Visstek van de maand: het Haringvliet

 
 

Visstek van de maand: Het Haringvliet  

 
Deze maand aandacht voor het havenhoofd bij Middelharnis aan het Haringvliet. Sportvisser Boudewijn Stolk vertelt in woord en beeld over dit fantastische water welke niet alleen bekend staat om het roofvissen, maar ook zeer interessant is voor de karpervisser!
 
Deze visstek van de maand gaat over een stek die voor mij persoonlijk en andere visvrienden zijn weerga niet kent. Al zeven seizoenen lang vis ik hier op deze stek tot de max met vele kapitale vangsten als resultaat. Deze stek heeft mij veel leerzame momenten, visplezier en genot bezorgd. Het viswater betreft het Haringvliet; één van de grootste viswateren van Nederland en een smeltkroes van veel Nederlandse rivieren die hier op uitmonden. 

 
 
Het Haringvliet (10.000 hectare) is een voormalige zeearm van de Noordzee, in Zuid-Holland tussen Voorne-Putten, in het noorden de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee in het zuiden. In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten en werd er bij de dam de Goereese sluis aangelegd voor de scheepvaart. Van de Hoeksche Waard naar het Hellegatsplein loopt de Haringvlietbrug. In het Haringvliet ligt het eiland Tiengemeten. Het Spui mondt erin uit tussen de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. 
 
 
De locatie is het havenhoofd van Middelharnis. Hier vind je een grote variatie aan verschillende soorten rivierstekken tussen twee lange grote pieren. Hier tussendoor loopt het havenkanaal richting de werkhaven en jachthavens van Middelharnis. Grote natuurgebieden liggen in de directe omgeving.
 
 
Er kan gevist worden op ondiepe platen aan de buitenkant van de pieren, op verschillende soorten taluds en op de diepste putten van het Haringvliet. Rond het havenhoofd van Middelharnis liggen de grootste dieptes van het Haringvliet. Deze grote diversiteit aan dieptes, stekken, vissoorten en vis types maakt deze stek ultra viswaardig en zorgt voor extreem veel vis genot. 
 
 
Bijna alle zoetwater vissoorten kunnen hier gevangen worden. De meest voorkomende vissoorten zijn karpers, de nieuwe SKP spiegels, snoeken, snoekbaarzen, roofbleien, meerval, brasem en winde. Daarnaast zijn er ook nog andere unieke vissoorten te vangen zoals zeeforel, pos en diverse soorten voorn. Kortom, er zijn legio mogelijkheden om je op te richten. Maar vis zit er!
 
 
Het havenhoofd is een stek die in elk jaargetijde en op elk tijdstip van de dag bevist kan worden. Met allerlei soorten basistactieken zoals beschreven in allerlei artikelen kun je uit de voeten om lekker een visje proberen te vangen. Zelf ontdekken en specialiseren van de basistechnieken leiden tot betere prestaties in je visserij waarbij volharding een pré is. 
 
 
De uitrusting kan bestaan uit standaard visgerei tot professionele vistuigen en materialen. Maar knoop wel je lijnen dusdanig met de verwachting dat er altijd een monstervangst gedaan kan worden. Tevens kunnen de weersomstandigheden zwaar zijn en dient de veiligheid hoog in het vaandel te staan. Dit water is zeker niet weggelegd voor beginnende riviervissers, maar voor de gevorderde visser met de nodige ervaring die het uitdagend vindt om echte oervissen te kunnen vangen. 
 
Op en aan het Haringvliet (m.u.v. de afgesloten natuurgebieden) is nachtvissen en gebruik van derde hengel het hele jaar toegestaan, mits je in het bezit bent van de VISpas en de nachtvis- en derde hengeltoestemming. 

Bekijk hier een overzicht van alle visstekken die inmiddels zijn beschreven. 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -