal met dioxines en PCB’s in de Nederlandse binnenwateren. Hierbij is niet alleen gekeken naar de gesloten gebieden, maar is ook aal van een aantal andere locaties onderzocht.

Naar aanleiding van het onderzoek naar verontreinigingen in aal zijn in het kader van de volksgezondheid in 2011 gebieden afgesloten voor de vangst van aal en wolhandkrab. Door het instellen van een vangstverbod in deze gebieden heeft de overheid het gezondheidsrisico voor de consument bij het eten van vervuilde aal (en wolhandkrab) beperkt.
Uit de meest recente onderzoeksresultaten blijkt dat de situatie omtrent de vervuiling van de aal de afgelopen jaren niet wezenlijk is veranderd. Het overgrote deel van de marktwaardige aal in de gesloten gebieden (87%) voldoet niet aan de voedselveiligheidsnorm. De staatssecretaris ziet dan ook geen reden om het vangstverbod aan te passen.

Op enkele onderzochte locaties buiten het gesloten gebied zijn normoverschrijdende waarden gevonden in de gevangen aal. Dit betreft het Amsterdam-Rijnkanaal, de Amstel, het Kanaal Gent- Terneuzen en het IJsselmeer nabij de Ketelbrug. De in deze gebieden gevangen aal mag nog wel voor consumptie op de markt worden gebracht, maar bevat dus (veel) meer dioxines en PCB’s dan volgens de Europese normen is toegestaan.

Staatssecretaris Dijkstra: “Omdat ik mij niet wil baseren op eenmalige resultaten, zullen in 2013 op deze locaties nieuwe monsters worden genomen en geanalyseerd. Ik verwacht de resultaten hiervan begin 2014 te ontvangen.” Het onderzoek benadrukt echter dat het consumeren van in het wild gevangen aal sterk af te raden is.

Bron: Het Visblad
Peter Otte, VEGHEL, 09/11/2013

REAGEER

Gravatar
roelof
.

Goed stuk Peter en duidelijk.
Ik eet al 10 jaar geen paling meer was toen al bekend.
Maar de mensen vergeten gauw wat.
En nog steeds zie ik bij de visboer de grote bedragen wat ze voor paling vragen, gewoon niet normaal.
En ook de paling uit het IJsselmeer is volgens mij niet goed.
Staat in verbinding met de ijssel is altijd een gifput geweest, met gedumpte troep uit Duitsland. (Bayer)
En de pcb breken nooit meer af, Dus dan maar liever paling uit zee. Maar hoe zie je dat verschil ?.
Tijd komt raad.

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
rob
.maassluis

zeker een goed stuk maar een paling heeft een staart en geen kaartje op zijn rug waar hij vandaan komt, dus is het gewoon veiliger voor een geheel verbod voor in het wild gevangen paling wand de beroepsvissers sjoemelen wat af bij een vangstverbod voor bepaalde rivieren of gebieden is 2 jaar geleden al eens laten zien bij TV programma Zembla , een beroepsvisser uit het Grote Rivieren gebied verkocht zijn paling aan een volendamse visser en die bracht het weer op de markt als IJsselmeeraal hierbij speel je wel met een andermans leven, als de vissers dat zelf niet inzien wordt het toch tijd dat de politiek of de voedsel en warendienst ingrijpt of eten die deze met PCB besmette paling niet, maar je weet het nooit wand aan de paling zie je het niet afz ROB

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
ime
.bennekom

En zo zie je maar weer de politiek heeft boter op zijn hoofd.
In plaats van alle paling te controleren zoals op de markt, bij de visboer enz.
Iemands leven is toch niets meer waard voor onze politieke (vrienden).
Er moet een algeheel verbod komen.

  • 11 years and 5 months geleden
Gravatar
Teun
.

Boter op hun hoofd en .... tussen de oren....

  • 11 years and 5 months geleden