‘Vissen en fotografie’ – introductie



Bas Breetveld‘Vissen en fotografie’ - introductie

Door Bas Breetveld

Ik zal me eerst eventjes voorstellen. Ik ben Bas Breetveld en zal de komende tijd een serie artikelen schrijven over fotografie. Vissen en fotografie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De sfeer, de romantiek en het voortdurende avontuur op en aan het water, laten zich maar moeilijk beschrijven. Met goede foto’s kom je een heel eind. Eén foto zegt meer dan duizend woorden…

Daarbij gaat het niet alleen om het formaat van de grootste vissen en hoe krom de hengel werd getrokken door die reus, maar vooral om de sfeer en de mystiek aan de waterkant. Op deze manier heeft voor mij de fotografie altijd in dienst gestaan van het vissen. Dat deze rol langzaamaan omgedraaid zou gaan worden, na 25 jaar fanatiek karpervissen, en de fotografie de plaats van het vissen in zou gaan nemen, had ik vijf jaar geleden niet kunnen bedenken.


Bas blijft de visserij volgen.

Toen mijn vrouw en ik bezig waren met de voorbereidingen van een Alaskatrip ging het ‘mis’. Ik wilde niet alleen een betere fotograaf worden, kennis vergaren van de beren vergde ook de nodige tijd. Na de aanschaf van een goede telelens moest ermee geoefend worden.

Mijn aandacht ging uiteraard naar vissers, maar dan wel met veren op hun rug: de ijsvogels. Het bleek bepaald niet vervelend om goed voorbereid op deze prachtvogeltjes te moeten wachten aan de waterkant. Nee, het maakte zelfs heel weinig verschil of ik daar nu - goed gecamoufleerd - met een hengel of camera zat. Nog een overeenkomst met het vissen bleek de techniek achter de fotografie. Alles moet in orde zijn om geen kansen te missen.


Topvisser in sfeervolle omgeving.

Sommige kansen zijn nu eenmaal heel bijzonder! Je grootste vis ooit wil je niet los zien schieten vlak voor het net en een ijsvogel met een uitzonderlijk grote vis in zijn snavel, wil je niet bewogen of onderbelicht op de foto hebben staan. Dat zou een gemiste kans zijn die je niet snel meer krijgt!

Zo achter de camera werd er veel meer zichtbaar dan ik als visser ooit had gezien, een kwestie van de aandacht verleggen. Het werd allemaal zo fascinerend dat ik binnen de kortste keren geen tijd meer had om te vissen. Na vier hengelloze jaren kan ik gerust zeggen dat ik visser ben gebleven, ook zonder te vissen. Het is niet iets waar je voor kiest, maar iets dat in de genen zit.

Een bron van inspiratie is het gebleven om te fotograferen vanuit de beleving van het moment en niet zozeer om te moeten ‘scoren’. Dat is Raymond Hakkert en Herwin Kwint opgevallen. Zij hebben mij onlangs benaderd om wat natuurfoto’s te mogen plaatsen in hun nieuwe karperboek “Woord van Zwijgen”, dat bol staat van de karperromantiek en beleving. Een sfeervolle foto van een ijsvogel kwam zelfs op de cover terecht. Het bewijs dat vissen en natuurbeleving ook weer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Via het boek ben ik weer verbonden met de visserij, waar ik deze heren heel erg dankbaar voor ben! En nu zit ik ineens een verhaal in te tikken voor een sportviswebsite en niet de minste.


Vangstfoto’s zijn altijd leuk om mee thuis te komen.

Niemand anders dan een visser kan de visserij goed in beeld brengen. Hoe en wat er gefotografeerd moet worden is meer dan duidelijk. Door het tijdrovende karakter van de visserij is er vaak geen tijd om de techniek achter de fotografie een beetje te doorgronden. Toch kan dit erg belangrijk zijn om het gewenste resultaat te krijgen. In ieder geval is het vaak noodzakelijk om de kwaliteit te halen die beslist in iedere moderne digitale camera huist en meestal ook in de wat oudere.

Gelukkig is het allemaal niet zo moeilijk en laat het zich in een serie korte artikeltjes goed omschrijven, zoals ik ga doen voor Total Fishing. Uiteraard niet alleen saaie techniek, maar ik zal je zeker wijzen op de momenten die ik heel erg graag had gefotografeerd, die o zo gewoon leken. Dat is het voordeel van de invalshoek van iemand die vier jaar niet heeft gevist…

Tot het eerste artikeltje!
Bas

Websites Bas:
www.fotosloep.nl voor fotografie workshops en cursussen. Mocht er interesse zijn voor een speciale fotoworkshop (altijd per boot in de Biesbosch) voor vissers, laat het even weten via de mail op zijn website. Bij voldoende belangstelling zet Bas een speciale cursus/workshop voor vissers in elkaar. 

www.naturereflections.nl de foto-website van Bas.