image description

Zuurstof graag.

Door Berthil Bos.

Vissend op snoek vanaf de kant, in tegenstelling tot het vissen vanuit een boot, is in de zomer een moeilijke bezigheid. Niet dat de snoek in deze warme maanden op dieet is, maar er zijn een aantal situaties die je aan het denken moet zetten


Bij het vissen vanaf de kant in de zomer staat de gezondheid van Esox op de eerste plaats.

Ten eerste zijn de oevers vaak overdadig begroeid met allerlei groen, waardoor je moeilijk bij de stekken kan komen. Heb je uiteindelijk wel een plek gevonden, is daar het watergroen die roet in het vissen kan gooien. Ook het landen van de vis kan een hele opgave zijn, aangezien je vaak niet weet waar je de laarzen moet neerzetten. Allemaal dingen die opgelost kunnen worden. Denk aan het gebruik van een langere hengel, het gebruik van antiwier kunstaas en het gebruik van een extra lang landingsnet. Hetgeen het ook altijd tricky maakt om in de zomer op pad te gaan is de watertemperatuur.

Vaak vist de kantvisser met kunstaas op betrekkelijk ondiep water. Ook is het water vaak kleinschalig en deze locaties verwarmen snel. Een nadeel is dat, met het toenemen van de watertemperatuur, ook het zuurstofgehalte vaak naar beneden gaat. Dit is voor mij de grootste reden om dan een tijdje een andere hobby te zoeken of met de boot het grote water te bezoeken. Maar…………, als dit te lang gaat duren, kan ik mij voorstellen dat je toch graag een groenjas vanaf de kant wilt foppen. Ga op zoek naar water dat constant een in beweging is. Dit kan je verwachten bij sluizen, wateroverlopen, vernauwingen en water waar veel bootverkeer is. Ook bij een tijdje veel wind en krachtige regenbuien komt er wat meer zuurstof in het water en wordt het water gehutseld, waardoor het iets afkoelt. Zoek nu je dagen en locaties zorgvuldig uit en beschouw de gezondheid van de snoek als het allerbelangrijkste.


De snoek is een explosieve vis en verzuurd snel.

 Esox lijkt een beresterke vis, maar is dat absoluut niet. Het is een explosieve vis en kan dus snel verzuren. Pas ook je materiaal hierop aan. Hiermee bedoel ik dat je moet voorkomen dat de dril van de snoek niet extra lang moet duren. Bij deze dril geeft onze tegenstander alles wat in hem zit en verzuring ligt dan op loer. Heerlijk genieten van een lang gevecht is er niet bij, want onze vriend heeft er baat bij om snel weer ergens rustig bij te komen van de voor hem negatieve ervaring. Een hengel met wat meer vermogen en daarbij horende dynemalijn zullen de vis snel hand of schepklaar maken.

Anders dan bij het vissen vanuit de boot, moet je nu wel de vis scheppen, dus is een met rubber gecoat net een must. Fijnmazig alsjeblieft, want hier beschadig je de vinnen minder snel mee dan met een grofmazig net. Nu zal je zeggen dat het kunstaas met meerdere dreggen in een fijnmazig sneller blijft haken en moeilijker te ontwarren is. Dit klopt, dus vis je zoveel als mogelijk met één dreg of enkele haak. Ik heb hier al diverse artikelen over geschreven, dus kijk maar even op ‘’Tips&Trics’’. Bij het terugzetten van de Mosrug moet je ook even de tijd nemen. Bekijk de vis goed en zorg dat b.v. de kieuwdeksel niet naar binnen is geklapt bij het landen. Even herstellen en desnoods in het net bij laten komen. Vaak zie of voel je de snoek weer op krachten komen en kan hij hertstellen van dit avontuur.


Zodra de R weer in de maand zit wordt alles een stuk makkelijker en overzichtelijker.

In de zomer heeft de kantvisser op snoek het niet altijd gemakkelijk t.o.v. de roofvissers met een boot, maar wat beiden wel gemeenschappelijk moeten hebben is de zorg voor de snoek. Gezond verstand gebruiken en altijd het welzijn van de snoek op de eerste plaats zetten. Zodra de R weer in de maand komt wordt het allemaal weer een stuk gemakkelijker.