Zoete Zicht op Zeebaars: Verticalen vanaf de kant

Zoete Zicht op Zeebaars:

Verticalen vanaf de kant

Bovenstaande tekst klinkt misschien een beetje maf, maar toch heeft de ervaring geleerd dat dit best mogelijk is! Oké, natuurlijk is het vrijwel onmogelijk om  je kunstaas recht onder je top aan te bieden. Uitzonderingen hierop vormen havenmuren en steigers. Maar door je hengel op een bepaalde manier te bewegen kun je het kunstaas toch net effe anders aanbieden dan op de gebruikelijke manier.

Even het materiaal
Voor deze visserij gebruik ik een hengel van maximaal 3.30 mtr. met een werpgewicht van 40 tot 100 gram, voorzien van een molen in de 4000-serie. Als hoofdlijn kiezen we voor een soepele gevlochten lijn van hooguit 15/00 mm. die we voorzien van pakweg een meter voorslag met een dikte van 40/00 mm. Meer heb je voor deze manier van snoekbaarsvissen niet nodig.


Als hoofdlijn kiezen we voor een soepele gevlochten lijn van hooguit 15/00 mm.

De manier van vissen is simpel. Zet je kunstaas zo ver mogelijk weg en laat het op afstand rustig naar de bodem zakken. Veel vissers maken op dat moment de grote fout om de beugel van hun molen direct te sluiten waardoor hun kunstaas niet op de beoogde plek op de juiste diepte komt, maar als het ware door de strakke lijn naar de kant wordt “getrokken”. Nadeel is dan,dat je een véél kleiner gebied afvist!


Maar goed, op het moment dat je jigkop de bodem heeft bereikt valt je lijn slap en kan het spel beginnen.

Beweeg je hengel verticaal (13.00 uur) en geef 2 slagen met je molen gevolgd door enkele korte rukjes. Op deze manier trek  je de jigkop zo’n 40 cm. boven de bodem waarna je hem weer terug laat stuiteren.


Zodra je jigkop de bodem heeft bereikt valt je lijn slap en kun je het spelletje weer herhalen. Ervaring heeft geleerd dat deze manier van vissen op zowel stromend als stilstaand water beoefend kan worden. Wel is het zaak dat je op stromend water het gewicht van jigkop aanpast.

Kunstaas
Daar kan ik echt kort over zijn omdat dit gewoonweg van dag tot dag verschilt. Dus… gewoon een kwestie van uitproberen. Gezien de goede resultaten start ik negen van de tien keer met the good old  Culprit, gewoon omdat deze shad mij op wat voor manier dan ook een soort “vanggarantie” biedt. Lukt het met deze shad niet, dan ga je af op je intuïtie/ervaring en zoek je wat leuks op in je aasdoos.


De stelling dat je bij helder water donkere kleuren moet gebruiken, hou ik wel degelijk in ere, maar dat wil zeker niet zeggen dat felle kleuren op dit soort momenten soms juist voor een welkome verrassing kunnen zorgen!

Kortom gewoon blijven wisselen die hap!

Stekel ze,
Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -