Vijftig vissoorten vangen? (Deel 3)

Vijftig vissoorten vangen? (Deel 3) 

Tekst en fotografie: Geert Luinge 
In de vorige afleveringen heb ik je tot nu toe een flink aantal foto's laten zien van de bijzondere vissoorten die we op onze soorten-lijst konden aankruisen, toen we dit jaar voor de zesde keer neerstreken in Tregde in het zuidelijkste puntje van Noorwegen. Daar had je nog wat plaatjes van tegoed.

Mijn trouwe vismaat Arie, die dit jaar voor het eerst meeging op soortenjacht, had zijn Hollandse karper-, snoek- en meervalhengels expres thuis in de schuur laten staan, maar zijn vertikaalstokje voor snoekbaars wel meegenomen...en dat was een slimme zet.

De koolvissen die tussen de steigers van het haventje zwommen waren niet bar groot, maar wel talrijk en minstens zo sterk als de snoekbaarzen thuis. Enne...dit ging echt aan de lopende band!

Er kwamen ook exotisch gekleurde Lipvissen aan boord en de ene had nog bontere kleuren dan de andere. Zulke fraaie vissen had hij hier in Noorwegen eigenlijk niet verwacht.


Maar het werd nog gekker, want toen er een grote school makrelen onder de boot door zwom werd het een opgewonden drilfestijn met gierende slippen, superlichte megakromme hengels en bakken van torpedo Makrelen. Hij kon er geen genoeg van krijgen.

Aangezien ik op deze trip weer als wedstrijdleider fungeerde, maakte ik hem erop attent dat al die honderden makrelen echt niet meetellen voor de soortenlijst en dat hij beter nieuwe plannen kon bedenken. Bijvoorbeeld: een zeeforel vangen, of zoiets.

We zochten op de kaart naar een plek waar veel stroming stond en lieten de boot vlak langs een steile rotswand driften...Hij knoopte aan zijn lijn een oude stroomspinner die al jarenlang ongebruikt in de trommel lag en...Boem! Jazeker. Een beauty van een zeeforel. Op commando. Specto!

Maar ....ehh ... of is het een zalm? Je staat daar dan midden op zee te discussiëren of het een mannelijke of vrouwelijke zeeforel, dan wel een zalm is. Dus ik heb in mijn viskist standaard een dik boekwerk zitten, waarmee we de gevangen vissoort zouden moeten kunnen determineren.

Dat kan toch knap lastig zijn. Lipvismannetjes zijn bijvoorbeeld heel anders gekleurd dan lipvisvrouwtjes en ook weer anders dan andere soorten lipvissen en de staartvork van een zeeforel is volgens de deskundigen heel anders dan die van een zalm, enzovoort enzovoort. Ik moet als ongediplomeerd scheidsrechter eerlijk toegeven dat het soms wel ingewikkeld wordt.

Bijvoorbeeld: is dit een tongschar of een scharretong...of iets anders? Zeg het maar. En de platterik hieronder? Roept U maar.

Volgens onze vissenbijbel is de bovenste een Scharretong en de onderste een Tongschar. Vismaat Ronald is een echte kei in het vangen van verschillende vissoorten en aan het eind van de week staat hij meestal aan kop. Dus dan zie je een extra brede grijns op zijn smoel verschijnen als hij bijzondere vis nummer zóveel kan aanmelden en hij opschepperig om een meetlint gaat vragen.

Maar...al die visvangst-administratie gaat wel van mijn eigen netto vistijd af...en er is eigenlijk nog één vissoort die ik graag zou vangen...even een ander tuigje uit de map halen...

Vriend Arie heeft inmiddels de smaak zó goed te pakken, dat hij er nog een schepje bovenop doet. Opeens hoor ik: "Zeg meneer de scheids, telt deze ook mee?"

Heeft die gek een pijlinktvis gevangen! Maar dat kon natuurlijk niet worden goedgekeurd voor de soortenlijst. Je kunt er lang of kort over discussieren...het is géén vis. Punt uit...Ja maar...hij heet toch inkt-vis...!?


Aan het einde van de middag van de laatste dag, terwijl we helaas alweer aan de terugreis moesten denken, was er toch nog één vissoort die ik persé wilde vangen. We zochten op de kaart naar een steil talud op diep water, voeren naar open zee,  lieten de boot driften over een diepte van 120 meter (... je moet wat over hebben voor je hobby).

Ik liet er mijn super speciaal specifiek geavanceerde beaasde glitter-veren-onderlijn zakken...een beetje geduld en...Bingo! Een knallende…roodbaars. Yes! Mission completed.

Komend voorjaar hebben we weer een cottage gehuurd bij TregdeFerie.no. Hopelijk kunnen we dan die laatste open vraagtekens op de kaart definitief gaan invullen, want wat zou het fraai zijn als we hier eindelijk eens een fraaie Tarbot zouden vangen!

Op de Flickr account van Tregde Ferie staan honderden foto's van terplekke gevangen vissen en daartussen zitten echt exemplaren om een natte droom van te krijgen. Wat zouden wij kicken als we eens zo'n monsterlijke zeeduivel aan de lijn zouden krijgen en wat zou het een stunt zijn als we hier een paar grote roggen of haaien zouden vangen. Ik zeg: Moet kunnen.

Hoe dan ook, we verlangen nu al weer naar die zwoele avonden waarop je vanaf het balkon boven het water de koolvissen in de baai kon horen plonzen.

Zo'n avond waarop Ronald de allrounder nog even de puntjes op de i zette, door met de vliegenhengel in het donker tussen de steigers zonder schepnet een kneiter van een zeeforel te vangen... dus die beweerde dat hij recht had op dubbele punten, vanwege de moeilijkheidsgraad.

Mooi niet, makker. Dan kunnen we wel bezig blijven. Ach ja, de arbitrage is altijd wat lastig en je moet het allemaal niet te serieus nemen, maar die soortenlijst is al jarenlang een daverend succes ! 

Zouden we volgende keer nóg meer soorten kunnen vangen? Ik ga ervoor.

Visvriendelijke groeten van Geert Luinge 
g.luinge2@upcmail.nl
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -