2 soorten baars ?
Ik heb een paar vijvertjes in de tuin en buitenshuis ook nog wat viswater. Elk zijn hobbie.

Nu heeft dit jaar een explosie plaatsgevonden van voornaanwas.
Die beestjes zijn ongeveer 5 cm lang nu.
Echt overproductie.

Wat doe je daartegen ?
Ik dacht wat baars te vangen en die zou dat na uitzet wel opvreten.
Baars vangen lukte prima. Als test die baarsjes van 15 cm in het aquarium gezet. Ik had ze met wormen gevangen in groot water.
Gevoerd met wat kleine voorn.
Geen predatie, wormen wilden ze WEL !

Dat schiet niet op, dus die baarsjes mochten weer mooi terug naar hun oorspronkelijke habitat.
Aquarium leeg dus, op wat prutsvoorntjes na..

Toen kwam ik op het idee om met die aasvisjes eens op baars te gaan vissen ( in Belgie, voordat ik weer...). Paar baarsjes gevangen..

Dus die nieuwbakken baarzen in't aquarium gezet.

Test: voeren met aasvis.
Meteen grof prijs. Hap slok weg in onnoemelijke aanbieding...
Dus de ene baars wil graag levende vis en de andere niet ?
Inderdaad !!!!!!!!!!!!!!!

Ik vond mijn bevestiging:
Een met kunstaas doodverklaarde stek leverde gisteren met wormen een supervangsttotaal op aan..baars !
Dus het is echt niet zo van vandaag willen ze worm en morgen aasvis, nee de wormbaars is geen roofbaars.
Weer wat geleerd.
Doe er je voordeel mee.

Vissren is meer dan techniek...
Ludo, Borgharen, 15/11/2012

REAGEER

Gravatar
Johannes
.

Het zijn beide dezelfde baarzen, alleen op het ene water (meestal de grotere wateren) gaan baarzen op een bepaald moment over op het eten van vis. Dan noemen wij ze rode baarzen. Deze worden veel groter, tot een centimeter of 50. Op andere wateren, bijvoorbeeld de sloot achter mijn huis, blijven de baarzen veel kleiner, tot een centimeter of 15. Daar eten ze larfjes,e.d. en inderdaad wormen! Er zitten heel veel baarzen, maar het was me al opgevallen dat ik nooit een grote ving, totdat mijn vismaat me erop wees.

Nu heb ik het idee dat wormen sowieso het favoriete voedsel is van baarzen, ook de grote rode.

  • 12 years and 5 months geleden
Gravatar
Ed Stoop
.

Twee jaar geleden maakten wij voor Vis TV opnamen over baarsvissen in Vinkeveen. Op mijn (kant)stek kon ik aan wormen de ene na de andere baars vangen. Ook baarzen van tegen de 30 centimeter. Gooide ik een spinnertje, plugje, shadje enz. tussen die massa baarzen, dan gebeurde er niets. Ze volgden het kunstaas zelfs niet. Marco op zijn beurt viste trollend en werpen vanuit zijn boot met zo'n beetje het zelfde kunstaas als ik en ving ze wel op die manier! Ra ra?

  • 12 years and 5 months geleden
Gravatar
Alex
.

Zelfde verhaal toch met paling. Sommige vreten vis, andere eten wormen en dergelijke. Volgens mij komt dat met soorten als winde ook voor.

  • 12 years and 5 months geleden
Gravatar
Patrick
.

Beetje waar maar ook weer niet.
Ik heb een vijver van 15m3 daar zitten allemaal hollanse vissen in. Zowat elke soort. Verder ook Koikarpers. Mijn baarzen zijn gek op zowel wormen als kleine aasvisjes. Maar ze eten net zo makkelijk stukjes brood, mais, witte rijst en ook net zo makkelijk koi korrels. Het is maar net wat je ze geeft. Als ze honger krijgen dan vreten ze alles en wat nog veel verbazender is is dat die baarzen al na een paar dagen in de vijver moeiteloos overschakelen naar drijvende koi korrels. Maar wat ook Heel erg duidelijk is is dat dressuur geen onzin is. Die baarzen moeten er ook weer uit soms en dat doe ik met een hengeltje. Als ik er een paar nodig heb en ik vis even met een klein pilkertje dan vang ik er zo maar een stuk of 5 achter elkaar. Daarna trappen ze er echt niet meer in. Na er weekje kun je er dan nog 2 of 3 vangen maar daarna wordt het echt een groot probleem. Dan kun je ze daarna bv weer wel met een shadje of maiskorrel of deegje vangen maar ook maar heel eventjes.
Het is mij wel heel erg duidelijk geworden dat het "dresuur probleem" echt heel erg snel toeslaat.

  • 12 years and 5 months geleden
Gravatar
Tim
.

Snoek doet precies hetzelfde. In wateren waar er veel kannibalisme optreedt door grote snoek in het open water, 'kiezen' jonge snoeken ervoor om oevervegetatie niet te verlaten. Zo lopen ze minder kans opgegeten te worden, maar hebben ze wel minder toegang tot voedzame prooivis. In de oever blijven ze azen op insecten en dergelijke. Daardoor groeien ze vrijwel niet. Snoekjes van een aantal jaar oud blijven zo heel klein (15-20 cm!). Onder normale omstandigheden kunnen snoeken in het eerste jaar al uitgroeien tot 45-50 cm. Maar het interessante: zodra de kleine 'oeversnoekjes' ineens overschakelen op vis, groeien ze in één jaar tijd gewoon weer uit naar een lengte van 40-50 cm. Rare jongens!

  • 12 years and 5 months geleden
Gravatar
Arowana
.

Voordat men de conclusie trekt dat er net al met palingen twee soorten baarzen zijn. Baarzen die vis eten en baarzen die insecten eten. Mijn Pr baars van 48cm heb ik gevangen aan een vaste stok op een trosje maden. Ik woon aan een vaartje en ving wel vaker wat baarsjes maar keek echt wel op toen het geen brasem maar een dikke baars bleek te zijn. Ook heb ik een keer een snoekbaars gevangen toen ik met brood in de avond op het oppervlakte aan het vissen was. Het kan zijn dat de snoekbaars jaagde op kleine visjes die aan mijn brood vraten en toen bij ongeluk mijn haak te pakken kreeg maar zoals ik het zag leek het meer alsof deze snoekbaars gewoon brood at. Verdwenen de hele avond al stukken brood van het oppervlak. Mij maakt het gewoon nog een keer duidelijk dat vissen veel complexer zijn dan we denken. Soms is er geen pijl op te trekken.

  • 12 years and 5 months geleden