Zicht op Zeebaars Special: ‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (2)

Zicht op Zeebaars Special:

‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (2)

Door Joop Folkers

Kleine shads en twisters
Tijdens mijn eerste zeebaarssessies van het seizoen gebruik ik hoofdzakelijk klein kunstaas. Logisch, want het aasaanbod op de rivieren en kanalen bestaat in hoofdzaak uit speldaas, waaronder minisnoekbaarsjes, windes, zeebliek en zandaal. Jong spul dat dankzij het relatief warme water en enorme voedselaanbod sneller groeit dan normaal.


Klein natuurlijk aas vraagt om klein kunstaas.

Deze minivisjes verplaatsen zich meestal in enorme scholen en vormen daardoor een eenvoudige prooi voor alles wat  roofvis heet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist deze stekken gedurende deze periode van het jaar worden bevolkt door zeebaars, roofblei, zeeforel en snoekbaars!


Culprit shads blijken altijd weer goed!

Doordat deze stekken in open verbinding staan met zee hebben we te maken met getijdenverschillen waardoor soms sterke stromingen kunnen ontstaan. De beste vangkansen maken we op die momenten dat het water of net afgaat (de eerste ebstroom) of vanaf het moment dat de vloed naar binnen begint te stromen waardoor de kracht van de stroom (sterk) afneemt.


M’n favoriete kleurtjes.

De manier van vissen is eenvoudig. Het is belangrijk dat we ons kunstaas in de buurt van de bodem aanbieden dus moeten we kiezen voor een jigkop met het juiste loodgewicht. Dit kan variëren van 7 tot hooguit 28 gram.

Werp je kunstaas zo ver mogelijk stroomopwaarts en draai de bocht uit je lijn zodat  je tijdens de drift contact houdt met je jigkop. Om je vangkansen te vergroten moet je je jigkop zo dicht mogelijk rond de bodem aan zien te bieden.


De pro dropshot minnow van Yasei produceert veel herrie.

Ander belangrijk punt is dat je het kunstaas zover mogelijk door de stroom mee laat voeren! Veel aanbeten krijg je vaak pas aan het eind van de drift, juist op het moment dat de getijdenstroom je kunstaas richting oppervlakte tilt.

Tip: Op die dagen dat het niet al te hard stroomt kun je het beste gebruik maken van een extra (4 tot 5 meter) lange voorslag. Deze nylon voorslag heeft een dikte van zo’n 55/00 mm. Hierdoor komt er meer druk op je lijn te staan waardoor je kunstaas beter over de hotspot wordt getransporteert!

Gebonden Jigkoppen
De gebonden jig/twister-combinatie is en blijft een killer voor de zeebaars. Deze combinatie is een goede imitatie van een kleine inktvis. De holle hertenhaartjes zorgen tijdens het binnen vissen voor een gefiltreerd bellenspoor dat, om wat voor reden dan ook, de aanvalsprikkels van een zeebaars behoorlijk blijken te stimuleren. Vooral tijdens die dagen dat de helderheid van het water te wensen overlaat is het raadzaam felle kleurencombinaties te gebruiken.


Gebonden jigkoppen blijven altijd goed!


Gedurende het gehele seizoen goed inzetbaar.


In combinatie met de gator een regelrechte topper.

Ook aan de streamer!
Het legioen vliegvissers dat het op zeebaars heeft voorzien groeit gestaag! Logisch, want de snelle, onvoorspelbare runs die vriend zeebaars tijdens de dril onderneemt zijn zondermeer hartveroverend! Gewapend met allerhande streamers en andere minicreaties zoeken ze naar stekken waar zich de scholen speldaas ophouden.


Hartveroverende aanbeten op de vliegenhengel!
 
De beste stekken voor deze “vliegende” mannen zijn met name de rivieren en kanalen die in open verbinding staan met zee, zoals de Waterweg, het Noordzeekanaal, Hartelkanaal en natuurlijk niet te vergeten het uitgebreide Oosterscheldegebied. In de Waterweg en het Hartelkanaal maak je gedurende de zomerperiode, tot pakweg eind september, naast zeebaars ook een goede kans op zeeforel, fint en roofblei!

Binnenkort deel 3!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -