Zicht op Zeebaars Special: ‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars!

Zicht op Zeebaars Special:

‘Dodelijk’ kunstaas voor zeebaars! (1)

Door Joop Folkers

Op zowel het zilte nat als het zoete water heeft vrijwel iedere roofvis zo zijn eigen benadering nodig! Ik ben er dan ook van overtuigd dat je zeker 80% van de vangsten kunt koppelen aan het gebruik van het  juiste kunstaas op het juiste moment (denk dan aan kleur en afmeting)!



Het is wel eens moeilijk om te kiezen!

Wereldwijd blijkt dat de meeste baarsachtigen sterk reageren op (felle) kleuren. Snoekbaars is hier ongetwijfeld een goed voorbeeld van. Ook zeebaars heeft iets met kleuren, al is dit dan in mindere mate dan bij zijn zoetwaterneef! Vissen op roofvis staat voor experimenteren en uren maken!

De praktijk bewijst immers dat ondernemende sportvissers doorgaans (veel) betere vangstresultaten boeken dan de mannen die het allemaal wel goed vinden! In mijn optiek heeft iedere vorm van kunstaas een aparte benadering nodig en ben je qua vangst meestal sterk afhankelijk van de situatie terplekke!


Soms zijn felle kleuren de oplossing!

Goed voorbeeld is de plugvisserij. Heb je de mazzel dat het zeewater tijdens een sessie helder is, dan is de kans om zeebaars te vangen vele keren groter dan op die dagen dat je te maken hebt met troebel water!

Een belangrijke rol speelt het natuurlijke aasaanbod van dat moment. Is het kustwater vergeven van de zeebliek, dan is het logisch dat je een kunstaassoort moet gebruiken die enigszins overeenstemt met de vorm/kleur van een zeebliek.

Het voedselaanbod verschilt tijdens het zeebaarsseizoen regelmatig. Zo worden de kustwateren van pakweg half mei tot eind juni overspoeld door enorme scholen jonge zeebliek en zandaal. Dit overvloedige, natuurlijke speldaas lokt op zijn beurt weer grote scholen makreel en fint richting kust! Twee rovers die op hun beurt weer hoog op de menulijst van de zeebaars staan!


Soms werken afwijkende kleuren juist goed!

Het is dan ook begrijpelijk dat er tijdens deze periode opvallend veel zware zeebaarzen aan levende makreel en fint worden gevangen. Kom je tijdens een zeebaarsavontuur toevallig in een school makreel terecht, probeer het dan eens met een grote plug. Goed voorbeeld is de  X-Rap Subwalk van 15 cm.(58 gram).

Deze relatief zware plug is er in 6 kleuren,waarvan de Blue Sardine (BSRD) en de Moss Black Shiner (MBS) verreweg het beste scoren! Logisch, want deze kleuren komen sterk overeen met de natuurlijke kleuren van makreel en fint.

De Subwalk is het aangewezen kunstaas voor zware zeebaarzen. Zelf vingen we de laatste 2 jaar maar liefst meer dan 23 zeebaarzen boven de 10 pond aan deze superplug! Dus met een beetje mazzel ga je op voor de zeebaars van je leven!

Rond eind september kunnen de grote pluggen weer uit de doos, want dan trekken de eerste scholen kleine wijting en steenbolk onze kustwateren binnen. Onder het motto “verandering van spijs doet eten” schakelen onze gestekelde vrienden  probleemloos over op het vreten van deze kleine kabeljauwachtigen. Hoe je deze plug het beste kunt bevissen lees je later.

Binnenkort deel 2!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -