Conclusie Willem Stolk?
Ik zag net het stukje van Willem Stolk over snoekbaarzen in het Raduta meer. Kennelijk heeft hij daar wat snoekbaarzen gevangen en wil daarmee aantonen dat snoekbaarzen ook azen bij hogere temperaturen en/of fel zonlicht.
Mijns inziens slaat hij de plank volledig mis!! Zoals je op de foto's kan zien gaat het om snoekbaarzen die in het zwarte paaikleed zitten (niet zo vreemd natuurlijk in deze tijd van het jaar) en dus bovenop de paaiplaatsen zijn gevangen. Zoals elke doorgewinterde snoekbaarsvisser weet is er dan geen sprake van aasgedrag maar van territoruium gedrag wat los staat van temperatuur en of zonneschijn. In deze tijd zijn ze door hun natuurlijke beschermingsdrang zo hoorndol dat je ze soms meerdere keren achter elkaar kan vangen. Hieruit kan je natuurlijk geen conclusies trekken over hun eetgewoonte, daarvoor moet je toch echt buiten de paaitijd oip pad.
Met vriendelijke groet, Peter.
Peter, Eindhoven, 05/05/2009

REAGEER

Gravatar
Eric
.

Er worden veel te snel conclusies getrokken mbt het vissen. De enige conclusie die je mag trekken is dat er geen vastomlijnd protocol bestaat voor het aanbijten van de snoek en zeker de snoekbaars. De rest is allemaal flauwekul en ik moet zeggen dat ik het maar miezerige, vieze visjes vind om te zien die Roemeense snoekbaarzen. Ik neem tenminste aan dat de mooiste op de foto zijn gezet en om daar nou zoveel geld voor neer te tellen om een paar van die krengen te vangen in zo'n vaag land, nee dan vang ik liever van die mooie kastelen om de hoek op het Gooimeer b.v Maar ieder zijn meug gelukkig.

  • 15 years and one day geleden
Gravatar
Synco
.

Vindt het jammer Eric dat jij je blind staart op alleen maar grote vissen.
Een weekje weg in het buitenland zitten tussen een andere cultuur en lekker ontspannen vissen, heerlijk toch?
Bij mij gaat het vooral om te aanbeten met het snoekbaarzen, net als bij het roofbleien overigens.
Wat betreft het vangen in de volle zon, dat kennen we hier ook wel.
Vooral de wat grotere vissen zitten echt niet altijd diep, zeker in de zomer niet.

  • 15 years and one day geleden
Gravatar
Willem Stolk
.

De snoekbaarzen azen daar overdag ( bij voorkeur als de zon schijnt) omdat het water relatief ondiep is en troebel, waardoor het zuurstofgehalte lager is. Ze gebruiken gedurende de nacht zuurstof en tegen de ochtend kan het zuurstofgehalte zo laag zijn, dat ze niet azen. Het heeft dus niets te maken met paaien, want ze vangen daar altijd overdag goed - waarschijnlijk omdat het zuurstofgehalte dan hoger is. En ja het zijn flut visjes - ik vang niet anders... Het is gewoon een leuk avontuur - en even anders dan in Nederland. Maar gelukkig houdt het de gemoederen hier weer bezig... Weer voer om lekker te klagen. Laten we inderdaad maar met z'n allen naar het Gooimeer gaan...

  • about 15 years and 21 hours geleden
Gravatar
Herman
.

Zo zie je maar weer, schrijft iemand een enthousiast verhaal waar je misschien ook nog wat mee kunt (Heb het zelf trouwens hier in Nederland ook meegemaakt in troebel water met een temp van 23 graden)dan wordt je gelijk weer bekritiseerd. Waarom zou dit niet zo kunnen zijn; geen wispelturiger vis wat aasgedrag, beettijden etc. dan de snoekbaars. Dat het kleine visjes zijn, nou en? Ik mag zelf soms ook graag op wateren vissen waar je volop aanbeten krijgt maar het formaat van de vis achter blijft. Volop actie en een leuke dag. Wordt dit ook nog eens gecombineerd met een mooie omgeving en mooi weer, wat wil je dan nog meer?

  • 15 years and 11 hours geleden
Gravatar
Willems
.

Herman, ik snap niet waarom het altijd de tendens moet zijn dat we elkaar alleen bewonderen en complimenteren, wees blij dat er mensen zijn die kritisch kijken en niet alles voor zoete koek slikken. Het houdt de discussie in leven. Als je echt op zoek bent naar een platform waar je alleen complimenten mag geven zou ik het eens op metersnoeken.nl proberen, daar worden je berichten ten minste gewist als je kritisch bent (zoals het hoort toch?) Bovendien zorgen deze mensen er zelf voor dat hun mening en persoon publiek wordt dus die houden er ook wel rekening mee dat ze bekritiseerd zullen worden.

Ik snap dus niet dat je je opwindt over de kritiek op een enthousiast verhaal in jouw ogen terwijl die kritiek waarschijnlijk net zo enthousiast is als het verhaal van Stolk, dat heet een discussie

  • 15 years and 9 hours geleden
Gravatar
Willem Stolk
.

Kan nog net even op de valreep voordat ik weg ga - dus niet meer kan reageren van de week.
Ten eerste is Raduta een ondiep, troebel water. Het zuurstof gehalte zorgt mede voor het aasgedrag - en overdag is dit hoger ivm de zon. In Nederland vang ik in de zomer snoekbaarzen ook op ondiep water - dus absoluut geen 'nesters'. Deze vissen verblijven hier omdat er wat te halen valt; oa. jongbroed! Felle zon schrikt ze dus niet af in mijn ogen, want vooral op de rivieren jagen ze ondiep - daarbij opgemerkt, dat ze dit tegen de stenen (kribben) doen. De discussie mag hierover gerust gaan... geen probleem en succes ermee.

  • 15 years and 7 hours geleden
Gravatar
Wim
.

Wijze woorden Willems. Enthousiast verhaal van Stolk, niks mis mee maar om daar nou gelijk blind naar toe te vliegen lijkt me ook wat overdreven en mag je inderdaad best een paar kritische vragen stellen bij zo'n verhaal. Kijk als zo'n schrijver wordt uitgenodigd om daar een weekje gratis te komen vissen wordt er natuurlijk wel verwacht dat hij daar een positief stukje over schrijft. Het zou vreemd zijn als je nu een artikel zou lezen over Roemenie waarin staat dat het vissen er niet veel voorstelt en dat de omstandigheden daar middeleeuws zijn wat materiaal en accomodatie betreft. Als ik de aantallen lees die er zijn gevangen en ik zie een paar plaatjes waarvan 2 x dezelfde vis van rond de 55 cm dan vraag ik me af hoe klein de rest van de vissen dan was. Als je op een visvakantie gaat lijkt het me toch ook wel leuk als je kans maakt op een mooi exemplaar. Ik twijfel niet aan het verhaal van Stolk maar kritsch volgen mag best wel want zie ik pas geleden een voorbeschouwing over de Visma met een foto van Stolk staande in de boot met een dikke baars, zie ik dezelfde foto in de Roofvis met een weggepoetste boot waarbij diezelfde baars opeens vanaf de kant hiphoppend met een dropshotmontage is gevangen? Er worden overal fouten gemaakt, geeft niks maar nogmaals een beetje kritisch kijken naar wat er geschreven wordt mag best. De tijd dat we als lezers als stom klapvee mochten reageren en ons alles lieten wijsmaken is wel voorbij en dat is maar goed ook vind ik.

  • 15 years and 7 hours geleden
Gravatar
john
.

en overal ergens iets achter zoeken hoeft ook niet en die instelling is tegenwoordig normaal .. is ook niet altijd tof en correct.. er zijn mensen met een hobby -beroep bezig ..iemand als w stolk en andere of het nu om match vissen of over roofvis gaat deze mensen laten ons dingen zien waar we zelf niet achter komen , ze laten ons technieken zien ,waar als zei er niet waren we er nog steeds zoals vroeger bij zaten . waar ook niets mis mee is maar er zijn ook mensen die verder willen kijken als hun neus lang is en alleen om de hoek ,en zei willen ook nieuwe ervaringen meemaken , en een discussie over grote vis kleine vis wel gevangen niet gevangen ,lekker belangrijk .iedereen moet dat doen wat die wil en ik heb ook snoekbaars gevangen bij het leven met zeer warme temp , en ook vanaf de boot werpend naar de krib en de snoekbaars en snoek eruit gepikt ,,
en het artikel gaat over snoekbaars uit roemenie ,, en die die er niet mee eens is met zijn artikel ,, en denkt het beter te weten of denkt dat het anders is ,gaat er gewoon lekker heen en komt er vanzelf achter ... dat geklaag altijd bedenk en schrijf anders zelf lekker wat ,, maar ik ga in ieder geval dit jaar weer lekker op zomerse dagen snoekbaars vangen midden in de zon ,,

  • 15 years and 2 hours geleden
Gravatar
Joop
.

Hallo Willems,

Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken dat jij je zelf ook een beetje opwindt.

groet Joop

  • about 14 years and 12 months geleden
Gravatar
Theo
.

Op het betreffende viswater moet het wemelen van de snoekbaars gezien de vangsten van enkele vissers die er in het geheel niet bekend zijn. Wat mij verbaasd is dat op dit water geen grote snoekbaarzen worden gevangen, dit terwijl er daar ter plekke in vergelijking met in ons land, amper vis wordt meegenomen. In Nederland worden juist steeds vaker grote(re) vissen gevangen, terwijl er meer vis wordt meegenomen. Wie kan mij dit uitleggen?

  • about 14 years and 12 months geleden
Gravatar
stefan
.

wat de meeste vissers wel beu worden is alsof de verhalen en commentaren van al die gesponserde "vissers" allemaal zo rooskleurig zijn.
de waarheid is wel effe anders,kijk even naar de uitslagen van het NKS,daar zie je dat al deze "meesters" maar middelmatig scoren.
geldgewin en sponsering daar is alles om te doen,ene censuur is niet alleen op metersnoeken hoor!!
goed dat we nu wel wat kritischer worden,want wat hebben we aan verkoopspraatjes en getrukeerde foto's??

  • about 14 years and 12 months geleden
Gravatar
Johan
.

Proef ik een klein beetje afgunst Stefan en ik zou me kunnen voortstellen dat met jou wilde taalgebruik de censuurknop op de verschillende sites regelmatig gebruikt wordt. Je praat nu echt als een gefrusteerde sportvisser die zichzelf het miskende talent voelt, die praten nameijk allemaal op deze manier. Altijd maar afgeven op bekende vissers die alleen van en voor de commercie zouden werken. Als er geen commercie meer was stond jij nu nog met je 5 meter bamboestok en een koperen ketting als onderlijn te snoeken of vind je jezelf zo knap dat je alles zelf uitgevonden zo hebben. En hoe vaak heb jij al meegevist op het NKS om al die "meesters" visles te geven? Ben echt benieuwd!

  • about 14 years and 12 months geleden
Gravatar
Willems
.

Wederom een sterke bijdrage aan de discussie joop. Jij brengt het hier op een hoger niveau, waarvoor mijn dank

  • about 14 years and 12 months geleden
Gravatar
Redactie
.

Discussie gesloten

  • about 14 years and 12 months geleden