Wagensveld Hengelsport aan de Linge

 Wagensveld Hengelsport aan de Linge

Door Berend Masselink

Veel sportvissers dromen van een eigen hengelsportwinkel. Voor Jan Wagensveld kwam die droom uit na een zoektocht en het vinden van een geschikt pand op de locatie Rhenoy, pal langs de Linge in het hart van de Betuwe. In deze fraaie omgeving is het bepaald geen straf om in de koffiehoek plaats te nemen en langs de schappen te lopen om al het moois te bewonderen.

                       


Jan Wagensveld is geen onbekende in de sportvisserij. Jan staat bekend als een unieke doorzetter die zijn sporen verdiende op karper- (met twee Linge-veertigers!) en roofvisgebied, en vooral ook uitblonk in de wedstrijdvisserij. Na een onderbreking heeft hij sinds kort de wedstrijdvisserij weer opgepakt en scoorde vorig jaar meteen 3 KOC-tickets en miste op een haar de prestigieuze Daihatsu-hoofdprijs aan het Noord-Hollands kanaal in de Spro Gamakatsu Cup.

Het laat dus geen twijfel dat we hier met iemand te maken hebben waar de klantenkring van kan profiteren. Het assortiment van de 110 m² grote winkel heeft Jan dan ook met zorg samengesteld uit eigen ervaringen. Dat betekent dat het witvissegment toppie verzorgd is en dat wedstrijdvisserij met al het materiaal in de winkel meteen in praktijk gebracht kan worden, uiteraard met inbegrip van maden, casters en wormen!

                       


We zien onder meer werpmolenstandaards en hengelrekken waarin de merken Shimano, Spro, Arca-Bifa, Ultimate, Fox en Sensas staan te pronken. Op voergebied ligt er volop lekkers uit de succesvolle reeksen van VdEynde en Mondial, terwijl Jan onder de naam Jawa eigen voer verkoopt met daartussen een zeer goede Feeder Fijn en Feeder Grof. Tussen het kleine materiaal (ook van Stonfo, Drennan en Tubertini) zien we tussen de vele goede dobbers ook de Sensas ‘Ramon’, volgens Jan een van de betere dobbers als het om sleuren van grote vis gaat. De Ramon heeft een verstevigde lijndoorvoer door het drijflichaam die in tegenstelling tot veel andere lichte dobbers niet meteen het drijflichaam doet uitscheuren na een paar grote vissen. Dat zijn de betere tips.

                       


Ook zien we goedkeurend in het hakenrek dat de Kamasan B511 en B611 en de Gamakatsu LS serie met de LS 2210 aanwezig zijn. Net zoals een ruime keuze uit (speed)voerkorven voor zowel de specialist als de recreant. En zo hoort het ook bij een speciaalzaak. Terwijl ons oog valt op de mooie plateau’s (ook van Preston) en zitmanden, proberen we tussendoor Jan wat geheimen van de Linge te ontfutselen. Veel landgenoten zullen maar wat graag de auto pakken om hier eens in de fraaie Betuwe een dagje van de overweldigende natuur te genieten. Met uiteraard de visrijke Linge, Lek en Waal op een steenworp afstand.

Zowel op karper-, roofvis- als witvisgebied kan Jan adviezen geven, en ook belangrijke, want op de Linge bijvoorbeeld mag je lang niet overal vissen. Veel oeverlandjes zijn privé, dus ben je aangewezen op bepaalde trajecten. Uiteraard is via het huren van een roeiboot of kano een ultieme visdag verzekerd op de mooiste plekken. Maar dan moet je wél weten waar je die kunt huren.

                       


De karperafdeling van Wagensveld Hengelsport toont het beste van de meest essentiële zaken. Naast de eerder genoemde merken zien we Korda, Martin SB, Starbaits, PB-products en Dynamite Baits ruim vertegenwoordigd en ook hier geldt weer dat je met de spullen uit de winkel van Wagensveld hengelsport meteen volledig aan de slag kunt. Hengels, rodpods, schepnetten, stoelen, boilies en kleinmaterialen, het staat er gewoon. En hoewel karperen op de Linge erg moeilijk is, kun je als ‘dagtoerist’ best in de prijzen vallen wanneer je de mosselbanken en de plompenvelden opzoekt.

Ook in de Betuwe en rond de Linge is het vissen op roofvis populair. Volgens Jan kunnen er enorme snoeken gevangen worden op zowel Linge, Lek, Nederrijn als Waal. Flink kunstaas voor snoek is dan ook geboden en dat zit wel snor als we de gevarieerde kunstaaswand scannen op zowel pluggen als op softbaits. Het assortiment Mann’s, Rapala, Fox, Spro (HS range), Rozemeijer en Berkley hangt er allemaal tussen en we zien zelfs een actueel kunstaasje als de JungleFrog kikker. Jan zal het kunstaasassortiment verder blijven door ontwikkelen en afstemmen op de regionale wateren.

                       


“Rowwen Heze heeft zijn eigen bier, maar Jan Wagensveld zijn eigen voer!”

Roofvisliefhebbers doen er goed aan om eens te gaan buurten om de laatste nieuwtjes te horen uit de regio. Hoewel er in de buurt getrailerd kan worden voor de Linge, moet je wel op de hoogte zijn van de regels, de vergunningen en de voorwaarden. De winkel van Wagensveld is op maandagochtend gesloten (later in het jaar ook maandagmiddag dicht), maar op de doordeweekse dagen en zaterdag open op de normale tijden. Het adres is Lingedijk 60A in Rhenoy. Het plaatsje Rhenoy ligt langs de provinciale weg vlakbij Leerdam richting Geldermalsen. Telefoon (0345) 683809.



 

ANDEREN LAZEN OOK