blauwalg gooimeer en omstreken
Ik hoorde vanavond op het nieuws dat er een zeer agressieve soort blauwalg op het gooimeer zit waaraan zelfs al 3 honden door zijn overleden. Op het nieuws hadden ze het er over dat het om een zeer giftige soort ging. Dan gaan bij mij de alarmbellen rinkelen en denk ik even terug aan het storten van verontreinigd slip vorig jaar. zou een en ander met elkaar te maken kunnen hebben?
En is deze soort van blauwalg eventueel ook dodelijk voor vissen..?
Ik heb een zaterdag nog op het gooimeer gevaren en er was totaal nog geen alg.Het water was kraakhelder je kon op 3m diepte de bodem nog goed zien.
Volgens mij zijn die honden overleden na een bezoek aan het almeerderstrand voorbij de hollandse brug.
Denk/hoop dat het wel meevalt.
daan,
het is een verhaal met een andere draai.
uit onderzoek van een dieren arts is vast komen te staaan dat de honden niet zijn dood gegaan door zwemmen in het gooimeer maar door gif wat is rond gestrooid op de stranden rond huisen.
dit is gisteren in het nieuws gekomen bij sbs6.
Onder de geleerden is al vele jaren het gezegde' Hoe meer voedingsstoffen zoals fosfaten hoe groter de kans op gevaarlijke blauwalgen" Wat schetst mijn verbazing de momentele hype van blauwalgen lijkt te exploderen op wateren waardoor de KRW juist al heel veel voedingsstoffen aan zijn onttrokken. Juist op het troebelere snoekbaars/brasem water was in veel mindere mate sprake van blauwalg. Ook de geleerden doen maar wat en wachten de resultaten dan een aantal jaren af. Valt het slecht uit zoals regelmatig, dan begint een nieuw experiment. Een ding is zeker zwemmers, vissers, surfers, vissen en ander in het water vertoevende dieren of mensen worden er geen haar beter van. Sterker nog ze worden ingezet om een vaak niet goed onderbouwd argument voor verandering na een aantal jaar te toetsen aan de realiteit.
Ook de "visrijke meren" in het Noorden zijn de waterschappen aardig aan het verprutsen. De helderheid van leidingwater wordt al aardig benaderd. Constant zijn ze aan het doorspoelen met Ijsselmeerwater. Het zal mij benieuwen hoeveel snoekbaars- en spieringbroed dit jaar weer creperend aan het oppervlak zijn te bewonderen!
Net zo blank als de geleerden kon wel eens gelijk hebben. Experimenteren totdat men erachter komt dat de aangebrachte schade groter is dan de baten.
Ik geloof dat het hier al eens gepasseerd is maar kijk toch maar eens naar volgende link http://www.neoweb.nl/water/index.html
Er is toen ook wat kritiek geweest dat het allemaal niet waar is maar het tegendeel wordt steeds weer spijtig genoeg bewezen.
Er is i.d.d. gif aangetroffen wat door blauwalgen wordt geproduceerd. Blauwalgen komen in elk water voor, voedserijk of -arm. In voedselrijk water kunnen echter zo sterk toenemen dat er drijflagen ontstaan. Zo hoeven dan echter nog niet giftig te zijn. Nog steeds is niet precies bekend onder welke omstandigheden deze algen giftig worden. Wel staat vast dat bepaalde algen in het voorjaat neurotoxines (zenuwgif) kunnen produceren en andere algen in de zomer/najaar gifstoffen die gevaarlijk zijn voor de lever. Ook wordt er vermoed dat blauwalgen giftig kunnen worden wanneer er wordt gesleuteld aan de waterkwaliteit. Op de randmeren is dat bijvoorbeeld het geval. Hier is het fosfaatgehalte sterk teruggedrongen en zou de veranderende verhouding fosfaat/nitraat mogelijk tot het gifig worden van de algen kunnen leiden. Inmiddels groeien het Gooi- en Eemmeer volledig dicht met waterplanten. Toch meent rijkswaterstaat dat er nog meer waterplanten moeten komen en heeft daarvoor een speciaal beheerprogramma, BEZEM geheten, ontwikkeld. Dat er straks door het vele groen niet meer kan worden gevaren, gezwommen en gevist is blijkbaar niet belangrijk, net zo min als de omwonenden straks te maken krijgen met een enorme stankoverlast van de rottende waterplanten.