Zicht op Zeebaars 7: Afstervende algen

Zicht op Zeebaars 7: Afstervende algen

Door Joop Folkers

Als de zeewatertemperatuur boven de 8 à 9 graden komt krijgen we ieder jaar weer te maken met afstervende algen, ook wel algenbroei genoemd. Deze vieze, vette (groen-witte) drap verspreidt zich als een olievlek over ons kustwater en vormt zowel op zee als op de stranden soms voor enorme stinkende schuimvelden.


Zowel op zee…


... als op de stranden aanwezig.

Het is een bizar natuurlijk afvalproduct dat zelfs zijn sporen achterlaat (invreet!) op de topcoatlaag van je boot. Het is daarom dan ook aan te raden om de drap zo snel mogelijk van je boot en trailer te verwijderen! Spoel ook je hengelmateriaal een keer extra af!
 
Ook vriend zeebaars heeft last van deze natuurlijke troep. Op de één of andere manier zijn ze tijdens deze ‘algenperiode’ veel minder actief dan erna. Het zal zondermeer te maken hebben met het troebele water, maar misschien zit er een bepaalde stof in die invloed uitoefent op het vreetpatroon van de zeebaars?

Maar niet getreurd, want de algen verdwijnen na zo’n 3 weken weer uit ons kustwater waarna onze gestekelde vrienden normaliter weer vol energie aan de start verschijnen!


Felle kleuren verdienen de voorkeur op dit moment.
 
Belangrijk is dat je juist in deze periode gebruik maakt van fel gekleurd kunstaas. Kleuren als oranje, geel en roze doen het over het algemeen veel beter dan de donkere kleuren! Ook tijdens onze laatste zeebaarstrip bleek de X-Rap XRD10 HS (oranje/geel/blauw) weer volop favoriet!

Stekelze, Joop.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -