Zicht op Zeebaars 6: Welke shads?

Zicht op Zeebaars 6: Welke shads?

door Joop Folkers

Hoeveel soorten shads er bestaan, durf ik met geen zinnig woord te zeggen. De vele modellen en kleuren die er op beurzen worden aangeboden, staan slechts in een schril contrast met wat er daadwerkelijk te koop is. Neem op een verloren moment eens de moeite om het internet door te spitten! 

Ik denk dat je schrikt en dat je hooguit de helft van de bestaande shads ooit eens hebt gezien. Verreweg de meeste creaties vallen onder de noemer “ver van mijn bed show” en zijn dan ook niet of nauwelijks bruikbaar voor de meest gangbare visserijen in Nederland.

Gelukkig valt de keuze voor ons zeebaarsvissers reuze mee. Natuurlijk zijn er zat shads die goede vangstresultaten in de boeken hebben gebracht, maar de keuze is toch aanmerkelijk kleiner dan bijvoorbeeld de snoek- en snoekbaarsshads. Ik wil even een paar goed vangende zeebaarsshads onder de loep nemen omdat ze soms voor verrassende resultaten kunnen zorgen.

Allereerst zijn er natuurlijk de toppers van Culprit. De kleuren Salt & Pepper en Brown Scale zijn zondermeer de topfavorietjes. Ze zijn verkrijgbaar in de twee lengtes: 10 en 7 cm. Ook is de Culprit er in 2 uitvoeringen, één met een platte rug waarbij de staartwortel van de shad dikker is dan die van zijn neef met de ronde rug.


De culprits Salt & Pepper scoren eigenlijk het gehele jaar goed!

Op het eerste gezicht lijkt er nauwelijks verschil te bestaan, maar de actie van de shad met de ronde rug is zondermeer attractiever te noemen. De kleinere 7 cm. uitvoering gebruiken we veelal tijdens het najaar. De ervaring heeft geleerd dat onze vrienden gedurende het voorjaar vaak gaan voor felle kleuren. Waarom durf ik niet te zeggen, maar op een één of andere manier voelen ze zich waarschijnlijk sterk aangetrokken tot kleuren als fluo rood/fluo geel en fluo oranje.


Felle kleuren zijn na enkele weken vaak héél goed!

Typisch is dat deze kleuren zo rond eind mei weer helemaal uit de gratie zijn!! Oké, je hoeft er zeker geen zakken vol van aan te schaffen, maar zeker de moeite van het proberen waard zo in het voorjaar! Er zijn natuurlijk altijd van die dagen dat zeebaars niet of nauwelijks aast. Je kunt er dan aan hangen wat je wilt, maar vangen ho maar!

Toch wil ik je een tip geven. Vaak kun je ze op die dagen activeren door shads te gebruiken die gewoon een hoop herrie maken. Shads met grote staarten die, op wat voor manier dan ook, net weer effe aantrekkelijker voor ze zijn dan het gebruikelijke spul! Favoriet bij ons zijn de groen/witparelmoer gekleurde shads van Mann’s. Ook hier geldt: koop geen zakken vol, maar altijd de moeite waard om te proberen!


Mann’s Shads zijn vrij slap en hebben een grote, herrieschoppende staart!

Stekelze, Joop

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -