Wetenswaardigheden

Wetenswaardigheden  

Door Berthil Bos
 
We maken tijdens een visseizoen allemaal wel bijzondere gebeurtenissen mee, soms één om een brede glimlach van te krijgen en een ander waarbij het huilen nader staat dan het lachen. Zelf kwam ik op mijn eerste visdag van 2014 een dood snoekje tegen op de oever van een poldersloot. 
 
Zonder beschadigingen aan het beestje gezien te hebben, vraag ik mij nog steeds af hoe het hier tot zijn einde gekomen is. Op het artikeltje (link) dat ik hierover geschreven heb kwamen diverse reacties en één ervan wil ik met jullie delen omdat hieruit blijkt dat het goed gaat met de Nederlandse snoekstand.
 
John van den Heuvel uit Volendam is een begenadigd zeeltvisser die regelmatig Volendam en omstreken afstruint om een van de mooiste zoetwatervissen te bevissen. Hij doet dit het liefst zo basaal mogelijk met ganzenpen en wat aas. 
 
Ook John maakt mooie en minder mooie avonturen mee en op reactie op wat ik kortgeleden heb meegemaakt schrijft hij:
"Als reactie op jou stukje 'een zwart randje' een gebeurtenis die ik afgelopen zomer meemaakte. Ik trof tijdens het vissen een dode karper aan tussen een rietkraag. De staart was er al afgerot. De vis zou ongeveer 1.15 meter lang zijn geweest want zonder staart was hij al 1.03 meter.
 
Vermoedelijk een natuurlijke dood met de kieuwen klem achter lisdodde.
 
Waarschijnlijk is deze vis in moeilijkheden geraakt tijdens de paai aangezien de kieuwen klem zaten achter de lisdodde. 
 
Zonder staart was de vis al 1.03 meter lang.
 
Ondanks dat deze karper dood was en gelukkig op een natuurlijke manier, gaf het mij een goed gevoel dat zulke vissen nog steeds rondzwemmen in de Nederlandse polders.
 
Wat ik het afgelopen seizoen veel heb meegemaakt is ook leuk te horen. Snoeken, en dan echt veel snoeken kwamen even kijken op mijn voerplekken bestemd voor de zeelt. Ik heb zeker 10 tot 12 snoeken, waaronder echt mooie van rond de 80 á 90 centimeter en een heuse van een meter, op de worm gevangen. 
 
Een mooie snoek in plaats van een zeelt.
 
Moet je nagaan: een ganzenpen, een 16/00 lijntje met als aas een worm en dan een opsteker gevolgd door het wilde gedrag van de snoek. Het zegt wat over de onze visstand en die van in dit geval de snoek en dat we blij mogen zijn met dit vislandje. Het geeft tevens aan dat de oude vertrouwde worm bij bijna ieder vissoort geliefd is."
 
Maken jullie ook leuke of minder leuke gebeurtenissen mee, dan is het misschien goed, belangrijk of gewoon leuk om dit met je viscollega’s te delen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -