Zeebaars bekent kleur!

Zicht op zeebaars 100:

Zeebaars bekent kleur!

Zeebaars is een vreemde vogel als het over kleuren gaat! Gelukkig is zeebaars niet zo extreem kieskeurig als zijn zoetwater neef, maar toch heb ik in de loop van de jaren wel gemerkt dat kleuren (soms) een belangrijke rol kunnen spelen en zondermeer vangstbepalend kunnen zijn.

Gedurende onze eerste zeebaars avonturen,werden de gebonden koppen uitsluitend voorzien van parelmoer gekleurde Gators en dito gekleurde shads van Mister Twister. De enige kleur die ons kunstaasje meekreeg was het plukje gele/blauwe of groene bucktail dat op de rug van het kunstwerkje werd meegebonden. Het viel destijds uiteraard ook al op dat onze gestekelde vrienden al voorkeur hadden voor bepaalde kleuren. Zo bleek de groen/wit gebonden jigkop de ene dag bijvoorbeeld véél productiever dan  de blauw/wit gebonden combi!?


Ook de kleur van de jigkop kan soms sterk vangstbepalend zijn!

Waarom
Uiteraard vroegen we ons ook destijds al af waarom zeebaars keuzes maakte! Je zou toch zeggen dat het kleine plukje gekleurde bucktail nauwelijks van invloed kon zijn op het vreet gedrag van de zeebaars! We wisten in die periode ook nog niet dat zeebaars wel degelijk te vangen was met vies,dik water. Sterker nog, als het kustwater de bekende koffiebruine kleur had keerde ik boven op het duin om.

Je kon immers geen vis vangen in dat donker gekleurde water. Zeebaars is tenslotte een zichtjager dus….! We visten destijds vrijwel uitsluitend langs de bekende zuider- en noorder Blokkendammen. Vooral tijdens oostelijke winden vermengde het zeewater zich met zand waardoor water al snel een vieze bruine kleur kreeg. We zochten dan in principe altijd het veel helderder water aan de zuidelijke blokkendam op.


Salt&Pepper goed voor een vanggarantie!!!

Onze “vies water”theorie veranderde nauwelijks tot de dag dat een behoorlijke storm ons kustwater over vele kilometers bruin had gekleurd. Ik vergeet het nooit,dat we ondanks de stevige branding de boot als enige idioten toch te water lieten en we eigenlijk tegen beter weten in richting blokkendam voeren.

Door het zanderige water zag je je jigkop na pakweg 10 cm. al niet meer! We hadden al ingecalculeerd dat we kansloos waren maar wilden gewoon een paar uurtjes vissen! Die paar uurtjes veranderde onze hele “helder water theorie” want de eerste worpen leverden direct vis op. Sterker nog de baars ging ondanks het slechte zicht helemaal los!??

Maaarrr… en nu komt het, ze waren alleen te vangen aan geel/wit gebonden koppen!  Andere kleuren werden niet of nauwelijks bekeken. Typerend,want we hebben de laatste 10 jaar geen visje meer aan deze kleuren combinatie weten te vangen!?  Waar dat aan ligt kan ik uiteraard met geen zinnig woord zeggen.


Curltails zij tot vandaag de dag nog steeds killers

Wijn-rode twisters
Een ander sprekend voorbeeld is het gebruik van wijnrode twisters. Omdat je als (zee)visser graag experimenteert,zoek je tijdens een bezoek aan je hengelsport winkelier graag weer naar nieuwe uitdagingen. Juist omdat de zeebaarsvisserij zo explosief populairder was geworden speelden de winkeliers hier op in door allerlei nieuwe kleuren twisters en shads in voorraad te nemen. Zo kocht ik bij Avicentra voor de lol een aantal wijn rode Curltails.

Deze twisters zijn overigens in een groot kleuren assortiment nog steeds te koop en dwingen om wat voor reden dan ook gewoon een soort van vanggarantie af! Ons visgebied was in die tijd al behoorlijk uitgebreid! Een aantal onder de kant gelegen wrakken als de SAM, het Stuurwiel en de Obstructie zorgden destijds voor een unieke visserij.


Curltails zijn nog in vele kleuren te koop.

Dit waren de stekken waar we steeds weer nieuwe kleurencombinaties uitprobeerden. Tijdens een koude najaarsochtend kwamen we aan op de SAM. Het water kleurde donkerbruin maar dat kon ons gezien onze huidige niet meer deren. Als de dieptemeter gelijk had lag het wrak afgeladen met vis! Na een aantal worpen trok de stroom een beetje aan en konden we ons kunstaas prachtig over het wrak laten lopen,maar ondanks de schrijverij op de dieptemeter kregen we geen aanbeet.

Dit veranderde drastisch toen ik besloot de oerdegelijke Gator te vervangen door een wijnrode Curltail. Vrijwel iedere worp leverde een dikke zeebaars op! Uiteraard schakelde ook mijn maatje over een rode twister en stonden keer op keer samen te genieten met een kromme hengel en een gierende slip! Hoe bedoel je kleur gevoelig!!?


Ook als de zeebaars helemaal los gaat,zijn kleuren vaak toch nog vangstebepalend!

Scala van kleuren
Uiteraard bleef de gehele ploeg zeebaarsvissers steeds weer scherp en werden er keer op keer nieuwe kleuren aangeleverd. De eerste bestellingen die binnen kwamen uit Amerika deden soms gewoon zeer aan je ogen. Omdat we veel visten,konden we ook daadwerkelijk veel experimenteren. De saaie witte Mister Twisters en de nog steeds dodelijke Gaters werden succesvol vervangen door allerhande andere kleuren,soorten en lengtes!


Parelmoer gekleurde Gators hebben de kleurenslag overleefd!

Het was die periode, dat je door de bekende bomen het bos etc..! Wat sterk opviel was dat donkere kleuren dodelijk waren tijdens helder water. Dus werden er weer zwarte en paarse twisters aangeschaft. Ik kan me nog goed herinneren dat de nieuwe serie Culprit twisters voor een ware hype zorgden. Deze langgerekte twisters werden geleverd in een diep paarse en een witachtige parelmoer kleur en waren binnen een poep en een zucht overal uitverkocht!

Door het spul in groothandel verpakkingen aan te schaffen scheelde het vele tientjes. Gek maar op een één of andere manier vang je aan bepaalde kleuren gewoon niet één visje meer. Tijdens mijn vele zeebaars avonturen probeer ik toch wel degelijk steeds weer ”ouderwetse” kleuren uit! Gewoon kleuren die pakweg 10 jaar geleden nog dodelijk waren leveren nu echt geen visje meer op!!


Soms zorgen de gekste kleurencombi's voor unieke vangsten.

Hoe het mogelijk is….ik heb echt geen idee. Eigenlijk ben ik qua kleuren weer terug bij af. Naast salt&pepper zijn parelmoer en een enkele felle fluokleur de enige kleuren die mijn kunstaasdoos nog sieren. Vreemd…ja natuurlijk want wie kon pakweg 15 jaar geleden voorspellen dat onze zeebaarzen rond 2013 niet meet geïnteresseerd zouden zijn in wijnrode twisters en knalgele shads!! Niemand toch ..en juist die onvoorspelbaarheid maakt het zeebaars vissen zo leuk en spannend!


Juist dat onvoorspelbare maakt de zeebaarsvisserij zo boeiend!!

Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen waar vangst en kleur ongelofelijke raakvlakken vertonen, daar gaan we later zeker nog op in!!

Ik wil de vele trouwe lezers van ZICHT OP ZEEBAARS bedanken voor hun support en leuke mails. Op naar de 200!!!

Stekel ze,
Joop.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -