Uitzetting spiegelkarpers Brielse Meer en de Bernisse

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

Uitzetting spiegelkarpers Brielse Meer en de Bernisse

Zaterdag 12 januari zijn de eerste spiegelkarpers in het Brielse Meer en de Bernisse uitgezet. Nol Sweep, voorzitter van Sportvisserij Zuidwest Nederland, heeft het eerste exemplaar laten zwemmen in het Brielse Meer. In totaal zal er 500 kilo aan spiegelkarpers uitgezet worden.




Deze eerste uitzetting is een onderdeel van het driejarige spiegelkarperproject Brielse Meer en de Bernisse. Het project wordt gefinancierd door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Het spiegelkarperproject is een project waarbij na een grondige inventarisatie van het karperbestand, op een planmatige basis het percentage aan spiegelkarpers binnen een karperbestand langzaam wordt verhoogd. Dit wordt gedaan door middel van uitzettingen en tot een voor sportvissers aantrekkelijk, gevarieerd en duurzaam karperbestand.



Uitzetting
Onder een koude, maar stralende winterzon heeft de eerste uitzetting plaatsgevonden. Op uitnodiging van de initiatiefnemers Dave Arkesteijn en Michel van Druten heeft voorzitter Nol Sweep de eerste spiegelkarper uitgezocht en uitgezet.

De vanuit Frankrijk aangevoerde karpers werden eerst door vrijwilligers van De KSN regio Rijnmond stuk voor stuk gewogen, opgemeten en gefotografeerd. Daarna mochten ze aan hun verkenningstocht in het Brielse Meer en de Bernisse beginnen.



Door het unieke schubpatroon van spiegelkarpers zijn ze individueel herkenbaar. Aan de hand van de vangstfoto’s en de terug melding gegevens is een spiegelkarper terug te vinden in het eerder aangelegde digitale fotobestand.



Op deze manier kan de groei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden. De terugvangstfoto’s en de bijbehorende hengelvangst registratiegegevens zijn van groot belang. Hiermee kan eventueel bijgestuurd worden om het doel van een voor de sportvisser aantrekkelijk gevarieerd en duurzaam bestand aan karper te bereiken.

Het spiegelkarperproject Brielse Meer en de Bernisse is het eerste project in Nederland dat volledig gedekt wordt door de inkomsten die verkregen worden uit de verkoop van de landelijke nachtvistoestemming en derde hengeltoestemmingen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -