Aalscholvers en het visbeheer probleem
Over Aalscholvers en het visbeheer probleem binnen de sportvisserij met diverse video beelden voor uw persoonlijke beeldvorming over deze kwestie.

http://visgidsenflevoland.blogspot.com/2011_03_01_archive.html

http://twitter.com/visgidsenFlevol
Henk, Almere, 13/03/2011

REAGEER

Gravatar
Fuut
.

Met de aalscholvers speelt in principe hetzelfde als de zalm. We bestrijden een probleem dat we zelf creeëren. Bij de zalm leggen we vistrappen aan, terwijl we de trekwegen tegelijkertijd vol zetten met visnetten. Dan wordt het natuurlijk nooit wat met de zalm.

De aalscholver willen we bestrijden door vluchtplaatsen voor vissen aan te leggen. Tegelijkertijd worden de grote vissen weggevangen, waardoor er een groter bestand met veel kleine vissen overblijft. Zo´n bestand is nu juist de bestaansreden voor een groot aalscholverbestand.
Als onze overheid nu eens díe maatregelen zou treffen, welke nodig zijn om tot een bestand van relatief grote vissen te komen, zouden de aalscholverbestanden vanzelf kleiner worden en hun toevlucht voor de proviandering weer zoeken waar ze thuishoren, namelijk aan de kust.

Verder vraag ik me af wat de effecten van een bestand van grote vissen zouden zijn op de bestanden aan rivierkreeften en wolhandkrabben. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat die aanzienlijk door de grote vissen gedecimeerd zouden worden. Grote vissen moeten toch eten en als de jaarlijkse aanwas aan vis (grotendeels) is opgevreten zouden ze wel eens kunnen overschakelen op rivierkreeften en krabben.

Als ik hier gelijk in zou blijken te hebben konden een paar problemen op een goedkope manier in één klap worden opgelost.
Er is alleen een beetje politieke moed en gezond verstand voor nodig. Helaas is dat in ons land ver te zoeken.

Vriendelijke groet
Fuut

  • 14 years and one month geleden
Gravatar
Piet
.

De aalscholver die op het zoete water vist is niet inheems, aldus de geleerden. De inheemse aalscholversoort die in Nederland thuis hoort, vist hoofdzakelijk op het zoute.

Is de aalscholver een probleem dan is het schudden van de eieren meerdere jaren achtereen de meest humane manier van decimering aantallen. Een week geleden bij het proefvissen op een vijver geweest, waar bijna het gehele bestand aan kleine vis is weggevreten. Weggevreten, aldus de onderzoekers, door aalscholvers. Tot drie a vier jaar geleden haalde ik hier altijd mijn roofvisaas vandaan. Momenteel kun je het daar wel schudden!

Opvallend was dat de onderzoekers wisten te vertellen dat het palingbestand goed was.

Persoonlijk denk ik dat wanneer er meer kleine vis is het jonge kreeft stadia beter wordt aangepakt, gewoonweg omdat er meer bekken moeten worden gevuld. Bovendien wateren met alleen grotere vissen is zeer instabiel, dus ongezond.

Zoals je zegt Fuut, we modderen maar wat aan. We creëren mogelijkheden die we ook zelf weer ondermijnen.

  • 14 years and one month geleden
Gravatar
Fuut
.

Piet, als die exotische aalscholver in het binnenwater zijn buik (en die van zijn jongen) niet meer kan vullen zal hij óf uit moeten wijken, of gedoemd zijn te verdwijnen.

Wat betreft de kleine/grote vissen betreft heb je wel gelijk, maar ik ga in mijn redenering uit van de bestaande situatie. Om grotere rivierkreeften op te ruimen heb je grotere vissen nodig (mits de magen van die vissen ertegen bestand zijn). Grotere vissen produceren ook veel nageslacht, dat in het eerste jaar kan zorgen voor decimeren van de jonge kreeftjes. Dit geldt overigens alleen maar als die jonge kreeftjes behapbaar zijn voor de jonge visjes. Of dit wel zo is heb ik me eigenlijk niet in verdiept.
Op den duur zal het visbestand zich wel weer ontwikkelen naar een gezondere leeftijdsopbouw. Mijn doel was niet een blijvende populatie aan voornamelijk grote vissen, maar tijdelijk zou het aan een oplossing bij kunnen dragen.

Ik heb me overigens wel eens afgevraagd of er een verband kan zijn tussen de afname van de palingstand en de explosieve aanwas van de rivierkreeft. Als ik vroeger paling schoonmaakte zaten ze altijd vol met kreeften en dat waren echt niet van die kleintjes. Met het afnemen van de palingstand is de kreeft in elk geval een grote belager kwijt.

Probleem van deze tijd is dat er steeds een kortzichtig beleid wordt gevoerd. Als zich een probleem voordoet moet dat probleem direct worden aangepakt, zonder naar de gevolgen van die aanpak te kijken. Een mooi voorbeeld hiervan is het tegenwoordig onder waterbeheerders zo populaire Algemeen Biologisch (wan)Beheer. Het zou best eens zo kunnen zijn dat de brasem door het opwervelen van het bodemsubstraat er aan bij draagt dat het sneller wordt afgebroken. Daardoor zal er minder gebaggerd hoeven te worden. Zouden waterbeheerders dat ooit al eens hebben uitgezocht, of er zelfs maar aan gedacht hebben?

Vriendelijke groet
Fuut

  • 14 years and one month geleden
Gravatar
Piet
.

Misschien wat late reactie, maar ben er beroepsmatig even tussenuit geweest.

--Als die exotische aalscholver in het binnenwater zijn buik (en die van zijn jongen) niet meer kan vullen zal hij óf uit moeten wijken, of gedoemd zijn te verdwijnen--
Fuut, hierin heb je gedeeltelijk gelijk. Deze aalscholversoort heeft jammer genoeg vleugels waar ze daadwerkelijk mee kunnen vliegen en daarmee grote afstanden niet schuwen om hun kroost als eigen magen vol te proppen. Hun jachtterrein is dus groot en divers. Meer en meer durft hij zelfs te fourageren in de nabijheid van de mens. Er zullen altijd wateren worden gevonden waar ze hun buikje kunnen vullen. Er is de laatste jaren wel een stabilisatie van het aantal broedparen opgetreden, aldus de geleerden. Wat eigenlijk wil zeggen dat het optimum is bereikt. Dat wij als hengelaars niet blij zijn met deze vogel is m.i. voornamelijk gebaseerd op visbestanden in afgesloten wateren. Al wisten de onderzoekers me te vertellen dat op ontsloten wateren dezelfde tendens is waar te nemen, dus dat de tussenmaten van voornamelijk schubsoorten minder aanwezig zijn.
M.i. doet ons waterbeleid hierin ook ter zake. Het te snel onttrekken van P,N nutriënten zal minder opwas van biomassa teweeg kunnen brengen, daaropvolgend ook minder kansen geven voor nieuwe aalscholver en bepaalde roofvis generaties. Het is m.i. het best de vogel zelf te bestrijden middels het schudden van eieren zodat bijvoorbeeld 1 ei per nest de mogelijkheid heeft tot leven.

ABB is een achterhaalde methodiek, welke kortstondig beoogde resultaten geeft. Mooie verhalen dat voornamelijk brasem in de bodem verankerde groeizame nutriënten doet opwoelen, waardoor het doorzicht (algen) kleiner wordt en daaropvolgend de plantengroei tegengaat. De gevangen vis elders een mooi tweede leven krijgt aangeboden.
Resultaat ABB: Binnen enkele jaren is het bestand in de onttrokken wateren zo goed als voorheen en de vis elders verplaatst is veelal niet in staat hun benodigde kostje bij elkaar te scharrelen.

Al is te begrijpen dat de gevolgen bij een bepaalde ingrepen zeer moeilijk zijn te overzien temeer allerlei voedselketens met elkaar zijn verbonden zijn we vaak wel snel met ondoordachte doelpogingen.

We hebben zeer voedselrijke wateren in Nederland. De landbouw, fosfaten in wasmiddelen en de uitstoot van fabrieken worden/zijn stevig aangepakt/gecontroleerd. M.i. is momenteel de uitstroom van voedzame nutriënten groter dan wat op de binnenwateren door o.a. bovengenoemde bronnen binnenkomt. Geef de natuur meer de ruimte (tijd) zich op veranderingen aan te passen, dus geen geforceerde decimering voedselrijke nutriënten


Onze wateren wil(l)den ze middels KRW (te snel) loodsen naar vis(plant)bestanden die gewoonweg niet haalbaar zijn. De vergelijkbare wateren waar ze onze wateren middels KRW wi(l)den loodsen zijn geografisch te verschillend. Ook in deze wordt het pakket met mooie praatjes verkocht, zonder ook maar enigszins vat te hebben op de gevolgen.

Niet dat ik er verstand van heb, maar heb gelijk jou, Fuut, het gevoel dat er veelal ondoordachte beslissingen worden genomen, die veel geld moeten kosten en daarentegen zo goed als niets oplossen.

Lijkt mij verstandig voor zowel mens en natuur eens een keer meer de aandacht te schenken aan al die verankerde PCB en zware metalen verankerd in de bodem. Duur maar altijd doeltreffend!

Ik wil best geloven dat naarmate het roofvisbestand afneemt, dit het kreeften bestand ten goede komt. Snoekbaars is ook een liefhebber van o.a. de volwassen rivierkreeftsoorten.

Paling is gek op kuit, maar wat te denken van de kreeft/krab soorten. Om mij blijven ze deze soorten beroepsmatig actief bevissen. Ik weet niet in hoeverre de giftige stoffen zijn vastgelegd in de wolhandskrabben van de benedenrivieren (is dit in de vetten?). Misschien dat de gevangen krabben in bassins kunnen “schoon” zwemmen! Ook in een artikel gelezen dat deze dieren grote bodemwoelers zijn!


  • 14 years and one month geleden