Visstek van de maand

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

Visstek van de maand

Door : Willem Stolk

Elke maand brengt Sportvisserij Zuidwest Nederland op haar website een top stek uit haar gebied voor het voetlicht. Deze maand aandacht voor de Oude Maas bij Zwijndrecht.

De Oude Maas bij Zwijndrecht is een prachtig getijdenwater waar alles volop in beweging is. Het is een druk stuk rivier waar je goed moet opletten wat je doet. Of je nu vanaf de kant of vanuit een boot vist, de Oude Maas moet je met respect benaderen.

Beschrijving visstek
Omdat het een getijdenwater is, is er bijna altijd beweging en hierdoor is het water troebel. Helder als kraanwater is het er dus nooit. Dit blijkt goed te zijn voor het aasgedrag van de vissen, want er wordt doorgaans goed wit- en roofvis gevangen. Juist door het getij en het troebele water begeven de vissen zich ook op ondiepe gedeelten van de Oude Maas en kun je ook vanaf de kant goed vissen.

Er zijn kribben en strekdammen aan de Lindtsedijk in Zwijndrecht, waar je vanaf de kant kunt snoekbaarzen en kunt feederen. Hierdoor is de Oude Maas goed toegankelijk en door de variatie aan oeverzones, scheepvaart en stroming ook dynamisch.

Witvis
Laten we beginnen met witvis. Witvissen op de Oude Maas gaat goed met een heavy feederhengel, die een gewicht tot 100 gram kan weg zetten. Niet dat je altijd met 100 gram moet vissen, maar soms wel. Afhankelijk van het getijde en de scheepvaart is een gemiddelde van 40 gram nodig. Het gebruik van een simpel maar zwaar voer is een aanrader. Steun de hengel omhoog af zodat de stroming zo min mogelijk vat krijgt op de gevlochten lijn.

Besteedt voldoende tijd aan het peilen, want de bodem op de Oude Maas is grillig. Er zitten op sommige plekken meters verschil en de bodem is ook nog eens ‘pikkelig’ – waardoor je onderlijnen gemakkelijk kwijt raakt. Neem dus de tijd om een mooi vlak stuk bodem te vinden en geheid dat je vis vangt. Over vis gesproken; brasem, winde, blankvoorn, kolblei en zelfs af en toe een barbeel behoren tot de targetvissen. Als je een leefnet gebruikt, dan een net met voldoende grote mazen en lang genoeg om de vissen een goed verblijf te garanderen. Advies: minimaal 4 meter lang met ringen aan de buitenzijde van het net.



Roofvissen
De snoekbaarsstand op de Oude Maas is uitstekend. Vissen van klein tot groot zitten er voldoende. Het leuke is dat je op dit water ook vanaf de kant leuk kunt roofvissen… én, alle rovers zitten er! Werpend vissen kan vanaf de kant goed en vertikalen, speedjiggen en trollen gaat goed vanuit een boot. Je hebt voldoende aan een hengel van 2.70 met daarop een 2500 molen voorzien van een 13/00 gevlochten lijn.

Een staaldraadje is geen overbodige luxe omdat er regelmatig snoek wordt gevangen. Shads van 3 tot 5 inch op een loodkop van 10 tot 25 gram voldoen uitstekend. Een tip: Groen is vaak een goede kleur op dit water!

De Oude Maas is dus eigenlijk een top water. Voor zowel de witvisser en roofvisser zijn er volop mogelijkheden. Karpervissen is bijna niet te doen door de scheepvaart, getijden en grilligheid van het water. Een enkele specialist die veel tijd en energie wil steken in dit water zal uiteindelijk wel karper vangen, maar het is absoluut geen water om even een dagje te gaan karperen.

Een dynamisch water midden in het land tussen alle drukke werkzaamheden rondom een prachtige stad. Een onderdeel van de wereldhaven, want Rotterdam is een belangrijke bestemming. Grote schepen varen er 24 uur per dag om goederen te vervoeren. Kortom: Ga het zelf eens proberen…

  • Type visser: Snoekbaarsvisser en recreatievisser.
  • Vissoorten: Snoekbaars, baars, snoek, roofblei en witvis
  • VISpas: Ja

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -