Visstek van de maand

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

Visstek van de maand

Door: Tekst en foto's: Niek Romijn

 

Deze maand beschrijven we de visstek Levensstrijd bij Zierikzee. Deze visstek is tijdelijk onbereikbaar geweest ten gevolge van de dijkwerkzaamheden van bureau Zeeweringen. Voorafgaand aan de dijkversterkingen is er overleg geweest met Sportvisserij Zuidwest Nederland over de verbeteringsmogelijkheden voor de sportvisserij.

Door de dijkwerkzaamheden zou de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van deze visstek verbeterd worden omdat het fietspad langs de zuidkust van Schouwen-Duiveland doorgetrokken zou worden vanaf Levensstrijd via het havenhoofd tot aan het havenkanaal van Zierikzee. Houdt er dus rekening mee dat je op deze stek vaak niet alleen bent en houdt het fietspad in de gaten als je uitgooit. Leg ook geen hengels of onderlijnen klaar op het fietspad.

Op verzoek van- en in overleg met Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn er bij Levensstrijd drie “zoute visstoepen” gemaakt. Deze visstoepen bestaan uit een plateau van ongeveer vijf meter breed en één meter diep. De plateaus bevinden zich op de gemiddeld hoogwater lijn (GHW). Deze GHW lijn is tevens de overgang tussen de betonzuilen boven de waterlijn en de geteerde breukstenen die onder de waterlijn gebruikt worden.


Een "zoute visstoep" bij Levensstrijd Zierikzee

Tijdens een normaal getij blijven de plateaus droog, maar bij springtij en/of wind op de kant zullen de plateaus tijdens hoogwater onderlopen. Op de visstoepen is het comfortabel vissen met twee personen en dan blijft er nog plaats over om een viskist of een stoeltje neer te zetten. Door de ingeteerde stenen is het gebruik van een driepoot steun wel aan te bevelen. Van de drie visstoepen zijn er twee ten noordwesten van de dijkovergang gemaakt en één aan de zuidkant van de dijkovergang. 


Kaartje visstoepen Levensstrijd

De eerste visstoep aan de noordwestzijde is vanaf de dijkovergang na ongeveer 200 meter bereikt. Deze stek is de ondiepste van de drie en wordt al volop door kunstaas/zeebaarsvissers gebruikt. 

De zoute visstoep aan de noordwestzijde en de visstoep aan de zuidzijde zijn stekken voor de bodemvisserij. De bodem is modderig en je vist er op mosselpercelen. Dicht onder de kant vissen geeft risico op vastzitten omdat de stortstenen ook onder water nog een stukje doorlopen. Het kan er flink stromen en dan is het gebruik van ankerlood noodzakelijk. Het zijn geen stekken voor hele subtiele visserij met dunne lijnen. 

De visstand is er gevarieerd. Voor de oppervlaktevisserij in de zomer zijn geep, makreel en zeebaars de belangrijkste vissoorten. De bodemvisserij bestaat er het hele jaar uit bot en een enkele schol. De wintervisserij bestaat uit wijting, steenbolk en schar, maar wellicht dat je er ook een gulletje zou kunnen vangen. Op zomeravonden zijn de belangrijkste vissoorten tong en paling.



Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de dijkversterkingen, maar zijn de visstekken en het fietspad al bruikbaar. Het parkeerterrein aan het einde van de Levenstrijdweg is in verband met de werkzaamheden nog niet beschikbaar. 

  • Type visser: Actieve en passieve zeevisser 
  • Vissoorten: Bot, schol, wijting, steenbolk , schar, gul, tong, paling, geep, makreel en zeebaars. 
  • (zee)VISpas: Geen (zee)VISpas vereist!

Tekst en foto's: Niek Romijn

Bekijk hier welke visstekken er nog meer zijn beschreven in "Visstek van de maand

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -